20 kroków dr Andrzeja Kondratyuka
Dieta odchudzająca nie może opierać się na jakiejś jednej zasadzie lub korekcji jednego elementu. Nieskuteczne okazały się próby ograniczenia węglowodanów lub tłuszczów. Nie pomaga liczenie kalorii, indeksów, punktów... Wirtualnymi okazały się zalecenia, że w diecie «powinna być dokładnie określona ilość podstawowych elementów - białek, tłuszczów i węglowodanów». Przy otyłości obecność w diecie pełnego zestawu składników odżywczych w żaden sposób nie wpływa na kierunek i aktywność reakcji metabolicznych.
Po licznych próbach i błędach stwierdziliśmy, że zmiany powinny dotyczyć całego spektrum żywienia. Podstawową różnicą w opracowanej przez nas diecie jest jej niestabilny - wahadłowy charakter. W diecie wahadłowej stale, ale rytmicznie, zmieniamy: zestaw produktów, kaloryczność i rytm posiłków. Dla schudnięcia bardziej skuteczna okazała się dieta, odwrotna od „naukowo” udowodnionej „zrównoważonej”. W takich właśnie niestabilnych warunkach aktywizują się enzymy spalające komórki tłuszczowe.
W odróżnieniu od standardowych diet program odżywiania wahadłowego:
• łączy w sobie sprawdzone elementy większości diet odchudzających;
• nie zawiera przepisów, dawek, kalorii;
• skuteczność programu sprawdzona na ok. 2000 pacjentów - dieta jest z powodzeniem wykorzystywana przez wiele lat;
• menu skonstruowane jest tak, aby nie myśleć o prawidłowości i zasadach odżywiania się – z założenia wyklucza się możliwość złego połączenia produktów;
• szybkość procesów metabolicznych nie ulega zahamowaniu po zakończeniu kuracji;
• warunkiem skuteczności diety wahadłowej jest regularna praca jelit.
Podobnie, jak i w innych kuracjach odchudzających, wszelkie choroby wewnętrzne wymagają konsultacji lekarskiej.