Onyx T68 vs Kobo Aura HD vs Kindle Paperwhite 2
Co prawda już pytałem o tym na forum onyx, ale postanowiłem napisać tez tutaj, bo to chyba bardziej odpowiednie forum. Chodzi o porównanie czytników:
Onyx T68 vs Kobo Aura HD vs Kindle Paperwhite 2
Czy ktoś może podzielić się spostrzeżeniami (albo dodatkowo idealnie porównaniem ekranów, jeśli ma dostęp do tych czytników - wątpię ale zapytać zawsze warto
)?
Na papierze najfajniej wygląda Onyx
, a najgorzej Kindle. Niemniej jestem ciekawy waszych spostrzeżeń
. Szczególnie, że mam też kilka obaw związanych np. z Onyx, np.: czy do nocnego czytania najsłabsze podświetlenie nie będzie za mocne?
Dodatkowe pytania (które mi przychodzą do głowy):
1) Jak wygląda jakość ekranu na w/w czytnikach oraz jakość i barwa podświetlenia.
2) Czy któryś z czytników umożliwia przegrywanie plików między komputerem a czytnikiem przez wifi? Pewną nadzieje daje tu w Onyxie także możliwość instalacji programów z google play:).
3) Czy tylko onyx ma polskie menu?
4) Jak wygląda dostępność i "oficjalność" tej dostępności w/w czytników w Polsce?
5) Które czytniki mają dostęp do chmury
6) Wiem, że to już totalny bonus, ale jak przedstawia się w w/w czytników przeglądanie stron przez internet (w sensie czy da się wejść i używać normalnie strony - np. zalogować do poczty, do chmury albo przeczytać gazeta.pl
?
7) Czy wg was w/w czytniki mają jakieś szczególne wady/zalety?
Na pewno zaletą onyxa jest dostęp do google play, fizyczne klawisze do przełączania stron, większy ekran (podobnie jak w Kobo) + lepsze dpi, możliwość wyłączenia podświetlenia, możliwość podłączenia urządzeń bluetooth (klawiatura, głośniczki), obsługa wielu formatów i pdf reflow.
W kindle wkurza mnie głównie "zamkniętość" systemu, brak czytania wielu formatów, brak pdf reflow. Najmniej wiem o Kobo, ale na tyle na ile o nim doczytałem to też prezentuje się bardzo ciekawie. Ale rozumiem, że nie da się tego czytnika kupić oficjalnie w Polsce?
Pozdrawiam