Sigil+Calibre + pierwszy e-book -prośba o wsparcie :)
Witam
Zaczynam moją przygodę z tworzeniem e-book'ów
Pewnie nie jeden błąd i nie jeden problem przede mną, ale liczę że z Waszym wsparciem uda mi się uniknąć choć części. Pewnie zadam mnóstwo głupich pytań
b.proszę o cierpliwość i wyrozumiałość.
Pytań (problemów) pewnie będzie dużo, bo nie miałam styczności z epub, a teraz chcę zrobić w miarę profesjonalnego e-book'a, "przyjaznego" dla każdego użytkownika w miarę możliwości bez błędów (dlatego TU jestem)
Problem jest też taki, że nie mam na czym sprawdzić efektów swojej pracy
Dziękuję za cierpliwość i każdą poradę
Dodam tylko, że ściągnęłam i pracuję oczywiście na Sigilu, przeglądam i na mobi w Calibre.
Tekst do książki kopiuję z .RTF'a, wklejam do notatnika (by pozbyć się formatowań) i dopiero z notatnika wklejam do pustego pliku html utworzonego w Sigilu.
1 problem - nie dodaje się semantyka
Próbuję dodać semantykę do kolejnych rozdziałów
(oznaczam je jako tekst) i niestety program jej nie przypisuje.
Co robię nie tak?
2 problem - arkusz stylów
Jestem w tym temacie zielona. Potrzebuję jakiegoś wzoru (jakiś klasyczny/uniwersalny typu: pierwszy akapit ze wcięciem, jakaś przyjazna dla różnych czytników czcionka.. jeśli dałoby radę to "wyłączenie" podkreślenia z linków (podlinkowałam Rozdziały do Spisu treści (i odwrotnie), jak to linki zaznaczyły się podkreśleniem a chciałabym mieć rozdział bez podkreślenia)
3 problem - znak wodny w tle
Jak się go robi? (bardziej z ciekawości pytam)
4 problem kod źródłowy - ulepszać jakoś?
Jest taki:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="no"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<title></title>
</head>
<body>
</body>
</html>
Będzie to książka w języku polskim. Znaki polskie bądą się wyświetlały dobrze na każdym czytniku, czy trzeba coś zmienić w kodzie?
W sekcji <title></title> poszczególnych rozdziałów wklejam tytuł tych rozdziałów czy tytuł książki?
Wielkie dziękuję za porady
MagaM