Re: BOOX i62HD Angel Glow vs Onyx BOOX C65 AfterGlow
Właśnie od dwóch dni mam BOOX-a C65 AfterGlow w łapach i o ile poprzednik, Angel Glow mnie osobiście nie skusił, to ten już tak
Jeszcze nie dogłębnie, ale na świeżo, nie bez emocji, pooglądałem go z każdej strony i trochę poczytałem na nim.
Różnice fizyczne są niewielkie, C65 AfterGlow jest o jakieś 7mm węższy i 2-3 mm cieńszy od i62 (również lżejszy).
Ekran taki sam, choć czerń wydaje się bardziej "smolista", ale nie mam bezpośredniego, tylko pamięciowe porównanie z Angel Glow - porównuję z innym czytnikiem, który wydawał mi się identyczny z tamtym.
Oświetlenie ekranu równomierne (5 diod ukrytych pod dolną ramką), daje się w każdej chwili wyłączyć lub regulować. W dzień, przy słabszym świetle, znakomicie zwiększa komfort czytania dodając bieli tła.
Używając w nocy, w zupełnie ciemnym pokoju, na najmniejszej intensywności podświetlenia, w żadnym wypadku nie mogę powiedzieć, żeby było zbyt jasne.
Natomiast różnice softwarowe są kolosalne
System Android (mój ulubiony) w wersji 2.3 wyczyszczony ze wszystkich zbędnych (telefonicznych) rzeczy, posiadający w komplecie aplikację Play (Market) i pozwalający również na instalację programów "z karty", dało mi wszystko co potrzeba.
Proces instalacji/deinstalacji programów przebiega błyskawicznie, już parę wypróbowałem...
Dwa tryby pracy ekranu, klasyczny (z pełnym odświeżeniem co wybraną ilość stron) oraz szybki, umożliwiający płynne scrollowanie zawartości ekranu w niektórych aplikacjach (aż się prosi o jakiś filmik
) - przełączalne w dowolnym momencie.
W komplecie wbudowany dostęp za pomocą WiFi do księgarni on-line (
http://booxsource.com ) - szybko pobrałem parę darmowych
, a na dniach chyba też do
Legimi.
Od tej chwili, żaden format książki, czy tekstowej, czy obrazkowej, czy dźwiękowej, który jest obsługiwany przez jakąś androidową aplikację nie jest już dla mnie niedostępny