Re: Dostosowanie książki do własnych potrzeb
1. Kindle. Jak się przyjrzysz to tekst nie dotyka brzegu ekranu...
2. To nie takie proste. Format elektroniczny nie ma podziału na strony, bo wielkość strony zależy m. in. od wielkości czcionki, którą możesz sobie sam ustawić. Do Kindle można przekazać informację o ilości stron w danej książce, bodajże w pliku APNX (ale nie dam sobie za to pensji uciąć). Taką informację trzeba jednak wygenerować. Są do tego wtyczki, możesz również ją pobrać z internetu jeśli w danych książki jest ISBN. To tak w skrócie. Dokładniej będziesz musiał doczytać, bo ja nie mam z tym żadnego doświadczenia.
3. Zależy od formatu. Dla PDF - tak. Dla formatów ebookowych (ePub, mobi itp.) stworzysz spis treści z odsyłaczami do odpowiednich miejsc (w przybliżeniu można powiedzieć, że do kropek na wskaźniku przeczytania książki, na dole). W zależności od formatu wejściowego i konkretnego pliku trzeba to jeszcze dokonfigurować. A i tak nigdy nie wychodzi idealnie
4. Ustaw kursor przed tytułem nowego rozdziału i z menu Edytuj wybierz Podziel w miejscu kursora. Przepraszam, zainstalowało mi się po polsku i nie znam angielskich odpowiedników nazw menu...
Mam nadzieję, że to pomoże. Jak coś pokręciłem to proszę mnie poprawić.