Program do czytania treści z Internetu
Witam,
Zastanawiam się w jaki sposób ułatwić i uprzyjemnić czytanie na czytniku artykułów z portali internetowych. Niestety mój czytnik (i62 espresso) nie jest pod tym kątem odpowiednio zoptymalizowany. W Internecie jest dużo reklam, przeglądarka nie działa zbyt szybko. Czytnik kanałów rss też nie jest w pełni zadowalający, przy dużej ilości kanałów uaktualnia się bardzo powoli, albo wcale. Ze względu na małą ilość przechowywanych pozycji, nie uaktualniając kanałów regularnie tracimy artykuły, które powstały przed uaktualnieniem i przekraczają maksymalną ilość przechowywanych pozycji (przynajmniej mój czytnik tak robi). Najlepszym rozwiązaniem jest chyba ściąganie plików z egazeciarza, ale jest to dość ograniczona metoda.
Myślę, że dobrym rozwiązaniem są popularne ostatnio programy na smartfony i tablety takie jak „Pulse News” albo „Pocket Read It Later”. Pocket zbiera w jedno miejsce artykuły, które chcemy przeczytać. Pulse to taki wieloplatformowy czytnik kanałów rss. W każdym z tych programów na swoje konto można wejść z przeglądarki i tam już czytać to co wcześniej sobie wybraliśmy. Czyli teoretycznie jest to rozwiązanie umożliwiające korzystanie z tych programów na naszych czytnikach. Dzięki korzystaniu z tych programów można by surfując na komputerze, na tablecie czy na smartfonie dodawać do swojego konta artykuły, strony czy blogi, które chce się przeczytać. Później zalogować się na swoje konto czytnikiem i czytać nie męcząc oczu, bez reklam z tekstem dopasowanym do naszej wygody. Niestety świat nie jest taki piękny i na moim czytniku portale programów, które wymieniłem nie działają tak jak powinny
. Pulse wygląda jakby działał, strona dopasowuje się do wielkości ekranu, ale nie mogę się zalogować. Na Pocket mogę się zalogować, ale strona prawdopodobnie wykorzystuje jakieś bajery, których nie obsługuje przeglądarka mojego czytnika. Może macie jakiś pomysł co zrobić by jednak dało się korzystać z tych programów (np. jak zalogować się z czytnika na konto na stronie Pulse), a może znacie jakąś analogiczną aplikację współpracującą z epapierem?