Zakupiłem PocketBook 623 w Empiku i teraz trochę żałuję, czytając posty użytkowników obydwu: brandowanego i nie. Było lepiej dołożyć te kilkadziesiąt złotych i kupić ten niebrandowany. Wydaje mi się, że Empik totalnie olewa sprawę aktualizacji, bo to oni powinni nalegać na przygotowanie update do nowej wersji softu (niebrandowany: wersja 4.4 już od grudnia chyba jest dostępna; Empik ciągle wersja 4.3 jest tylko dostępna), a nie użytkownicy, szczególnie jeśli jest pełen niedociągnięć. Ważniejsze chyba dla nich jest, żeby była działająca aplkacja Empik (chociaż przyznam nie testowałem, bo ceny mają takie sobie), a nie satysfakcja użytkownika z urządzenia. Sorry, ale jestem
...
Potwierdzam problemy wersji 4.3 zauważone przez SwFR i dorzucam jeszcze:
3. Po włączeniu PocketBooka nie działa opcja otwierania na ostatnio otwartej stronie (Adobe i fbreader). Otwiera się zawsze strona główna, niezależnie czy w opcjach jest to zaznaczone, czy nie (w wersji 4.2 było OK).
4. Zakładka nie działa w prawym górnym rogu. Po otwarciu książki otwiera na stronie zakładki +/- jedna strona i nie ma na górze rysunku zakładki, chociaż w opcjach Zakładki miejsce zakładki jest zapisane (no problem wersja 4.2).
Zaktualizowałem (do MiPR - aktualizacja z poziomu czytnika zadziałała bez problemów) do wersji 4.3 (tylko taka była dostępna). Potestowałem (krótko używałem wersji 4.2 z którą kupiłem czytnik, ale mimo tego nie zauważyłem w niej większych błędów - pewnie dlatego, że nie miałem punktu odniesienia jak teraz...
). Ogólnie dla mnie wersja 4.3 to kicha i niewypał w wersji Empik.
"Pan zauktualizuje software", mówili przy zakupie, "będzie lepiej działać", mówili....
Czekam na wersję 4.4 w wersji Empik, która może poprawi te błędy, ale pewnie dłuuugo będę czekał, dlatego coraz poważniej rozważam instalację wersji niebrandowanej. Btw., oficjalnie support nigdy nie powie prawdy, czy można stosować softy zamiennie, bo ma biznes z Empikiem, a w sofcie Empika jest aplikacja do kupowania książek w Emiku. 1+1=2. Jak ludzie zaczną zmieniać soft z "Emipkowego" na niebrandowany bez preinstalowanej empikowskiej aplikacji, to Empik się wkurzy i będzie koniec biznesu. Mają umowę.
Sorry za długi post i moje wylane żale, ale przechodzę do sedna. Mam pytanie do SwFr: Jaka ci działa czytnik po zmianie softu na niebrandowany? Nie ma problemów ani zawieszeń? Zrobiłeś już update do wersji 4.4?
I mam jeszcze ogólne pytania:
1. Zauważyłem, że PocketBook w niektórych książkach (EPUB) nie widzi nazwy serii, tzn. nie pokazuję jej w tej stopce z informacjami. Wkurzające, bo mi wtedy źle listuje po serii. Sprawdzałem pliki opf - wszysko jest (seria jest tam zapisana), wszystko wygląda identycznie jak w innych epubach, ale jedne wczytuje z serią, a inne nie. Czy ktoś może wie, jak może być przyczyna i jak to poprawić?
2. Czasem też brakuje ikonki okładki w preview, chociaż wszędzie w ebooku jest wyświetlana bez problemu, dlatego wydaje mi się, że to jakiś kolejny bug w sofcie PocketBook, ale nie jestem pewien. jw - czy ktoś wie??
3. Lamerskie pytanie: Jak dostać się do plików systemowych PocketBooka?
4. Jak już się tam dostanę: gdzie są zapisywane dane do wyśwetlania w preview przez PocketBooka (ikonka okładki, mazwa serii, postęp czytania itd)?
Dzięki dla tych, którzy dobrnęli do końca mojego postu...