Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Nook Simple Touch
|
Re: Łatwe rootowanie: Nook menedzer
Pomocy ! Nook się nie włącza "Całkowicie wyłączamy Nooka (power off), sprawdziwszy wcześniej czy jest naładowany -sugeruję minimum 20% baterii, a najlepiej jak będzie więcej. Wkładamy przygotowaną kartę do slotu Nooka i odpalamy urządzenie" Postępowałem zgodnie z poradnikiem tutaj i zatrzymałem się na tym etapie, włożyłem przygotowaną kartę do slotu nooka wcisnąłem tylni przycisk do włączania i nic nook w ogóle się nie włącza cały czas jest ekran wyłączonego nooka jak wyciągnę kartę ze slotu to nadal się nie włącza dodam że przed miał 100% baterii ! jak to naprawić ?
|
14 lut 2013 5:59:55 |
|
|
Użytkownik
|
Hmmm... Dziwna sprawa, bo to nie ma w tym momencie nic wspólnego z rootowaniem - do tego etapu jeszcze nie doszłaś. Może zbyt krótko trzymasz włącznik? Przełączenie Nooka do stanu czuwania to tylko jeden klik, natomiast przy całkowitym wyłączeniu/włączeniu trzeba trochę przytrzymać - a tym drugim przypadku do pokazania się ekranu ładowania. Na razie nic innego mi do głowy nie przychodzi.
_________________ PocketBook Inkpad 3 PocketBook TouchLux 3 Samsung Galaxy Tab S2
|
14 lut 2013 16:12:11 |
|
|
Użytkownik
|
Rozwiązałem sprawę wychodzi na to że się nagle całkiem rozładował Podłączyłem nooka znowu do laptopa przez port usb dioda świeciła tak jak wcześniej na zielono, przytrzymałem wtedy przycisk do włączania nooka przez 6 sekund, wtedy dioda zmieniła się na czerwoną, a po kilku sekundach pojawił się ekran z ładującym się nookiem i informacją, że mam poczekać 15 min i tak już czekałem 30min i ciągle ten sam napis więc odłączyłem go od usb komputera i podłączyłem do zwykłej ładowarki do której wejście pasuje i wtedy się włączył. Bateria pokazała 14% . Przez tą całą sytuacje odechciało mi się zabawy z rootowaniem pomimo tego że pewnie włożyłem kartę do nagle rozładowanego nooka Jedyne co nie daje mi spokoju to pytanie dlaczego nook się wtedy rozładował w ciągu kilkunastu minut skoro miał 100% ? i dlaczego musiałem przytrzymać przycisk włączania kilka sekund żeby dioda zmieniła się z zielonej na czerwoną i dopiero wtedy zaczął się ładować ?
|
14 lut 2013 19:12:48 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Nook ST
|
Cześć! Zainstalowałem NookManager. Wszystko ładnie działa prócz jednej rzezy - nie mam możłiwości odblokowania nooka czyli przesunięcia paska. Po kliknięciu przycisku nook sam się odblokowuje. Troszkę to uciażliwe jeśli mam nooka w plecaku czy coś. Ktoś pomoże?
|
17 kwi 2013 22:41:45 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Nook
|
Witam i proszę o pomoc bo powoli się załamuję Proces rootowania zgodnie z opisem użytkownika Kirek50 wyszedł mi bezproblemowo, niestety pokusiła mnie opcja CWM Recovery,Kernel (OC 1GHZ,Multitouch,FastMode),Gapps z opisu użytkownika TheCrush, która nie do końca się udała (wcześniej pozbyłam się roota przy użyciu kopii zapasowej). Przy instalacji Kernela były problemy z użyciem dwóch przycisków jednocześnie i wejściem do CWM, ostatecznie Kernel zainstalowany, GAPPS nie (kilkukrotne info że installation aborted), obecnie czytnik po włączeniu z karta i wciskaniu dwóch przycisków normalnie sie włacza :/ Więc nie mogę pozbyć się Kernela wg tych wskazówek: http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1475613 Co robić?!! Czy mogę spróbować użyć tej wcześniejszej kopii zapasowej?! Zrobionej przed rootowaniem wg metody Kirek50?? Czuję się jak kobieta we mgle i bardzo proszę o pomoc Wierzę, że jest jakiś skuteczny sposób...
|
26 sie 2013 18:28:16 |
|
|
Użytkownik
|
Jeżeli zrobiłaś wszystko zgodnie z opisem to masz kopię zapasową oryginalnego systemu Nooka i możesz ją przywrócić wg instrukcji. Później zrobić znowu root wg instrukcji i będzie OK. Dopóki coś Cię nie skusi...
_________________ PocketBook Inkpad 3 PocketBook TouchLux 3 Samsung Galaxy Tab S2
|
31 sie 2013 14:34:13 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Nook
|
Zrobiłam wszystko zgodnie z instrukcją, ale że partycja z backupem jest niewidoczna to mi się "przypadkowo usunęła" Osowiecki mnie pięknie za rączkę poprowadził, za co mu bardzo dziękuję, i już wszystko ładnie gra (mimo braku audio )
|
31 sie 2013 16:41:16 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Oyo SII
|
Kto z aktualnie obecnych ma zrootowanego nooka prawidłowo? Po moim kombinowaniu chyba nie dało się zarejestrować czytnika, bo bateria starczała na 5-7dni.
1) Chcę przywrócić czysty soft z jakiejś kopii zapasowej. Szukać wersji 1.1 czy 1.21? 2) Czy istnieje jakaś aplikacja która połączona z wtyczką do przeglądarki na PC pozwoli mi na ruch w stylu zaznaczeniu tekstu w Firefoxie i poprzez chmurę przeniesienie go na czytnik? Bez zapisywania, uploadowania itp? 3) CoolReader umożliwia wgranie słownika Ang-Pol i tłumaczenia słów poprzez zaznaczenie czytanego tekstu?
|
04 wrz 2013 16:46:39 |
|
|
Użytkownik
|
Ok, Nook zrootowany. Mam jednak problem z rejestracją. Przed rootem ominąłem ją. Teraz aplikacja do rejestrowania niby to zrobiłem, ale nadal zjada baterię jak niezarejestrowany. Jak to naprawić?
I czy mam możliwość do wrócenia na soft 1.1 (jednak lepszy kontrast) bez tracenia roota?
|
06 wrz 2013 21:29:21 |
|
|
Użytkownik
|
Oczywiście zawsze trzeba sobie przed jakimikolwiek działaniami "adaptacyjnymi" zarejestrować Nooka, należy też uaktualnić firmware do najnowszego. Później podstawową czynnością jest backup istniejącego systemu, a dopiero później zabawy w rootowanie itp.
|
07 wrz 2013 11:44:54 |
|
|
Użytkownik
|
Jeżeli postępowałeś zgodnie z instrukcją to masz własną kopię zapasową, jeżeli nie postępowałeś - żałuj. Wcześniej w tym wątku chyba dałem link do pliku obraz z backupem - trzeba przejrzeć.
|
07 wrz 2013 11:48:27 |
|
|
Użytkownik
|
Oczywiście zawsze trzeba sobie przed jakimikolwiek działaniami "adaptacyjnymi" zarejestrować Nooka, należy też uaktualnić firmware do najnowszego. Później podstawową czynnością jest backup istniejącego systemu, a dopiero później zabawy w rootowanie itp.
|
07 wrz 2013 12:06:24 |
|
|
Użytkownik
|
Dobra, czyli wgrywam czysty system 1.1 i rejestruję Nooka. Czy wtedy mogę rootować Nook Managerem? Zależy mi na 1.1, bo odświeżanie jest lepsze a energii więcej nie pobiera.
|
07 wrz 2013 12:41:05 |
|
|
Użytkownik
|
Witam Z łatwością zrootowałem Nook'a opisanym tu sposobem (świetnie wytłumaczone), jednak mam problem z dostępem do ekranu z ikonkami aplikacji. Po włączeniu gdy wchodzę w ReLauncher mam na dole ciąg przycisków: - 1wszy pokazuje używaną pamięć i włącza managera zadań - kolejne 3 są do aplikacji (ostatnio używane, wszystkie, ulubione) - ostatni pokazuje stan baterii i stan wifi. Podczas gdy włączę jakąś książkę, albo wystarczy, że przejdę do zwykłego ekranu Nook'a a następnie wrócę do ReLaunchera, to ten rząd przycisków znika i trzeba urządzenie kompletnie wyłączyć i włączyć, by znów je widzieć. Też tak macie? Są jakieś sposoby radzenia sobie z tym? A jeśli nie, to może powinienem jeszcze raz go zrootować?
|
14 wrz 2013 16:16:36 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: szukam idealnego
|
Po trzech wieczorach męczarni udało mi się zrootować nooka. W pierwszym dniu nie podłączyłam firmowego kabla i nie mogłam zrobić dobrze obrazu, mój kabel z nokii nie pozwalał na dobre nagranie obrazu na karcie - zatem jak używać to kabla od nooka. Jak już udało mi się nagrać obraz to nie chciał wejść w tryb nook managera (rozpakowywałam NookManager-0.5.0.zip do swojego folderu w komputerze i wkładałam kartę 8gb do czytnika, uruchamiałam Image Writera i wskazywałam plik NookManager.img i karta ładnie się zapisywała. Niestety po wyłączeniu i ponownym odpaleniu nooka nie przechodził w stan managera, tylko włączał się ponownie normalnie i pisał, że karta nierozpoznana wymaga formatu). Więc kartę włożyłam bezpośrednio do komputera, tam zrobiłam wszystko z obrazem nookmanagera, potem wsadziłam kartę do nooka i bez problemu zastartowało. I teraz nie wiem czy wszystko dobrze zrobiłam, i tu moje pytanie zupełnego laika - jakie znaczenie ma że ten obraz nookmanagera robiłam przez komputer a nie slot w czytniku? mam zrobiony backup i root
|
23 paź 2013 21:19:29 |
|
|