eCzytnik: pocketbook 622
Znikające znaki - PB 622
Witam, otoz mam taki problem.. zakupilem kolejną czesc Camili Läckberg - Niemiecki bękart i gdy wchodzę do mojej biblioteczki i wyświetlam książki to wyświetla mi "Niemiecki bkart - Camila Lckberg".
Poprzednie ebooki (z tej samej ksiegarni i tej samej autorki) wyswietlaja się poprawnie.
i teraz pytanie: czyja wina? ebooka, czytnika? Myślalem ze to problem z metadanymi ale gdy chce edytowac ksiązke z Calibre to tytul i autor wyświetla się poprawnie, bez brakow znaków.
Raczej wina czytnika, a dokładniej mówiąc interpretacji kodowania metadanych. W jakim formacie jest e-book? Jeśli e-pub to zrób kopię pliku, zmień rozszerzenie z epub na zip, rozpakuj książkę tak jak zwykłe archiwum, poszukaj pliku content.opf i otwórz go w jakimś edytorze tekstowym (może być notepad). W pliku tym poszukaj wpisu "<dc:title>" - nie zdziwię się gdy zamiast literki "ę" zobaczysz kod HTML odpowiadający tej literce, czyli coś w stylu "ę". Podobnie będzie z "ä" w nazwisku autorki.
eCzytnik: pocketbook 622
Re: Znikające znaki - PB 622
Kupiłem kolejną książke i znowu ten sam problem..
Sprawdzałem w notatniku jak są zapisane inne książki w ktorych autor i tytuł jest prawidłowo wyswietlany. I moje pytanie: Dlaczego w jednej książce kod HTML (ä) odpowiadający literce "ä" jest prawidłowo odczytywany przez czytnik a w kolejnej już nie?
Możesz spróbować otworzyć je w Sigil-u (https://code.google.com/p/sigil/) i po prostu zapisać - tylko tyle: otwierasz, zapisujesz. Uciążliwe dla większej liczby e-pubów, ale powinno pomóc.