Teraz jest 25 lis 2024 18:44:44

Czytnik z podświetleniem - prośba o pomoc. 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Post Czytnik z podświetleniem - prośba o pomoc.
Witam.
Jestem zafascynowany czytnikami elektronicznymi tymi z podświetleniem i zamierzam taki nabyć.
I tu pojawił się problem nie wiem co wybrać dlatego proszę wasz o pomoc w wyborze odpowiedniego modelu.
To co udało mi się ustalić:

1. Nook - miałem go w dłoni, i pewne bym kupił ale pojawił się problem z justowaniem. Prawa krawędź jest postrzępiona, w żaden sposób nie byłem stanie tego zmienić.
minusy: podświetlenie wydaje się dużo gorsze niż w kindlu, brak justowania
plusy: system android (możliwość wgrania własnego roma) oraz pdf reflow, możliwość czytania epub.

2. Kindle - miałem w dłoni bardzo mi się podoba, ale ten czytnik nie jest w formie otwartej bardziej pod amazon.
Minusy: chyba brak jak ktoś lubi korzystać z amazon, dla mnie to dyskwalifikuje czytnik duże problemy przy obrabianiu czegoś z poza amazon, brak złącza karty SD,
Plusy: samo urządzenie technicznie świetne, ideologia wykorzystania już nie.

3. Kobo - świetna cena zachęca do zakupu, ale nic o tym czytniku nie wiadomo.
Plus: ładne podświetlenie, równomierne, takie jak w kindle, wysoka rozdzielczość chyba?
minus: na filmach youtube zauważyłem ze ekran przy przewijaniu cały czas odświeża obraz objawia się tym że robi się na ułamek sekundy czarny i znowu wyświetla obraz.
Nie wiem jaki ma system i czy jest ok? jakie pliki obsługuje a w czym ma problem.
Proszę osoby które go posiadają o opinie.

4. Angel Glow - bardzo ciekawa oferta, czytnik posiada wiele programów do otwierania książek, i nie wypuściła go żadna księgarnia, w pewnym momencie się na niego zdecydowałem ale to podświetlenie, podobno zbyt jasne.
minus: cena, podświetlenie zbyt jasne
plusy: możliwość czytania wszystkiego, bez wstępnego przerabiania.

Czytnik będę używał do czytania nie potrzebuję głośników, i innych wodotrysków.
Często czytam po mocy dlatego ekran musi mieć podświetlenie.
Chciałbym otwierać wszystko w swoim czytniku najlepiej bez przerabiania, ale podoba mi się możliwość modyfikacji softu czyli dogrania lub zmiana aplikacji w samym czytniku (nook, angel glow)
Kindle odpada, zostaje nook, kobo, angel który lepiej się czyta w nocy oraz przy słabym oświetleniu - pochmurny dzień.
Nook ma specyficzne światło ale podobno nie męczy wzroku, czy da się włączyć justowanie?
Angel czy to jasne światło zbytnio nie przeszkadza przy czytaniu?
Kobo - czy ktoś go używa? jak się sprawuje jaki system jakie formaty otwiera.

Proszę o rzeczową pomoc.
Albo podania jakiegoś kompendium wiedzy gdzie będę mógł porównać urządzenia.
Pozdrawiam serdecznie.
G.

14 mar 2013 16:22:49
Użytkownik

eCzytnik: k-classic, k-pw, k-3g -k3, prs 650
Post Re: Czytnik z podświetleniem - prośba o pomoc.
Ja polecam Paperwhita, a ebooki w księgarniach zwykle mają format 'mobi. A jeśli masz zamiar skalać swoją dusze piractwem to pdf wysłany e-mailem też jest nieźle skonwertowany

14 mar 2013 20:35:27
Użytkownik

Czyli jednak Kindle, może i to dobry pomysł a czy brak pdf reflow nie przeszkadza? Bo takiego pdf trzeba przewijać góra, dół, lewo, prawo. A epub albo zabezpieczone PDFy można to jakoś otworzyć w PW czy trzeba wszystko konwertować i czy się da konwertować bez problemów.
Zaznaczam że zamierzam czytać książki w PL, wiec kupowanie w amazon mnie nie interesuje. No chyba ze amazon przyjdzie do polski.

Czy możecie mi powiedzieć jak się te czytniki sprawują w czytaniu w nocy. Na youtube nook nie wypadał najgorzej, PW miał jaśniejsze podświetlenie jakby LCD. Natomiast z tego co zauważyłem w dzień fatalnie wypada górne mocne światło w nook.

Nikt nie posiada Kobo Glo? Cena już od 557zł A czytnik wydaje się godny zainteresowania.
Chciałbym jutro zamówić a tu tyle niewiadomych...
Pozdrawiam. G.

15 mar 2013 2:30:31
Użytkownik

eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
Kilka uwag więcej, może pomogą Ci się zdecydować :)
- Książki w formacie EPUB łatwo można konwertować "w locie" dzięki calibre. W przypadku tego formatu nie ma większego problemu z Kindle. Podłączasz czytnik - przesyłasz EPUB - czytasz. No iwiększość księgarń już oferuje w PL także kindlowe MOBI.
- Za krótko miałem w rękach Paperwhite, żeby się wypowiadać o obsłudze PDF.
- Jeśli nie będziesz wgrywał PDFów złożonych ze skanowanych plików graficznych do karta SD raczej nie powinna być konieczna (Kobo podaje, że na 1GB wchodzi ok. 1000 książek EPUB). PDFy ogólnie są większe i to jedyny argument za kartą SD (ew. poza MP3, ale pisałeś, że Cię to nie interesuje).
- Moim zdaniem Paperwhite ma zdecydowanie ładniejsze podświetlenie niż Nook (barwa światła, równomierność podświetlenia).
- Kobo ogólnie jest bardzo sympatyczne, ale Glo w rękach nie miałem.
- Opisane problemy z justowaniem mogą też być efektem formatowania pliku, nie zawsze to wina czytnika.
- Gdybym miał używać kilku programów do czytania książek jednego formatu to bym chyba wolał inny czytnik.

15 mar 2013 9:45:27
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox i62 Espresso, HP SLATE 2
Kindle Paperwhite - najbardziej paskudne podświetlenie :D nierówne, bardzo widoczne smugi światła/cienia - najgorzej wypada. No i CAŁY czas się świeci :? nie da się podświetlenia wyłaczyć. :D Konwersje - dość czesto się NIE udają i wychodzą babole. :D Ja po zakupie Boox'a odinstalowałem Calibre :D Po co mam marnować czas na konwersje skoro mogę czytać :D

Kobo również nie zachwyca - jest lepsze podświetlenie niż Kindle, ale w Polsce to "dość niszowa" marka - nie jest tak popularny jak inne. Są też problemy z czytaniem plików w pozycji horyzontalnej - Znajomy twierdzi, że EPub'a w trybie horyzontalnym nie da się ustawić. Ja też tego nie potrafiłem zrobić. :D

Nook - podświetlenie jak w Kindle, no i całkiem "niszowy" w Polsce, choć jak bym miał wybierać między nim a Kindle wybrał bym Nook'a.

AngelGlow - ma zdecydowanie najrówniejsze podświetlenie, najmniej widoczne są smugo światła/cienia. Co do najniższego poziomu podświetlenia - ma być to poprawione w następnej aktualizacji.
Na marginesie mam pytanie : podświetlenie włączamy aby czytać w ciemności? TAK ? Jak rozumiem DBAMY o nasze oczy i musimy mieć ODPOWIEDNI poziom oświetlenia, prawda? Czemu do ciężkeich CHOL... ludzie piszą że jest za JASNE - jak poszedłem do znajomego z Sanepidu i zmieżył mi testerem światło to się OKAZAŁO, że w Kindle, AngelGlow trzeba je ustawić w granicach 50% aby było to ODPOWIEDNIE dla oczu.
Nie wiem jak mozna czytać przy minimalnych ustawieniach ?
Zadaj sobie pytanie JAK często będę czytał w ciemnościach, jesli często to MUSIMY mieć POŻĄDNE światło o odpowiednich parametrach.

Ogólnie AngelGlow i Kobo są najbardziej uniwersalne - niemniej jednak to AngelGlow ma najbardziej równomierne podświetlenie - i jest bardziej uniwersalny.

I na koniec - jeśli się Spodziewasz, ze podświetlenie zapewni Ci komfort jak "normalna" lampka to się MOCNO rozczarujesz :D ja po 15 minutach z podświetleniem mam dość - i wolę na głowę założyć "czołówkę" lub podczepić lampkę USB niż się "męczyć" - nie oszukujmy się podświetlenie NADAL wypala nam oczy. Jest ZNACZNIE lepiej niż w LCD ale nadal nie jest to ani wygodne, anie co najwazniejsze ZDROWE dla oczu.

19 mar 2013 14:32:15
SwiatCzytnikow.pl

eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
Rhavir, w wymyślaniu dlaczego Kindle jest tym złym przechodzisz powoli samego siebie :)

Światełko w Nooku jest kompletną porażką i przyrównywanie go do Kindle, pokazuje, że nie widziałeś ich obok siebie, ja widziałem i wyglądają tak, przy światełku mniej więcej do połowy.

Obrazek

(z artykułu http://swiatczytnikow.pl/kindle-paperwh ... iatelkiem/)

@butan: tutaj http://www.logo24.pl/Logo24/56,85826,13 ... kupic.html jest zdjęcie Nooka, Kindle i Onyxa które bardzo dobrze pokazuje różnice między tymi trzema.

Co do Kindle, możesz popatrzeć jak to wygląda przy różnych poziomach oświetlenia:
http://swiatczytnikow.pl/test-kindle-pa ... go-uzywac/
Jeśli ktoś widzi cienie czy smugi, to znaczy że ustawił oświetlenie za mocno... Przy 24/24 oczywiście są widoczne na dole i po bokach. Ale nie wiem po co tyle ustawiać.

19 mar 2013 16:19:49
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
Raz widziałem/porównywałem Nooka i Kindle obok siebie, a przez dwa dni używałem Kindle PW. Nie są to może wielkie doświadczenia, ale pozwoliły mi wyrobić sobie własną opinię. Jedno co mogę powiedzieć, to że mam zupełnie odmienne wrażenia od Rhavira a całkiem zbieżne z Vroo.
- Nook - światło nierównomierne i o nieprzyjemnej barwie (temperaturze). Zimne, wpadające w niebieskie.
- Kindle - światło równomierne, odpowiadające mi barwą.

Zawsze można natężenie światła zminimalizować i nie trzeba go używać, ale na lampkę czy czołówkę raczej bym się nie zdecydował. Jedyne, w czym zgadzam się z Rhavirem, to że w czytnikach powinny być wyłączniki podświetlenia.

19 mar 2013 18:25:55
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: moonreader, kindle NT, kindle PPW
Post Re: Odp: Czytnik z podświetleniem - prośba o pomoc.
Co prawda pw nie mam tylko zwykłego classica, ale dodam tylko od siebie, że kindle potrafi epuba i inne przeczytać. Pisales, że chcesz sie bawić w inne romy przy którymś czytniku, sądzę za jak umiesz zmienic roma to bez problemu poradzisz sobie z jailbrejkiem i instalacja cool readera. Cała operacja to ok 10 min w przypadku classica, a z tego co sie orientuje to na pw cool reader też jest, a potem już tylko czytanie :)

Tapatalked

19 mar 2013 23:49:32
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Classic, Pocketbook 623
Albo Librerator.
Instalacja też jest łatwa.

20 mar 2013 12:56:11
Użytkownik

eCzytnik: PocketBook 622
butan napisał(a):
G.

Weź poduwage jeszcze PB 623 Touch Lux. Na filmie możesz zobaczyć jak działa w tym modelu podświetlenie http://cokupic.pl/test/Komputery/Test-PocketBook-623-Touch-Lux-e-czytnik-z-podswietlanym-ekranem To nowosc więc może jeszcze stanieje.

10 cze 2013 21:14:28
Użytkownik

eCzytnik: PocketBook 622
Pocketbook na pewno jeszcze stanieje w końcu chyba nie jest na rynku nawet miesiąc. TUtaj jego porównanie z kindlem : http://www.blog.czytio.pl/index.php/por ... touch-lux/

24 cze 2013 18:44:47
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox M92
Jak z podświetlaniem to polecam Paperwhite. W nocy jak się ustawi na maxa to aż wali po oczach ;) dotykowy ekran też działa całkiem fajnie, choć obsługa i możliwości są dość mocno uproszczone.

piotrny napisał(a):
A jeśli masz zamiar skalać swoją dusze piractwem to pdf wysłany e-mailem też jest nieźle skonwertowany

Bez fanatyzmu proszę... 99% rzeczy jakie czytam to PDF-y i bynajmniej wcale nie pirackie...

24 cze 2013 19:09:00
Zobacz profil WWW