Teraz jest 25 lis 2024 7:43:42

Prestigio PER3464B czy PocketBook Basic 613 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Post Prestigio PER3464B czy PocketBook Basic 613
Witam Wszystkich!
Jestem Nowy na tym forum, ale choć często tutaj zaglądałem, dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować i coś naskrobać.
Od jakiegoś czasu myślę nad zakupem jakiegoś czytnika.
Najważniejsze dla Mnie to to, by czytnik miał:
-PL Menu,
-slot na kartę pamięci,
-możliwość własnego katalogowania (Kryminał -> Agatha Christie -> Hercules Poirot).
Na Wi-Fi, dotykowym ekranie czy głośnikach Mi nie zależy.
Mogę przeznaczyć na zakup jakieś, 300-350 zł. Mam już upatrzone dwa modele. Są to: Prestigio PER3464B oraz PocketBook Basic 613.
O ile na temat tego drugiego wiem już całkiem sporo, tak o drugim prawie nic. Nie jest to dużo, ale jak sadzę, taka "średnia" półka. PER3464B można np.: kupić na allegro, jak również w TESCO, i jeśli pofatyguję się tam osobiście, odejdzie koszt kuriera. Za zaoszczędzoną kasę będę miał etui. 613, z tego co widziałem, chyba tylko na allegro. Czasami też w Empikach, ale z ichniejszym softem.
Czy użytkownicy tych modeli, a przynajmniej Prestigio, mogli by się wypowiedzieć i coś więcej o nich powiedzieć?
Byłbym wdzięczny.

20 maja 2013 20:42:01
Mod

eCzytnik: PB622
Post Re: Prestigio PER3464B czy PocketBook Basic 613
O Prestigio się nie wypowiem ale o PocketBook-u mogę coś naskrobać:

PB 613:
1) Ma polskie menu,
2) Ma slot na kartę pamięci,
3) Ma możliwość katalogowania (utrzymuje bazę danych o załadowanych książkach i pozwala grupować i wyszukiwać wg. różnych kryteriów) ale tu uwaga: nie wszystkie formaty pozwalają na zapisanie odpowiednich informacji o książkach i tak np. w formacie epub chyba nie ma możliwości określenia serii i gatunku książki ale już fb2 coś takiego oferuje,
4) 613-tkę mozna dostać nie tylko na Allegro - warto poszukać w sklepach internetowych, ot choćby oficjalny dystrybutor PB na Polskę (http://www.pocketbook.pl) oferuje ten czytnik w rozsądnej cenie. Po tej samej cenie dostaniesz go też w Virtualo (i z tego co widzę wysyłka jest darmowa) - to tak pierwsze dwa "strzały" - nie starałem się znaleźć najtańszej oferty :)
5) W Empiku 613-tki nie widziałem, natomiast jest 611-tka z softem Empik, który jest w zasadzie taki sam jak ten oficjalny, tylko "brandowany" pod Empik, co ma swoje zalety (np. dostęp do sklepu Empik z poziomu czytnika).

21 maja 2013 12:17:48
Użytkownik

eCzytnik: PocketBook 613
Co do dostępności PocketBooka 613, mogę napisać kilka słów, bo sam ostatnio szukałem możliwości pobawienia się nim osobiście gdzieś w Warszawie. Empiki nie mają tego modelu, jest tylko wersja 611 z ich (Empikowym) softem. W Vobisie także nie ma możliwości pobawienia się nowym modelem. Jest wersja 611, ale można się nią pobawić tylko jak się poprosi sprzedawcę, bo nie ma wystawionego żadnego standa. PB 613 bywa w salonach Sferis, aczkolwiek obecnie mają jakieś braki na magazynie i produkt nie jest dostępny. W zeszłym tygodniu byłem w salonie na ul. Dolnej, gdzie dowiedziałem się, że chwilowo nie ma, ale na dniach będzie dostawa. Od tamtej pory dzwonię co kilka dni i cięgle go nie mają. Biorąc pod uwagę, że zdjęli go z Allegro prawdopodobnie dostawy prędko nie będzie. Na obecną chwilę chyba najlepszym rozwiązaniem jest zakup na Czytio, gdzie chyba w każdy weekend jest promocja i można go nabyć za 329zł. Z przesyłką wychodzi 348zł.

22 maja 2013 23:35:54
Użytkownik

Jednym słowem zachwalacie PB. Może to i dobrze. :)

Cóż, 613-ą jak i 622-ą miałem okazję ostatnio widzieć na WTK. Były tam chyba ze 3 stanowiska, w tym Empicu. Chwilę, i to dosłownie, się nimi pobawiłem, ale zaraz musiałem lecieć dalej, bo reszta towarzystwa z którym się pojawiłem na Targach ma czytniki i ebooki w głębokim poważaniu. Jednakże ta chwila dużo Mi dała i raczej na pewno zdecyduję się w najbliższej przyszłości na 613-ę.

Pitreck-> Co do Czytio to byłem tam kilka razy, czy to z ciekawości, czy to z powodu pomyłki, ale o takiej promocji nie wiedziałem. Będę musiał zaczaić się w któryś weekend i upolować sobie czytnik. ;)

Wracając już do samej 613-i, to chciałbym się jeszcze dowiedzieć jak ona wyświetla obrazki. Od czasu do czasu zdarza Mi się czytać mangę na monitorze i nie ukrywam, że chciałbym to też robić na ekranie PB. Odtwarza je normalnie czy też trzeba je konwertować w jakiś specyficzny format. Kiedyś np czytałem o tym, że Kindle, żeby odczytały poprawnie jpg trzeba było je spakować WinZip'em w odwrotnej kolejności niż się je czyta/ogląda.
Jak to wygląda w PB?
Aha, a pro po obrazków i ich dużej objętości. Jak 613 radzi sobie z kartą, np.: 8 GB, wypełnioną po brzegi książkami oraz jpg? Muli się czy działa płynnie?

29 maja 2013 15:34:01
Użytkownik

Post Re: Odp: Prestigio PER3464B czy PocketBook Basic 613
@ksiegarz5
Ja się załapałem na promocję w środku tygodnia i dorwałem właśnie za 329zł :)

Co do mangi, podeślij mi namiary na jakąś próbkę na pw, ew. Udostępnij na dropboksie czy google drive, to sprawdzę. Ogólnie przygotowuje się do zrobienia obszernej video recenzji, którą puszczę na youtube.

30 maja 2013 10:08:10
Użytkownik

Mam pytanie ogólne, jak tutaj pisać i wysyłać PW, skoro za każdym razem jest ona oznaczana jako SPAM i automatycznie kasowana?! :? Już zaczyna Mnie coś strzelać! :[

30 maja 2013 15:13:43
Admin

eCzytnik: kindle
Postaram się coś z tym zrobić...

31 maja 2013 13:20:41
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Post Re: Odp: Prestigio PER3464B czy PocketBook Basic 613
A więc tak, pomijając fakt że obrazki trzeba wrzucić do folderu Photo aby aplikacja do fotografii w ogóle je zobaczyła, nie ma żadnego problemu z otworzeniem obrazków czy ich kolejnością. Problem jest gdzie indziej. Ekran 6" jest za mały, aby móc odczytać zawartość niektórych chmurek z dialogami, a aplikacja nie umożliwia powiększenia obrazu. Postaram się zrobić zdjęcie, ale żeby było wyraźne muszę mieć nieco słońca za oknem, a ostatnio z tym ciężko w warszawie :/

01 cze 2013 0:59:56
Użytkownik

Cóż, ekran owszem, jest mały, ale i same tomiki z mangą, kupowaną przeze Mnie od czasu do czasu, nie są wiele większe. Szkoda tylko, że nie da się ich powiększyć. Pliki do Photo wrzuciłeś luzem czy folderami?
Jak z samym odtwarzaniem radził sobie czytnik? Długo ładowały się poszczególne strony z obrazkami? Zawieszał się przy tym lub zwalniał? Sprawdzałeś może, tak jak już to pisałem, jak 613-a radzi sobie z kartą pamięci zapełnioną książkami oraz jpg?

01 cze 2013 8:49:47
Użytkownik

Pamiętaj tylko, że ekran 6 calowy ma wymiary 9x12cm, czyli dość blisko formatu B7 :-)
Pliki do Photo wrzuciłem w folderach, głównie z tego względu że standardowo jest w tym folderze kilka zdjęć, nawet całkiem niezłych, które można użyć jako ekran dla wyłączonego urządzenia. Poza tm byłem ciekaw, czy przeglądarka zdjęć sobie poradzi z folderami. Jak się okazuje, nie miała z tym problemu. W dodatku wyświetla te foldery razem z ich nazwami, co ułatwia zarządzanie kolekcją zdjęć czy komiksów. Wczytywanie poszczególnych obrazków było natychmiastowe, nie było żadnych zawieszeń czy spowolnień.
Co do karty pamięci, nie testowałem tego. Nie mam tylu książek, ani nawet zdjęć aby zapchać 8GB kartę :P

PS. Testuję właśnie aplikację PBImageViewer. Dość ciekawe narzędzie "domowej roboty", umożliwia czytanie komiksów spakowanych do archiwum zip lub rar, wyświetla obrazki we właściwej kolejności i pozwala na powiększanie obrazków. Niestety nie jest zbyt stabilny, w dodatku powiększony obraz można przesuwać pionowo lub na boki za pomocą krzyżaka tylko przy powiększeniu 100%, w innym przypadku krzyżak przenosi do innego obrazka. Może nie było by to takie złe, gdyby nie to, że niektóre ramki komiksu są za duże w takim powiększeniu i nie mieszczą się na ekranie. Także trzeba liczyć się z tym, że przy każdym obrazku będzie skakać z trybu 100% na "dostosuj do wielkości ekranu". Wydaje mi się, że znacznie wygodniej korzystało by się z tej aplikacji na czytniku z dotykowym ekranem, zwłaszcza, jeśli działały by gesty i dało by się zmieniać wielkość poprzez uszczypnięcie/rozsunięcie...

01 cze 2013 9:56:52
Użytkownik

Nie będę się kłócił z logiką argumentów. ;)
Też nie mam aż TYLU książek, ale sam Berserk zajmuję nieco ponad 2 GB. Wydaje Mi się, że 8 w 613-e będzie MAX, bo np.: 32 które sprzedają w komplecie z czytnikiem na Czytio.pl to już gruba przesada. 16 też wydaje Mi się za duża. :o Mam zamiar czytać tylko książki a mangę od czasu do czasu. Gdybym zamierzał tylko to robić, to wziąłbym najtańszy nawet tablet z Biedronki lub został na PC-e/laptopie. :idea:

02 cze 2013 14:18:35
Użytkownik

Oto, jak wygląda komiks we wbudowanej przeglądarce obrazów:

Obrazek

A tak w PBImageViewer w stali 100%

Obrazek

09 cze 2013 21:36:03
Użytkownik

Mam problem z 2 zdjęciem. W ogóle się nie otwiera. Pusta strona mimo kilkukrotnego odświeżania czy ponownego uruchomienia przeglądarki.

Cóż, co do czytania mangi na PB, to nie wygląda to źle. Można to przeżyć, ale PBImageViewer może okazać się dobrym pomysłem.

10 cze 2013 19:43:37
Użytkownik

ksiegarz5 napisał(a):
Mam problem z 2 zdjęciem. W ogóle się nie otwiera. Pusta strona mimo kilkukrotnego odświeżania czy ponownego uruchomienia przeglądarki.

Cóż, co do czytania mangi na PB, to nie wygląda to źle. Można to przeżyć, ale PBImageViewer może okazać się dobrym pomysłem.

W prawym rogu masz link "Continue to the media" widzę że nieczęsto korzystasz z IS

10 cze 2013 21:15:28
Użytkownik

->isaak Owszem, bardzo rzadko z niego korzystam. Albo wcale gdy nie muszę. Dzięki jednak za podpowiedź. Zobaczyłem już co chciałem.

11 cze 2013 11:45:03