Kupiłem książkę, dostepną w dwóch formatach epub i mobi. Obecnie używam Sony PRS-950. Po otworzeniu pliku ePub wyrazy są dzielone, ale bez uwidocznienia dywiz, co jest zrozumiałem akurat w przypadku mojego czytnika przy niektórych plikach. Problem jest jednak inny: zazwyczaj konwersja ePub na ePub w Calibre pomagała i w efekcie wyrazy nie były przenoszone do następnego wiersza. Po skonwertowaniu obecnej ksiązki z ePub na ePub niedość, że utraciłem polskie znaki to nadal brakujwe wspomnianych dywiz, czego nie było w przypadku konwersji mobi do ePub (sic!). Zgłosiłem problem do wydawcy. Moim zdaniem jest problem m. in. z osadzeniem czcionki w pliku źródłowym. Ma ktos pomysły co mogę zrobić we własnym zakresie? Thx z pomoc.
Opisywany przeze mnie plik ePub ma wbudowany podział wyrazów, tylko że na moim czytniku Sony nie uwidaczniają się dywizy, dotychczas pomagała zwykła konwersja z ePub>ePub i po sprawie. Akurat w tym pliku ten sposób nie zadziałał. Chyba tak zrobię i zainstaluję;) Napisałem w tej sprawie do Virtualo.
Zastosowałem Hyphenate i dywizy nadal nie są widoczne. Chyba taka uroda czytnika. Mnie zastanawia czy istnieje sposób, aby plik z ustawionym już dzieleniem wyrazów skonwertować tak, aby nie dzielił wyrazów na końcu wiersza?