Re: Jak czytać pdfy na i62 espresso?
Po kolei :
PDF - Adobe Reader lub Testowa Przeglądarka (PT)
ePUB - Adobe, PT, FBReader, CoolReader
FB2 - FBReader, CoolReader
CHM - FBReader, CoolReader oraz Przeglądarka HTML
DOC / DOCX / RTF - Picsel File Viewer, FBReader
Przy czym : plik RTF - można spakowac do ZIP'a i wtedy nasz ZIP będzie traktowany jak plik FB2 - pozwala to użyć zamiast Picsel File Viewer czy FBReader'a znacznie lepszego wg mnie CoolReader'a.
CHM - jest to w zasadzie plik pomocy w systemu Windows,
generalnie to HTML Help skompresowany i skompilowany do postaci binarnej. W zasadzie niespotykany i niestosowany w ECzytelnictwie.
EPUB - najlepszy
i co najważniejsze darmowy i wolny format. Ma bardzo duże możliwości ALE wymaga STARNNOŚCI w przygotowaniu. Dość latwo spier... skład i obróbkę dokumentu i wychodza potworki.
Ogólnie to swoisty "kontener" w którym można na przykąld zrobić takie cudo : animacje dla ekranu LCD i statyczny obraz dla czytników, wszystko w jednym pliku, do tego indeksy, odnośniki i wielie innych możliwości.
DOC oraz jedo nowsza wersja DOCX - standardowy format Microsoft Office
Ogólnie ja mam ustawione :
PDF - Przeglądarka Testowa
EPUB - CoolReader
FB2 - CoolReader
CHM - CoolReader*
DOC/DOCX - FBReader**
* - nigdy się z nim nie spotkałem
w ramach testu sprawdzilem na jednym pliku czy działa. Działa - ale nigdy nie widziałem pliku w tzw. obiegu.
** - KAŻDY posiadany plik DOC czy DOCX przekonwertowałem do formatu RTF i spakowałem do ZIP'a - więc używam CoolReader'a - konwersją łatwo zrobić, MS Office czy darmowy LibreOffice, OpenOffice itp.