PB 611, system 16.0 i problemy
Niedawno wgrałem do PB 611 system 16.0 ze strony
http://www.pocketbook.pl/wsparcie. Wcześniej miałem chyba 15.4. Trudno mi się przyzwyczaić do nowego menu – po prostu nie jest ładne ani funkcjonalne.
Problem jednak jest inny. Pliki epub (oczywiście legalnie kupione,z watermarkiem) wczytują się dziwnie. Większość otwiera się w fbreader z jakąś dziwną wąską jednoelementową czcionką. Zmiana fontu nie jest możliwa! Owszem, w menu pokazuje podgląd innego fontu ale po zatwierdzeniu zmiany nie widać. Różnie też jest z justowaniem. Raz do lewej, raz obustronnie. W Adobe Reader zmiana fontów jest możliwa. Niestety, nie mogę czytać w tej aplikacji, bo jak wiemy, nie zachowuje ona notatek tekstowych, a dla mnie to ważna funkcja.
Inna bolączka: po zmianie fbreader na Adobe reader lub odwrotnie gubi się status przeczytania książki, czyli pokazuje 0%. Bardzo to irytujące.
Nie wszystkie notatki dadzą się otworzyć i przeczytać. Wiadomo, powinno nas przenieść do właściwego miejsca.
Podsumowując: to system 16.0 panuje nade mną, a nie odwrotnie. Czy ktoś z Państwa ma podobne problemy? A może ich nie ma, a dzieje się tak tylko na moim czytniku. Bardzo proszę o podpowiedzi. Zastanawiałem się już nad downgrade systemu, ale nie wiem, czy to jest bezpieczne.
Jeden pozytyw widzę w systemie 16.0 – lepiej przygotowano nawigowanie po pdfach.
Zirytowany Maciej