Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Czcionka
Wgrałem do Onyxa kilka polecanych czcionek, ale żadna z nich nie wyświetla poprawnie wyrazów w języku włoskim. Literki z akcentami, jak np w però, così itd. są zastępowane dziwnymi znakami. Warum? WHY? Perché ?
|
17 lut 2013 12:04:44 |
|
|
Użytkownik
|
Re: Czcionka
Sprecyzuję, że dotyczy to moich tekstów zapisanych w RTF. Pliki PDF czy RTF, pobrane z włoskich źródeł wyświetlane są poprawnie.
|
17 lut 2013 13:35:08 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Onyx Boox i62 Espresso, HP SLATE 2
|
Źle ustawiona czcionka domyślna? I jakim programem otwierasz RTF'y? Proponiję je spakować do ZIP'a i wtedy są traktowane jako FB2 i otwierane FBReaderem lub CoolReaderem.
_________________ HP SLATE 2 - Viliv S10 Blade - GigaByte M912M - Boox i62 Espresso
|
17 lut 2013 14:16:49 |
|
|
Użytkownik
|
Właśnie w ustawianiu przeglądarek są wymienione tylko 4 rodzaje plików (RTF nie ma). Szukałem jakiejś rozbudowanej instrukcji do M92, bo ta firmowa mówi w zasadzie tylko jak włączyć i wyłączyć.
Zip przez co jest czytany? Parę dni temu spakowałem, ale nie otworzył się.
Generalnie te czytniki to wielka kaszana. Pracują jak żółwie, a ekrany to technologia sprzed 40 lat:) W dodatku jak się zawiesi (tak jak teraz), to trzeba czekać, aż się bateria rozładuje. Szczęście w nieszczęściu, że to tylko parę dni, a nie miesiąc jak piszą hura-optymistycznie w instrukcji.
Dzięki
|
17 lut 2013 17:15:55 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Bebook V5,Boox 60, BOOX i62E,C65AG
|
Na wszystko przyjdzie czas, przed Kolegą jeszcze sporo "niezapomnianych" chwil z Onyxem w dłoni Wyroby Onyxa powinny być wręcz zalecane jako uzupełnienie np. terapii kontroli gniewu. Uczą pokory, cierpliwości, samokontroli, i bezustannie przypominają właścicielowi że"wszystko to marność a proch", są jak niewolnik szepczący zza pleców rzymskiemu triumfatorowi wprost do ucha: "jestes tylko człowiekiem" ... a wszystko to już za kilkaset złotych ... f.
_________________ Nie wahaj się ! Kup BOOX'a ! Kształtuj charakter, bo trza być twardy landsknecht, a nie mientka ninja !
|
17 lut 2013 18:30:58 |
|
|
Użytkownik
|
Peregrinus - "bierzesz" RTF'a i za pomocą programu np. WinZip, 7Zip czy WinRar - pakujesz do archiwum ZIP. Jeden RTF w jednym archiwum. Tak spakowany RTF jest widziany w Ustawieniach jako plik FB2 i w Ustawieniach można ustawić otwieranie za pomocą FBReader lub CoolReader. Musisz TYLKO uważać bo pakując na przykład WinRar'em - STANDARDOWYM formatem jest RAR - trzeba "ręcznie" wybraż ZIP. Archiwa ZIP generowane przez WinRAR są na 100% czytane - sam "przerobiłem wszystkie DOC/DOCX na RTF i spakowałem. I nie ma kłopotu. Jak by coś wyślij mi plik - ja go spakuję i ci odeslę - będziesz mógł sprawdzić. Swoją drogą M92 NIE MA przycisku Reset? Bo mi czytnik powiesił się może 3 - 4 razy od początku i zawsze wystarczyło uzyć Reset'u. Może mam farta - zreszta nie tylko ja, bo sporo znajomych osób uzytkuje Boox'y i też nie mają problemów - ja skolei miałem kłopoty z Kindle - zawsze gdy go miałem zawsze miałem duże problemy. Może to zwykła zlośliwość żeczy martwych lub "garbate" szczęście.
_________________ HP SLATE 2 - Viliv S10 Blade - GigaByte M912M - Boox i62 Espresso
|
17 lut 2013 23:19:49 |
|
|
Użytkownik
|
Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście po spakowaniu do ZIP wszystkie wyrazy wyświetlane są poprawnie. Cóż, trzeba krok po kroczku pakować.
Jeśli zaś chodzi o zawieszanie się, to próbowałem resetu "miękkiego", "twardego", z podłączeniem do komputera i bez ładowania = skutek zerowy. Sam odwiesił się, jak już mu się znudziło to kręcenie w kółko bez celu.
Pozdrawiam
|
18 lut 2013 11:27:44 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kobo Aura H20
|
40 lat temu były ekrany e-ink? To chyba w jakiejś alternatywnej rzeczywistości? BTW - być może dla Twoich potrzeb lepszym wyborem byłby po prostu tablet. Czytnik jest przede wszystkim do czytania, a nie np. buszowania po internecie. Nie ma twardego resetu? Jeśli "coś się kręci", to chyba czytnik się nie powiesił... Kluczem jest przede wszystkim nie czas, tylko ilość przerzuconych stron (czyli "mignięć" ekranu e-ink). Jeśli zdołasz zrobić te kilka tysięcy stron w kilka dni...
|
18 lut 2013 13:35:14 |
|
|
Użytkownik
|
Peregrinus - w każdym z programów masz opcję, która umożliwia spakowanie wielu plików na raz do osobnych archiwów. W WinRAR zaznaczasz "ptaszka" przy : Umieść Każdy Plik w Osobnym Archiwum Wybierasz wszystkie RTF'y - zaznaczasz ta opcję i masz kazdy plik w osobnym ZIP'ie - co więcej - jelsi jak ja Masz nazwę pliku w postaci Autor - Tytul to i archiwum ma taką nazwę. Prościzna.
|
18 lut 2013 22:17:07 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Onyx I62HD AG, C65 AG
|
Witam. Czy w i62hd AG jest możliwość zmiany (powiększenia) czcionki w spisie treści (tym otwieranym przyciskiem: "spis treści" lub "Contents") czytanej książki? Zmiana czcionki domyślnej, w spisie treści nie wprowadza żadnych zmian. Pisałem w tej sprawie do ArtaTech ale nie otrzymałem odpowiedzi. Pozdrawiam
|
05 mar 2013 11:38:52 |
|
|