Re: Zakup onyx boox I86ML
| | |
| athame napisał(a): Bez "osobistych wycieczek" proszę. Akurat w kwestii Onyx'ów staram się ważyć słowa, bo choć zawiodłem się na tej marce, to jednak minęło już od tamtej pory kilka lat i w międzyczasie wyszły informacje, że to niekoniecznie producent czytnika zawinił.
Przygotowałem konkretną listę pytań: 1. Ile trzyma akumulatorek na jednym ładowaniu, przy czytaniu 1 h dziennie z oświetleniem (bez wyłączania czytnika)? 2. Ile sekund (lub ułamków sekundy) otwiera się 100-stronicowy skan w PDF format A4, 100-stronicowy PDF wektorowy oraz EPUB / MOBI (przeciętna książka z obrazkami, tabelami i innymi wstawkami - nie sam tekst)? 3. Czy system spowalnia pracę po kilku tygodniach/miesiącach użytkowania? Jeśli tak, to co pozwala na odzyskanie wigory: restart, reflash czy nic? 4. Czyt wszystkie poziomy oświetlenia są sensowne, czy może max. jest równie mocny jak latarka skierowana prosto w oczy? 5. Czy system jest stabilny, tj. czy nie zalicza spowolnień, "zwiech" lub czy nie wyświetla różnych błędów? 6. Ile trwa "zimny start" czytnika (od momentu dotknięcia włącznika)? | |
| | |
OK - przepraszam zę tak późno ale nie miałem wcześniej czasu.
Ad 1. Nigdy w ten sposób nie używałem czytnika - powiedzmy w ten sposób
- przy użyciu zbliżonym do tabletu - mam na myśli WIFI non stop włączone - poczta , internet -w skrajnym przypadku ( non stop użycie ) 1-2dni , ale przy normalnym użytkowaniu (1-2 godz dziennie )tydzień powinien trzymać
- tylko czytanie ebooków ( w sposob ograniczony oczywiscie czasem 1h , czasem 0,5 , czasem 2h , czasem 0h ) 2-4 tygodnie
Ad 2 850 stronicowy epub z wykresami , obrazkami itd 20 sek w oreaderze , ale np w aplikacji kindle podobna ksiazka 1 sek , PDF - dla mnie czas pomijalny tylko niestety nie mam takiego pdf z obrazkami do testu
Ad 3. Nie - nie zwalnia - przynajmniej ja tego nie zauwazylem - ale wszystko zalezy od end user-a - moim zdaniem przy tego typu czytniku koncowy uzytkownik wpierw powinien sie z miesiac pobawic i potestowac a potem zrobic reset do ustawien fabrycznych i ustawic sobie czytnik pod siebie
Ad 4. Tutaj jest poprawa w stosunku do T68 i na najwyzszym poziomie az tak bardzo nie razi
Ad 5. Zlezy od programu - ostatnio zauważyłem aireder potrafi się zawiesić
Ad 6. Zalezy - czy z kartą SD włożoną czy nie:
- bez karty - akceptowalny czas - nie mierzyłem ale poniżej 1 min
- z kartą - po wystartowaniu system zaczyna sprawdzać kartę i może to trwać parę ładnych minut