|
|
Teraz jest 09 sty 2025 23:44:21
|
15 Targi Książki w Krakowie - wątek zbiorczy na relacje
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 06 lut 2011 15:19:51 Posty: 50 Lokalizacja: Warszawa/Gdańsk
eCzytnik: Kindle 3
|
Re: 15 Targi Książki w Krakowie - wątek zbiorczy na relacje
Hmm, dwa pytania mi się nasuwają w związku z relacją z drugiego dnia targów... Po pierwsze, pytanie dotyczace BookWatch. Czy może być karalne umieszczenie pliku o tytule znanej książki, ale zawartością np ":)"? Jesli nie, to można by takich sporo poumieszczać dla szukających botów (z adnotacją dla innych uzytkowników, że to taki żarcik ) - niech wydawcy płacą, jesli lubią Drugie natomiast dotyczy Empiku. Widzę, ze pomimo szumnych zapowiedzi, że Gandalf będzie tym czym był, już Empik pokazuje kto tu rządzi... Pomimo bycia w jednej grupie, nawet oni nie będą sprzedawać W.A.B. - ciekawe, jak długo jeszcze Gandalf będzie mial coś poza podręcznikami...
|
05 lis 2011 11:42:38 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 13 sty 2011 15:50:22 Posty: 294 Lokalizacja: Warszawa
eCzytnik: Kindle Keyboard i PaperWhite
|
Nie może. Wiele tytułów istniało przed książkami np. "Miedziany jeździec" stał zanim Tatiana Simons napisała książkę. Coś takiego robiono w grupach dyskusyjnych (usenet, taka bardzo stara część internetu). W polu nagłówków wstawiano (automatycznie ) ciągi znaków marijuna, bomb, jihad itd. dla Echelona, żeby miał zajęcie. Tylko jeśli są wydawcy, do tego stopnia nie ogarniający internetu, że płacą z googlowanie po chomiku to ten argument też do nich nie dotrze.
|
05 lis 2011 12:29:35 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Nie tyle karalne, co oni napiszą pewnie do Ciebie maila, żebyś nie naruszał ich praw albo też od razu pchną maila do Chomika, który Ci plik usunie i tyle. Ale fakt, że akcję można zrobić, czemu nie Umieścić najlepiej taką informację x razy, żeby wielkość pliku też była rozsądna No, jak mi dzisiaj wytłumaczyła pani Małgorzata Błaszczyk z Virtualo (nasz ulubiony kontakt tam ) - to to będzie tak, że eBooki W.A.B. będą dystrybuowane przez Virtualo wyłącznie. Czyli jak masz umowę z Virtualo i bierzesz od nich eBooki - to W.A.B. będziesz miał (czyli w Gandalfie pewnie będzie dalej, bo oni stamtąd biorą część contentu) albo się dogadujesz, by brać tylko to. To fakt, mogą po prostu spamować Chomika, Chomik będzie usuwał, a Ty i tak go nie pozwiesz, że Ci legalny plik usunął. Dość prawdopodobne.
05 lis 2011 20:53:05 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 kwi 2011 19:15:50 Posty: 131 Lokalizacja: Kozienice
eCzytnik: kindle 3
|
Dzisiaj po południu w radiu Zet puścili krótką informację na temat nowych technologii obecnych na 15 Targach Książki. Ogólny wydźwięk był oczywiście w stylu: Internet to jedno wielkie złodziejstwo i tylko BookWatch może coś temu zaradzić.
|
05 lis 2011 22:44:53 |
|
|
Admin
|
Podaję przepis na utworzenie własnego BukŁocz: wchodzimy w Google i wpisujemy: poszukiwany tytuł poszukiwany autor inurl:chomikuj.plPrzykład: gra o tron martin inurl:chomikuj.plP.S. Zastrzegam, że sam opracowałem to rozwiązanie i przenoszę je w pełni do domeny publicznej. Idźcie i twórzcie własne aplikacje szukające "tych złych"! EDIT: Aha, bo t3d pytał o Histmaga. Więc jest tak: oni nie do końca są tym zachwyceni (bo wiadomo - serwis utrzymuje się z reklam, tych reklam w recepcie nie ma, a mniej odsłon reklam = mniejsze zarobki), ale są świadomi, że i tak nie mogą nikomu nic zabronić (bo przecież są RSSy i w ogóle). Strona teraz przeszła przemianę, ale w najbliższym czasie dalsze nie są planowane, więc jak coś to można poprawić i jest szansa, że będzie działało na dłużej.
05 lis 2011 23:17:41 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 06 lut 2011 15:19:51 Posty: 50 Lokalizacja: Warszawa/Gdańsk
eCzytnik: Kindle 3
|
Och, nieświadomie wykorzystałem ten sposób ze trzy miesiące temu pisząc do FabrykiSłów, że DRM nie ma sensu bo ich pliki i tak sa dostępne. Zresztą nie tylko ich, bo podawałem też statystyki książek, które nigdy nie zostały wydane w formie ebooka... Niestety, nie otrzymałem odpowiedzi.
|
05 lis 2011 23:56:17 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 lis 2009 20:20:04 Posty: 1433 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: inkBOOK Onyx
|
Czy powyższą frazę można zastąpić taką: tytuł autor site:chomikuj.plczy też ma ona inny skutek/znaczenie ? Wydawcy mogli by te kilka setek dołożyć swoim informatykom...
_________________ W też
|
06 lis 2011 1:54:08 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle
|
Hej, co do histmaga to tutaj http://wklej.to/ndXxy jest poprawiona wersja. "U mnie działa"
|
06 lis 2011 2:57:16 |
|
|
Admin
|
W sumie nawet site: jest bardziej właściwe w tym kontekście - ja po prostu jestem przyzwyczajony do inurl:. Jak kogoś takie tricki w Google interesują, może przeczytać np. to: http://www.googleguide.com/advanced_operators.htmlRelacja z trzeciego dnia: http://www.eksiazki.org/2011/11/06/trze ... akonczony/Na Picasie są nowe zdjęcia (możecie sobie zobaczyć Gandalfa )
06 lis 2011 4:01:12 |
|
|
Użytkownik
|
hahaha dzięki za uwzględnienie mnie w relacji Rzeczywiście osób było strasznie dużo, ale nie ma się co dziwić w końcu taka okazja zdarza się raz na rok, a do tego konkursy i spotkania z autorami Co więcej można było się pobawić większością e-czytników, dzięki czemu mogłem sobie porównać wszystkie czytniki i stwierdzić, że najbardziej mi odpowiadał onyx z dotykowym ekranem W związku z tym, pomimo że nie udało mi się dotrzeć na spotkanie forum eKsiążki to i tak było warto się wybrać
_________________ Dziękuje i Pozdrawiam Sherlock Holmes
|
06 lis 2011 12:00:54 |
|
|
Admin
|
Cieszę się, że podobało Ci się na Targach. Jak tylko odsapnę po tych wszystkich wydarzeniach, napiszę relację z ostatniego dnia i podsumowanie całej imprezy - biorę się za testowanie Onyx Booxa M90. Zobaczymy, czy ten przycisk IR taki straszny, jak go malują
06 lis 2011 15:43:47 |
|
|
Admin
|
Ech. Targi, Targi i po Targach. Ostatni dzień w telegraficznym skrócie (bo nie działo się w zasadzie nic ciekawego) oraz podsumowanie całej imprezy: http://www.eksiazki.org/2011/11/07/skon ... -krakowie/
07 lis 2011 2:29:43 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 13 paź 2010 22:31:24 Posty: 62 Lokalizacja: Wrocław
eCzytnik: Kindle 3 Wifi+3g/Firmware 3.3/US/
|
Impreza była świetna dzięki temu, że wygrałem bilet pozwiedzałem też Kraków i ogólnie spędziłem tam bardzo fajnie weekend:) Nie myślę, że bym się sam zmobilizował do wyjazdu na te Targi bo do Krakowa z Wrocławia jedzie się bite 5h ale było warto i za rok na pewno również pojadę;)
|
14 lis 2011 13:19:15 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 lis 2009 20:20:04 Posty: 1433 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: inkBOOK Onyx
|
Potwierdzam! [OT] Autobusem z link-bus jest znacznie szybciej (3 godz.), wygodnie i chyba taniej (39 zł) - sprawdziłem
_________________ W też
|
14 lis 2011 19:16:51 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 13 paź 2010 22:31:24 Posty: 62 Lokalizacja: Wrocław
eCzytnik: Kindle 3 Wifi+3g/Firmware 3.3/US/
|
To prawda busem jest szybciej ale mam jako student pociągiem zniżkę i za 20zl mam przejazd w jedna stronę a nie miałem wiele kasy więc zdecydowałem się na tańsza wersję ale następnym razem na pewno pojadę busem bo bez przesady czas leci niemiłosiernie długo w tych naszych kolejach:)
|
14 lis 2011 19:52:17 |
|
|