Re: Pomoc w wyborze e-czytnika z podświetleniem
Mam Onyx C65 AfterGlow
Zalety:
- podświetlenie
- slot na kartę mikroSD
- czyta mnóstwo formatów
- dla mnie świetny ekran (ale nie widziałem kindla)
- jest na androidzie więc można doinstalowywać programy (choć ze względu na specyfikę urządzenia i ekranu nalezy to robić ostrożnie i najlepiej po rekomendacji kogoś z forum). Ja doinstalowałem IReadera (genialny program do czytania), Operę, Maila, Dropboxa, Kallkulator i chyba sapera
- ma wifi i przeglądarki internetowe (choć strony www jako ostateczność - działają wolno i bywają nieczytelne)
- ma ekran dotykowy oraz osobne przyciski zmiany stron. Czyli co kto lubi. Ja wolę zmieniać je z przycisków ale znowu nawigacja po menu jest dzięki ekranowi dotykowemu bardzo wygodna
- znakomita firmowa okładka z wbudowanym magnesem usypiającym i budzącym czytnik (ale trzeba ją dokupić)
- bateria trzyma długo (ale nie widziałem porównania czy lepiej czy gorzej od np. Kindla)
- ma Ivonę. Osobiście nie korzystam ale dla wielu może być sporym plusem
Wady
- cena
- podświetlenie jest OK ale przy dolnej ramce jest mała nierównomierna "smuga cienia". Ja tego nie zauważam ale na forum niektórym to przeszkadza.
- ekran dotykowy czasem ma problemy z czułością (trzeba 2xklepnąć)
Ja wybierając czytnik wahałem się pomiędzy Kindlem z podświetleniem a tym Onyxem. Do Onyxa przekonały mnie w końcu przede wszystkim 2 rzeczy: slot na kartę i liczba obsługiwanych formatów plików. Cenę zaakceptowałem gdyż miałem doświadczenie z palmtopem: pożałowałem swego czasu 200zł do modelu z BT a później ten brak BT bardzo mi doskwierał.