Teraz jest 26 lis 2024 8:32:26

Pocketbook Basic, Nook Simple Touch a może Pocketbook Mini? 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Post Pocketbook Basic, Nook Simple Touch a może Pocketbook Mini?
Witam wszystkich :)

Zastanawiam się właśnie nad kupnem swojego pierwszego czytnika, przeczesuję sieć pod tym kątem i tak trafiłem tutaj. Przejrzałem interesujące mnie działy, ale nie znalazłem odpowiedzi na niektóre pytania. Do tej pory czytałem na tabletach - 7" Androidzie o nikczemnej rozdzielczości oraz na dużym iPadzie, chciałbym jednak mieć urządzenie poręczne i wygodniejsze do czytania, nie chciałbym jednak wydawać na nie majątku, z racji tego, że nie wiem, czy będzie mi ono odpowiadać.

Rozważam 3 opcje:
1. Nook Simple Touch - wygląda ok, atutem na pewno jest cena (trochę powyżej 200 zł na Allegro) i ekran Pearl, minusem jest brak polskiej gwarancji, nie wiem też, czy nie jest zbyt duży jak na 6" urządzenie;
2. Pocketbook Basic - kosztuje 100 zł więcej, ale ma gwarancję, natomiast z tego co wyczytałem, ekran jest gorszy, wcześniejszej generacji niż Pearl;
3. Pocketbook Mini - cena to niecałe 300 zł, plus to poręczny rozmiar, z racji tego, że to nowość, nie znalazłem zbyt wielu opinii.

I stąd pytania:
1. Czy ramki wokół ekranu Nooka nie są zbyt duże? I czy samo urządzenie jest poręczne?
2. Czy ekran w Pocketbooku Basic rzeczywiście jest dużo gorszy od Pearl? Czy może jest to tylko subtelna różnica widoczna przy zestawieniu obok siebie dwóch czytników o obu typach ekranów?
3. Czy ekran 5" to nie za mało do wygodnego czytania? W końcu taki rozmiar (lub zbliżony) mają już co większe smartfony...

Które urządzenie Waszym zdaniem jest najbardziej warte grzechu, z założeniem, że nie chcę wydać więcej niż te 300-350 zł? Osobiście skłaniałbym się do Nooka lub Mini, choć przy tym ostatnim rozmiar budzi moje wątpliwości. Z drugiej strony - ponieważ planuję również w krótkim czasie wymianę iPada na wersję mini - może po prostu czytać na nim? Wiem, że ekran nie taki, czas pracy też nieporównywalny, ale mimo wszystko to fajne i uniwersalne urządzenie, a zawsze to parę złotych w kieszeni oraz jedno urządzenie zamiast dwóch...

08 wrz 2013 20:37:29
Użytkownik

eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
Post Re: Pocketbook Basic, Nook Simple Touch a może Pocketbook Mi
Jeżeli planujesz wymianę iPada na mniejszego, to spodziewam się, że masz trochę dość dźwigania klamotów lub trzymania ciężarów podczas czytania. Mam wrażenie, że Pocketbook Mini będzie dla Ciebie dobrym wyborem. Ekran jest dobry, prędkość działania także. No i jest bardzo poręczny i lekki. Moim zdaniem może być niezłym uzupełnieniem iPada; służyć wtedy, gdy nie będzie Ci się chciało dźwigać nic większego.

09 wrz 2013 21:50:54
Zobacz profil WWW