Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Czytnik do przegladania internetu
Witam, Na wstepie chcialbym zaznaczyc ze wiem co to czytnik i do czego sluzy i ze posiadam juz tablet do przegladania internetu Sluchajcie, w zwiazku z tym ze bardzo duzo czasu spedzam na czytaniu materialow z internetu i moje oczy wolaja z prosba o ratunek postanowilem im troche pomoc i zainwestowac w e-czytnik. W tym celu chcialbym sobie cos sprawic na swieta a z racji malej wiedzy w tym temacie zwracam sie do was z prosba o pomoc w wyborze najlepszego czytnika do przegladania stron www. Cena oczywiscie im nizsza tym lepiej ale chce kupic cos porzadnego wiec jestem gotowy tez w to zainwestowac. Co byscie mi polecili? (Tylko prosze nie hejtujcie mnie z gory - nie zamierzam na nim ogladac youtuba ) Pozdrawiam
|
25 lis 2013 20:49:36 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: onyx boox x61e / pb623 touch lux
|
Re: Czytnik do przegladania internetu
Hmm, ja mam takie pytanie - po co korzystać z przeglądarki internetowej na urządzeniu, które jest przeznaczone do czytania książek? Przeglądarki w czytnikach są głównie po to, by wejść na stronę księgarni i zrobić zakupy w postaci książek. Ale wchodzenie na facebooka czy inne podobne strony mija się z celem i zastosowaniem czytnika. Na czytnikach są aplikacje takie jak send-to czy dropbox dzięki którym mobilnie można przesłać sobie różne materiały bez podłączania czytnika do komputera. A jak masz tablet to sprawa jest prosta: przesyłasz wyszukane na tablecie materiały do czytnika i voila - czytasz. Moja rada jest taka - pójdź do sklepu, który ma na stanie czytniki i przetestuj funkcję przeglądania internetu. Ja testowałam i myślałam, że mnie szlag trafi. Dlatego do internetu używam laptopa i smartphone, a czytnika wyłącznie do czytania.
|
25 lis 2013 21:04:23 |
|
|
Użytkownik
|
Rozumiem. Ja moze sie zle wyrazilem w temacie, nie zamierzam korzystac z czytnika do surfowania po internecie (czyli wspomniane wchodzenie na fejsa, przegladanie profilow znajomych, czatowanie itp) do tego mam komputer i tablet. Natomiast duzo czasu spedzam czytajac jakies artykuly, recenzje, manuale (praca) i bardzo meczy to wzrok a drukowanie wszystkiego tez nie jest dla mnie wyjsciem wiec taki czytnik ktory w ogole nie meczy wzroku jest dla mnie zbawieniem. Czytnik w przegladaniu internetu bedzie potrzebny mi tylko do wyswietlenia strony i przeczytania jej tresci a nie klikania, pisania, bawienia itp. Znam ograniczenia czytnikow. Widzialem tez kilka filmikow na yt jak wyglada wyswietlanie stron w tych lepszych modelach. Mam tez zamiar przed zakupem sprawdzic to w praktyce w sklepie ale wczesniej chcialbym nabyc troche wiedzy, zlapac kilka modeli w ktorych wyswietlanie stron jest najplynniejsze. O to wlasnie Was prosze. O kilka propozycji czytnikow ktore w tym momencie maja najbardziej rozwinieta ta funkcje przegladarki. Oczywiscie przesylanie materialow jest tez swietna alternatywa do wiekszych materialow ale chcialbym tez miec mozliwosc szybkiego wejscia i przeczytania jakiegos nowego materialu na stronie www w razie potrzeby. Wiem ze testowanych jest tu wiele modeli, wiele osob tez ma rozne czytniki, dajcie kilka rad np jakie modele omijac lub jakie maja ta funkcje na w miare dobrym poziomie Pozdrawiam jeszcze raz
|
25 lis 2013 21:23:05 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
Klucz jest w Twoim stwierdzeniu że chciałbyś szybko otworzyć stronę i zacząć czytać. A jak będziesz wiedział, że daną stronę masz otworzyć? Zwykle musiałbyś otworzyć np. stronę główną portalu, donawigować do konkretnego artykułu i wtedy go czytać. Problem w tym że cała czynność nawigacji zajmie ci więcej niż przeczytanie tego artykułu. Przeglądarki w czytnikach nawet tych najnowszych są znacznie wolniejsze niż na tabletach.
Ponadto - formatowanie tekstu na stronach na czytnikach nie jest idealne - nie możesz np. regulować wielkości i typu czcionki tak jak przy e-bookach. Kindle ma tryb artykułowy wyciągający ze strony treść artykułu, ale on też nie jest aż tak wygodny jak czytanie e-booka.
Rozwiązanie Agnieshka wskazała - jeśli coś jest warte czytania na czytniku czyli spędzenia nad tym więcej niż parę minut - lepiej taki artykuł zgrać będąc na komputerze/tablecie - i wysłać na czytnik. Ja tak robię z większością dłuższych tekstów na które trafiam w tygodniu. Jak nie potrzebuję przesłać natychmiast to dodaję do Instapaper i raz w tygodniu gazetka trafia na mój czytnik. Jeśli potrzebuję coś mieć natychmiast - to korzystam z Readability i funkcji Send to Kindle.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
25 lis 2013 22:26:29 |
|
|
Użytkownik
|
Ta technologia bardzo sie rozwija i za jakis czas moze przegladanie internetu w czytnikach stanie sie plynne i bezproblemowe. Bardzo mnie odwodzicie od tego pomyslu ale ja i tak jestem nastawiony na zakup czytnika rowniez ze wzgledu na fakt ze mam spora biblioteczke ebookow ktora chcialbym w koncu zaczac czytac a na komputerze jest to praktycznie nie mozliwe bo bym chyba oslepl Jesli przegladanie stron bedzie faktycznie az tak ciezkie jak mowicie mozliwe ze bedzie mi sluzyl tylko do ebookow ale ogladalem filmiki z Nooka i teraz z Kindle Paperwhite i proste strony ladowaly sie szybko i plynnie. Zastanawialem sie nawet nad Kindlem 3G ale jak sie okazalo ze w Polsce z tej funkcji dziala tylko wikipedia to zdecydowanie nie jest to warte dodatkowych 200 zl. Zatem podsumowujac watek podalibyscie mi jakies modele w ktorych moze powiem tak: przegladanie internetu nie jest gorsze niz w Paperwhite a sa bardziej konkurencyjne pod wzgledem innych funkcji badz ceny? :)
|
25 lis 2013 22:56:01 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
|
Twoje pytanie skłoniło mnie do wysmażenia następującego artykułu http://swiatczytnikow.pl/jaki-czytnik-b ... internetu/Jeśli koniecznie chcesz tani czytnik do przeglądania prostych stron to spróbuj Nook Simple Touch + root. Albo Kindle Classic, choć tam poruszanie się ze względu na brak dotyku będzie troszkę trudniejsze, za to nie trzeba rootować, no i jest Article Mode.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
25 lis 2013 23:24:52 |
|
|
Użytkownik
|
Dzieki Vroo! Twoj artykul jest swietny i sporo mi uswiadomil. Przegladanie stron jest przede wszystkim dodatkiem do czytnika choc jesli jest potrzeba mozna z niej skorzystac a wersje mobilne stron wyswietlaja sie naprawde calkiem fajnie.
Wracajac do wyboru czytnika chyba zdecyduje sie na Nooka patrzac na funkcjonalnosc i cene - na Allegro sa juz za lekko ponad 200 zl. Mam tylko pytanie czy fakt ze dziala on na systemie Android to jego wada czy zaleta? Czy w jakis sposob zwieksza to jego funkcjonalnosc (ciekawe aplikacje do pobrania?) czy moze sprawia jednak ze ciezej sie go obsluguje albo dziala wolniej?
|
26 lis 2013 1:07:19 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
|
Też mam o tym artykuł http://swiatczytnikow.pl/test-nook-simp ... -e-inkiem/no i było na forum barnes-noble-nook-f159/latwe-rootowanie-nook-menedzer-t12574.htmlgeneralnie - android jest bardzo stary, więc nie wszystko uruchomisz i średnio to będzie wygodne, w zasadzie rootować nooka opłaca się dla aplikacji cool reader w której książka wygląda ładniej niż w oryginalnej aplikacji.
|
26 lis 2013 12:43:43 |
|
|
Użytkownik
|
Ja korzystam z kindle pw2 do internetu i jest naprawde spoko. Widzialem tez cybook odyssey hd i ten wydaje sie nawet lepszy ale nie mialem go w reku, ma technologie szybkiego einku i obrot ekranu, natomiast minusem jest pearl a nie jak w najnowszym kinle carta.
ps teraz pisze na kindle pozdr
|
16 gru 2013 13:25:03 |
|
|