Teraz jest 11 mar 2026 23:19:38

paperwhite 12th [z 2024] jest gorszy od... classic 4 (!) 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: kindle5 classic
Post paperwhite 12th [z 2024] jest gorszy od... classic 4 (!)
paperwhite 12th [z 2024] jest czytnikiem w gruncie rzeczy gorszym od classic 4:
jakiś taki... „wiejski” w stylu graficzny interfejs, do tego: max wołowaty, ciężki system, przewijanie strony (np z listą kolekcji) to mieszanie łopatą w smole, do tego przeładowana niepotrzebnymi, marketingowymi bzdurami strona home (i zerowa mozliwosc likwidacji tego balaganu przez uzytkownika), zerowa mozliwosc zmian w kindle poprzez proste wpisy w ktorymkolwiek z plikow systemowych (w classic 4 bylo to mozliwe), lista kolekcji oczywiscie nie moze byc prosta/ascetyczna i tym samym wygodna w uzyciu, jak w classic 4, ale musi byc „nowoczesna”, czyli musi byc upstrzona ikonami=plackami symbolizującymi książkę...
Podswietlenie: no nie wiem… Jest tak, że dopiero na poziomie świecenia 15,16,a najlepiej 17-18 mam dobry ogląd txt-u, tzn strona nie jest szara jak ścierka (czyli kindle musi pożerać baterię!).
Ale paperwhite 12th ma bez watpienia jedną jedyną zaletę w porownaniu z classic 4: wlaśnie ten podswietlany ekran. To wszystko. I tylko dlatego go mam. I jestem ekstremalnie zawiedziony. Bo z b. wygodnego, prostego classic 4 zrobili ciężką kolubrynę z niewątpliwie gorszymi rozwiązaniami obsługi.

31 sty 2026 20:48:13