Teraz jest 16 sie 2018 22:21:47




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
problem z połączeniem A60/komputer 
Autor Wiadomość
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lut 2011 23:26:45
Posty: 259
Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Onyx Boox X60
Post Re: problem z połączeniem A60/komputer
Ota1 napisał(a):
Mam ten sam problem, Onyx A60 zakupiony w grudniu z Millenium podłączony do
komputera z win7 żąda formatowania. Po podłączeniu go do komputera z systemem
winXP działa normalnie.


A na innym kabelku/wejściu tak samo się zachowuje?


15 lut 2012 20:42:11
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lut 2012 14:57:12
Posty: 2
eCzytnik: onyx
Post Re: problem z połączeniem A60/komputer
Na innyn kabelku to nie wiem, na innym wejściu tak samo.


15 lut 2012 23:22:49
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2012 15:09:03
Posty: 135
eCzytnik: Kindle Paperwhite
Post Re: problem z połączeniem A60/komputer
Po pierwsze - witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum :-)

A w temacie - mam analogiczny problem - podłączenie czytnika do komputera (laptop DELL, 2 modele z serii Latitude) udało się tylko na początku, od tej pory nie daje się nawiązać połączenia. Ale coś przy tym się okazało...

Okazuje się, że to dlatego, że Boox - z nieznanych mi przyczyn - po podłączeniu kablem przez hub USB i włączeniu funkcji połączenia z komputerem "pobiera" z USB zbyt dużo prądu, co blokuje kontroler USB. Nie jest to związane z samym zasilaniem z USB, bo ja osobiście podłączałem go przez koncentrator z własnym zasilaniem o dużo większym natężeniu, niż norma przewidziana przez standard, ale to nie wystarcza. Po prostu - Boox źle informuje kontroler i to blokuje urządzenie. Osobiście używam Linuksa i system wyraźnie raportuje mi "(...) overcurrent on device (...)", ale pod Windowd XP na kompie żony tak samo nie chce działać.

Rozwiązaniem okazało się podłączanie czytnika bezpośrednio do laptopa, bez pośrednictwa jakiegokolwiek huba. Jest to dla mnie mało wygodne, bo laptop użytkuję w domu podłączając go do stacji roboczej i wtedy nie mam widocznych żadnych portów USB - pozostają te w stacji kodującej, a to nie działa, jak pisałem wyżej. Dobrze, że można wrzucać książki bezpośrednio na kartę.


13 mar 2012 15:20:15
Zobacz profil
Post Re: problem z połączeniem A60/komputer
Peri Noid napisał(a):
Rozwiązaniem okazało się podłączanie czytnika bezpośrednio do laptopa, bez pośrednictwa jakiegokolwiek huba.
Tak, podczas podłączenia czytnika do komputera, jest on jednocześnie ładowany z portu USB (nie ma tu, jak w Androidzie, opcji wyłączającej ładowanie podczas połączenia USB). Zapotrzebowanie prądowe podczas ładowania to w przybliżeniu 700-800mA a standardowy port USB w komputerze dostarcza 500mA - powoduje to pełne obciążenie prądowe danego portu USB i jednocześnie ładowanie przez taki port jest dłuższe. (Sytuacja identyczna jak w innych urządzeniach elektronicznych, które można ładować przez port USB.)
Dlatego w komplecie z czytnikiem dostarczaliśmy zawsze odpowiednią ładowarkę sieciową (1000 mA), przez którą ładowanie odbywa się najlepiej.


14 mar 2012 12:35:40
Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 cze 2008 13:47:02
Posty: 2765
Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
Post Re: problem z połączeniem A60/komputer
najszybciej w przypadku ładowania akumulatorów nie znaczy najlepiej :)

_________________
Zgred - Rafał Ziemkiewicz napisał(a):
Dziś trzeba pisać o mieczach, czarach, toporach i wojowniczkach w blaszanych bikini, wszystko inne to już jest nisza w niszy. Albo o nastoletnich wampirach.
Porównywarka cen ebooków


14 mar 2012 13:37:27
Zobacz profil WWW
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2012 15:09:03
Posty: 135
eCzytnik: Kindle Paperwhite
Post Re: problem z połączeniem A60/komputer
Robert ArtaTech napisał(a):
Dlatego w komplecie z czytnikiem dostarczaliśmy zawsze odpowiednią ładowarkę sieciową (1000 mA), przez którą ładowanie odbywa się najlepiej.

Tak, aczkolwiek nie chodzi tutaj o ładowanie, tylko o komunikację z komputerem. Dodatkowa ładowarka w tym przypadku miałaby sens, gdyby czytnik posiadał drugi port tylko do tego celu. Poza tym hub, którego używam, jest hubem aktywnym, z własnym zasilaniem dającym max. nie 0.5A i nie 1A, ale 3A. W żaden sposób nie zmienia to sytuacji, że podłączony przez niego czytnik nie jest w stanie komunikować się z komputerem, ponieważ żądając zbyt wysokiego natężenia blokuje kontroler USB.


14 mar 2012 21:18:35
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 09 sty 2012 22:24:26
Posty: 1
Post Re: problem z połączeniem A60/komputer
Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem onyxa A60 kupinego w vobisie razem z millenium. Mam nastepujacy problem. Zainstalowalem ADE w komputerze i autoryzowalem kompa i moge na nim czytac millenium. Po podłaczeniu booxa do kompa i probie autoryzacji pojawia sie komunikat:
en_ENv1.4.pdf:
IO Error on local file open
Path:
E:/manual/en_ENv1.4.pdf
Event Detail
Error #2038

Moja wersja to 1.5.1.20110418. ADE widzi booxa ale przy probie skopiowania pojawia sie komunikat unable to be copied. Prosze o pomoc. Nie wiem dlaczego nie moge autoryzowac czytnika ? w czym jest problem? Dziekuje za pomoc.


20 mar 2012 15:06:20
Zobacz profil
Post Re: problem z połączeniem A60/komputer
Nowoono napisał(a):
IO Error on local file open
Path:
E:/manual/en_ENv1.4.pdf
Event Detail
Error #2038

Moja wersja to 1.5.1.20110418. ADE widzi booxa ale przy probie skopiowania pojawia sie komunikat unable to be copied. Prosze o pomoc. Nie wiem dlaczego nie moge autoryzowac czytnika ? w czym jest problem?
Wygląda na uszkodzenie systemu plików w pamięci wewnętrznej czytnika.
Windows (tak samo ADE) nie może zapisywać plików, jak również ma kłopoty z odczytem.
Można postąpić jak z każdym dyskiem zewnętrznym - uruchomić sprawdzanie dysku: Właściwości -> Narzędzia -> Sprawdź dysk w poszukiwaniu błędów (narzędzie linii komend to: chkdsk [litera dysku] /F )
Jeśli to nic nie da, lub nie chce się wykonać, to pozostaje zrobić kopię zapasową dostępnych wgranych plików (można też używając funkcji czytnika przenieść dostępne pliki na kartę SD, bez podpinania do komputera).
Następnie formatowanie pamięci wewnętrznej. Koniecznie funkcją dostępną w ustawieniach czytnika (nie poprzez komputer!)


21 mar 2012 9:47:34
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do: