Teraz jest 10 wrz 2010 22:02:06

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Drukiem czy e-bookiem? 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Post Re: Drukiem czy e-bookiem?
Mimo tego, że kocham zapach nowej książki, to jednak najbardziej zależy mi na jej treści, więc jest mi właściwie wszystko jedno czy to będzie druk tradycyjny, czy e-book.
Od kiedy zaopatrzyłam się w palmtopa czytam zdecydowanie więcej, bo mogę też czytać w pracy.

04 mar 2010 10:26:53
Admin

eCzytnik: smartphone Galaxy i5700
Fajną masz pracę :P

//Cormac McCarthy - Droga

04 mar 2010 11:21:52
Użytkownik

No fajną, jak nie mam klientów to czytam.
Są minusy tej pracy, bo mogę tylko na jeden serwer wejść "na internet" ;) czyli na komputerze pracowym mogę tylko pracować
No i kiepsko płacą jak nier ma klientów, no ale wtedy się "czytelniczo" udzielam

09 mar 2010 16:06:31
Użytkownik

olo212 napisał(a):
Moja znajoma, która bardzo wiele czyta, zaraziła mnie piękną myślą. Powiedziała kiedyś, że uwielbia książki między innymi za ich zapach (papier, farba drukarska czy inne tam). Dlatego nigdy nie przekona się do książek elektronicznych, bo uwielbia sobie taką książkę "pomiętolić" i "przewąchać" po swojemu.
Do tych jej słów nigdy nie myślałam o książkach tak "mitologizująco", ale to chyba prawda, dlatego stare książki mają taką wartość. Czy wy też lubicie zapach książek? Może trochę dziwne pytanie na e-forum, ale w końcu większość książek, jakie czytamy jest w oldskulowym wydaniu...

Mi zawsze wydawało się że książka jest do czytania... a nie do "miętolenia" czy "wąchania" ;)

Obrazek

22 kwi 2010 11:49:37
Użytkownik

eCzytnik: iPad, dawniej: iRex DR1000S
Wąchać stare, zakurzone, zakwaszone i zapleśniałe książki?!

Jeśli książka jest dobra, to - nie wiem jak ty - ja zapominam, że w ogóle trzymam coś w rękach...

22 kwi 2010 17:40:11
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: na czymkolwiek ;)
Zdecydowanie ciągle jestem za tradycyjną wersją książki. Oczywiście, jeśli jest to co, co bardzo chcę przeczytać, a jest w wersji elektronicznej, wtedy czytam tak :)

12 maja 2010 9:12:54
Użytkownik

kotekFilutek napisał(a):
czy próbowaliście sobie kiedyś wyobrazić scenę, gdy Jezus wchodzi do synagogi w swoim rodzinnym mieście, bierze zwój księgi Izajasza, szuka pewnego fragmentu i go czyta - czy zdajecie sobie sprawę jak trudno było znaleźć i przewinąć taki długi zwój do odpowiedniego fragmentu?

Właśnie spróbowałam - Wchodzi Jezus do synagogi ... i naciska scroll. No nie, ten numer nie przejdzie :).
Są ebooki i są papierowe książki, są i audiobooki. Dla każdego według potrzeb, chęci i możliwości. Kocham papierowe książki, czasem korzystam z ebooków i nie znoszę wersji audio. Na szczęście miejsce za bardzo mnie nie ogranicza i mogę składować moje książkowe zdobycze. Ebooki są uzupełnieniem zbioru, ostatecznie nie wszystko można kupić i przytaszczyć, a audiobooki to awangarda, którą zostawiam na czas, kiedy wzrok nie pozwoli mi czytać.
Nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy domowy księgozbiór zminimalizuje się do zapisu na pendrive, jak wtedy dzieciom przekazać pasję?
- Poczytaj mi mamo.
- Poczekaj, tylko włączę komputer...
Porażka.

Edit by Mori: Poprawiłem znacznik QUOTE.

16 maja 2010 8:30:28
Admin

eCzytnik: smartphone Galaxy i5700
Cytuj:
Nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy domowy księgozbiór zminimalizuje się do zapisu na pendrive, jak wtedy dzieciom przekazać pasję?
- Poczytaj mi mamo.
- Poczekaj, tylko włączę komputer...
Porażka.

Podejrzewam, że czas włączenia takiego urządzenia do czytania znacznie się skróci bo obecnie jest on dość długi (aczkolwiek nie wiem jak tablety). Niemniej jednak przyszłość należy zdecydowanie do nich, a nie do papieru. Często w takich sytuacjach słyszy się, że skoro telewizja nie zabiła radia, telewizji internet to tam samo eksiążki nie zabiją papierowych. Tylko, że radia ludzie młodzi najczęściej słuchają z ... internetu, telewizja wymyśliła swoje nowe sposoby obrony (bogata oferta, kanały tematyczne, ostatnio szał na 3D), a nie bardzo widzę co można ulepszyć w książce papierowej. Ona wywodzi się z ery przedindustrialnej - w przeciwieństwie do radia i telewizji - i chyba już ulepszyć się jej nie da poza pójściem w digitalizację. Dlatego przytoczony przez Ciebie obrazek to nie porażka tylko przyszłość. Nie neguję oczywiście, że z pewnością pewna grupa ludzi, ciężko określić dzisiaj jak duża, nadal będzie tylko i wyłącznie czytać z papieru.

//Cormac McCarthy - Droga

16 maja 2010 9:39:22
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2