ZXStyles - czyli ciekawy eReader na Smartphony z Symbianem
Jeśli przed chwilą ktoś odwiedził podobny temat z pewnością natknął się na jego "roboczą" wersję - wyglądało to pewnie dziwnie, ale
uploadowałem screenshoty bezpośrednio z komórki, więc na rozszerzoną edycję nie miałem czasu i ochoty. Tak więc jest sobie taki program
ZXStyles, czyli znakomite rzemiosło naszych sąsiadów zza wschodniej granicy, przeznaczony dla
Smartphonów z platformą
Symbian (s60v5). Cóż, w erze dominacji czytników dedykowanych, czy wszelkiej maści
iPodów / iPadów, etc. program może się wydawać ciekawą ramotką, ale z drugiej strony
Smartphony nieco staniały, a jeśli mówić o dostępności ich w ofercie abonamentowej szerokiej gamy operatorów myślę, że może się komuś wiedza o istnieniu tego świetnego programiku przydać.
Osobiście korzystam z niego na telefonie
Nokia 5230 i jestem bardzo, ale to bardzo ukontentowany. Program obsługuje natywnie TXT, FB2, RTF, twórcy jednakowoż pracują nad uzupełnieniem formatów o HTML, EPUB i... PDF. Nie wiem, jak to będzie wyglądało w przypadku tego ostatniego, bo próbowałem przeglądać pliki DJVU i PDF inną przeglądarką i była to mordęga raczej...
Tak czy owak - program wyposażony jest we wszystkie konieczne opcje, a nawet nieco więcej niż potrzebne. Oczywiście obsługuje polskie znaki (nawet w mojej
Nokii z systemem anglojęzycznym), pozwala na ustawienie orientacji, kolorów czcionek, podłoża, podświetlenia, szerokości marginesów, rozmiaru czcionki - rzecz jasna - i masy, masy innych rzeczy. Na poniższych obrazkach możecie zobaczyć, jak to mniej więcej wygląda:
Przyznam, że bardzo fajna, przejrzyście skonstruowana, takoż łatwa w obsłudze aplikacja. Jak się sprawdza w czytaniu - cóż, ja, weteran czytania na wszelkiej maści komórkach, komóreczkach, palmtopach i handheldach o komforcie czytania - prawdziwym KOMFORCIE - nie mam się prawa w obliczu i obecności użytkowników
eBook Readerów, wypowiadać, ale jak zwykle powtarzam: tanie rozwiązanie, którego można użyć przy okazji posiadania komórki a na tej płaszczyźnie
ZXStyles chyba konkurencji nie ma.
DOWNLOAD