inkBOOK Onyx od Arta Tech Onyx Europe
Długo czekałem na czytnik z Androidem i ekranem Carta, myślałem, że pojawi się "Afterglow 3", ale kłopoty z producentem Onyxów odwlekają tą perspektywę.
Trzy dni temu, dzięki staraniom dystrybutora, pojawił się jednak w Polsce taki czytnik. jest nim
inkBOOK i mam jego pierwszy egzemplarz
Jest to inny czytnik, od innego producenta. Nie należy on do znanej u nas linii Onyxów mających bliźniacze oprogramowanie. Firmowany jest przez ArtaTech Onyx Europe dlatego informację o nim umieszczam w tym dziale.
Pierwowzór inkBOOKa pochodzi z firmy Bouye i ma "starszych" braci (Bouye T61, Icarus Illumina E653, eReading 4 Touch Light, WayteQ/DigiBook xBook-60FL ).
Od bliźniaczych modeli odróżnia go kolor,
ekran e-ink Carta, 8GB pamięci wewnętrznej, integracja z dyskiem Midiapolis oraz polski serwis i wsparcie.
Specyfikacja:6 calowy ekran E-Ink Carta z doświetleniem (25 poziomów jasności) i dotykiem pojemnościowym, o rozdzielczość: 1024×758 (212 dpi)
1GHz procesor dwurdzeniowy Cortex-A9 (RK3066)
512MB pamięci RAM
8GB wewnętrznej pamięci flash (dla uzytkownika dostępne prawie 7GB, z czego 1GB dla aplikacji i niecałe 6GB na dane/książki)
Bateria: 2000 mAh
Obsługa Wi-Fi 802.11b/g/n (WEP, WPA/WPA2 PSK, 802.11 EAP)
Gniazda: microUSB 2.0, karty microSD
Wymiary: 159×117×7 mm, Waga: 200g
6 fizycznych przycisków (2 pary do przewracania stron, po obu stronach obudowy, przycisk BACK i przycisk odświeżania ekranu)
System operacyjny: Android 4.2.2 bez Google Play, z możliwością instalowania dodatkowych aplikacji
Obsługa wielu formatów dokumentów (ePUB (też z DRM), PDF (z reflow), mobi, DjVu, DOC, RTF, FB2, HTM, TXT (utf-8), PPT, XLS
Ma inny interfejs niż dotychczasowa seria Onyxów. Na ekranie startowym widać ostatnio czytane i ostatnio dodane ebooki. W systemie są "zaszyte" aplikacje do czytania: zmodyfikowany Adobe Reader, adaptowany FBReader (v.1.10.32) i OfficeReader.
Dominuje prostota w obsłudze ebooków (otwórz i czytaj
): dostępny wybór kroju czcionek, rozmiaru, regulacja interlinii, dostosowanie marginesów, obrót ekranu... A jak ktoś chce więcej, do dyspozycji stoi otwarty Android 4.2 i wszystkie dostępne dla niego aplikacje do czytania...
Świetny efekt daje ekran Carta. Jest bardzo dobra czerń, ostrość, całkowicie równomierne doświetlenie (z regulacją od niedostrzegalnego, po latarkę
).
Nie ma w nim obsługi audio, czyli również związanych z tym usług TTS.
Ogólne pierwsze wrażenie zrobił na mnie dobre, męczę go okrutnie. Podzielę się wrażeniami, ale muszę wszystko dwa razy sprawdzić