|
|
Teraz jest 26 lis 2024 0:33:56
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Kindle
|
KF8 i Start Reading
Jestem świeży na forum, więc witajcie!
Problem chyba stary jak świat: skuteczne i zgodne ze specyfikacją Amazona zdefiniowanie strony startowej w pliku KF8. Przejrzałem sporo na ten temat, ale nie znalazłem skutecznego rozwiązania.
Szczegółowo problem wygląda tak: 1.Tworzę epuba (w InDesignie) 2.Ręcznie w sekcji <guide> definiuję, jak poniżej:
<guide> <reference type="text" title="start" href="DZIEDZICTWO-1.xhtml" /> <reference type="toc" title="Table of Contents" href="toc.xhtml" /> </guide>
3.Przy pomocy Kindle Previewer konwertuję takiego epuba do KF8 4.Kindle Previewer w opcji "Book Information", w pozycji "Start Reading" pokazuje "Not Specified".
Doradźcie, proszę, jak poprawnie określić/wskazać lokalizację "Start Reading" w pliku epub, aby po konwersji do KF8 wynik był "Specified"?
|
30 paź 2015 23:57:52 |
|
|
Użytkownik
|
Re: KF8 i Start Reading
No właśnie, teoretycznie wszystko wydaje się OK. A jednak coś jest nie tak i fakt, że nie potrafię ustalić "co", jest trochę irytujący:) Poniżej linki do wersji epub: https://www.dropbox.com/s/lx8y9hc96soi9 ... .epub?dl=0i KF8 https://www.dropbox.com/s/i6oe2yhtr16cy ... .mobi?dl=0
|
31 paź 2015 21:38:55 |
|
|
Użytkownik
|
Dzięki za pomoc.
Twoje uwagi wskazują jakiś kierunek działań. Zawsze to dobre na początek. Obejście problemu przy pomocy kindleunpacka to też zawsze jakieś rozwiązanie (przynajmniej doraźne). Dzięki.
|
06 lis 2015 23:10:30 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: KoboT,NST,NGP,K3G, KPW2,KPW3,TolV2
|
Ja mam inną propozycję. Eksportując EPUB z InDesigna wybierz wersję 2.0.1 i sprawdź, czy problem nie zniknie. Jeśli koniecznie musisz mieć wersję 3.0 to oczywiście zignoruj tę sugestię.
|
07 lis 2015 18:53:55 |
|
|
Użytkownik
|
SOA#1. Zrobiłam eksperyment na surowym pliku. * Wypuszczam z InDesigna EPUB 2.0.1. * Dodaję semantykę w Sigilu i zapisuję plik. Wersja A: * Przepuszczam przez KindleGen. Wersja B: * Uruchamiam EPUB w Kindle Previewerze, który w locie robi konwersję Wynik w obu przypadkach: * Kindle Previewer pokazuje wszędzie „Specified”. ------------------ Ponieważ ręczna edycja EPUB 3.0 na 2.0.1 powoduje zbyt głębokie zmiany nie mogę dokładnie określić, gdzie dokładnie leży problem. Chętnie zobaczę plik EPUB zapisany w wersji 2.0.1 bezpośrednio po eksporcie z InDesigna.
|
08 lis 2015 12:16:05 |
|
|
Użytkownik
|
To rzeczywiście jest trochę zakręcone, bo „powinno działać”, ale coś mu nie pozwala. Być może najnowszy InDesign, z którego korzysta Zdzislav powoduje dodanie czegoś dziwnego, co denerwuje Kindle Previewera. Dlatego sugeruję tylko zrobienie próby i wypuszczenie przez autora wątku EPUB-a 2.0.1 i sprawdzenie efektu.
A co do zmian pomiędzy 2.0.1 i 3.0, to chodzi o te wszystkie dodatki w plikach (szczególnie NCX i OPF), które nie podobają się walidatorowi FlightCrew. On jest dosyć czepialski, więc nawet nie lubi type="start" jako początek czytania i woli type="text".
|
08 lis 2015 17:59:14 |
|
|
Użytkownik
|
Becky, rzeczywiście, w moim przypadku jest tak jak napisałaś. W przypadku konwersji (przy pomocy Kindle Prewiewer), gdy formatem wyjściowym jest epub 2.0.1 - problemu nie ma. I póki co, jest to połowicznie zadowalające mnie rozwiązanie. Przynajmniej dopóki nie będę musiał tworzyć multimedialnych epubów w wersji 3.0 A zatem bug, o którym athame wpomniałeś na początku, musi tkwić gdzieś w epubie 3.0. Ów bug jest jednak na tyle subtelny, że dla mnie nie do wychwycenia. W wolnej chwili spróbuję jeszcze ruszyć ten temat na mobileread. No i przepraszam, że od razu nie wskazałem wersji InDesigna, z którego korzystam - to CC 2015.
|
08 lis 2015 21:42:34 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|