Użytkownik
|
Kindle Voyage - uszkodzona pamięć
Cześć, mam czytnik Kindle Voyage z usterką objawiającą się w ten sposób, że stan pamięci dyskowej urządzenia nie jest zapamiętywany po jego restarcie – czyli jeśli wgram nowe książki albo usunę stare, to po restarcie urządzenia te zmiany nie są widoczne. Między restartami nie jest też pamiętany progres w czytaniu książek. Urządzenia nie daje się zresetować do stanu fabrycznego – po wybraniu tej opcji uruchamia się po prostu ponownie. Nie działa też wgranie pliku „DO_FACTORY_RESTORE” (pewnie dlatego, że przy restarcie ten plik znika). Próbowałem nawet sformatować pamięć czytnika z poziomu laptopa, ale to też nie działa – dysk wydaje się pusty do momentu restartu czytnika, po którym znowu widoczna jest jego zawartość sprzed formatu.
Wnioskuję z tego, że uszkodzeniu uległa pamięć flash czytnika. Czy da się to naprawić? Bardzo lubię rozmiary Voyage’a, jego ekran i przyciski, więc nie chciałbym go wymieniać na inny model. Poza tym raczej dbałem o urządzenie, więc poza tą usterką jest w bardzo dobrym stanie i nie chciałbym go wyrzucać.
Google mówi, że to jest usterka pamięci, która czasem występuje i że nie da się jej naprawić, ale zastanawiam się czy nie mógłbym pójść jedną z dwóch dróg:
1. Kupić nowy moduł pamięci flash i podmienić go – otworzyłem czytnik, układ pamięci to SDIN7DP2-4G. Są one dostępne np. na AliExpress. To by oczywiście wymagało trochę lutowania, którego sam nie zrobię, ale mogę to komuś zlecić. Mam tu jednak dwie wątpliwości: – czy układ musi być tej samej marki i modelu, czy też standard eMMC jest na tyle uniwersalny, że jakikolwiek chip będzie ok? – czy czytnik się w ogóle uruchomi z wlutowanym nowym pustym chipem pamięci, czy też trzeba by najpierw nagrać na niego jakieś dane bootujące?
2. Kupic używanego Kindle Voyage (najlepiej z uszkodzonym ekranem, żeby był tańszy) i odzyskać z niego całą płytę główną. To powinno być prostsze, bo nie wymagałoby lutowania i pewnie mógłbym to zrobić samodzielnie. Z drugiej strony cały czytnik (nawet uszkodzony) byłby droższy niż sam moduł pamięci, no i dostępność Kindle Voyage nie jest zbyt wysoka.
Bardzo proszę o wszelkie rady i komentarze.
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Voyage
|
Re: Kindle Voyage - uszkodzona pamięć
Może nie jakikolwiek moduł eMMC, ale spokojnie można dopasować zamiennik, nawet o większej pojemności. Wcześniej trzeba wgrać uboota i sam system. Raczej nic trudnego w zestawieniu z wylutowaniem starej i wlutowaniem nowej pamięci. Dużo prostsza opcja. Sam sprowadzałem płytę z uszkodzonego czytnika z Kanady.
|