Re: Prestigo Libretto PER 3162B
Masz rację - pomyliłem
- przy tych Targach to łatwo o zamęt w głowie - oczywiście 2GB wewnętrznej i odpowiednio do 32GB karta microSD
Czytnik ma z prawej strony u dołu (słabo go widać na zdjęciach) taki pionowy dłuższy (jakieś 2cm) dodatkowy (dublujący się) klawisz do obracania stron (coś jak "next")...
To nie miał być "dowcip" - nie znam oczywiście dokładnie źródła w którym powstaje hardware do niego, ale ma nietypowo "zwartą" konstrukcję (nie sprawia wrażenia "arkusza tektury", ma bardzo ładne wykończenie i mimo lekkości pewnie daje się trzymać w ręce, nie powstają w głowie myśli, że za moment coś pęknie
Załączona okładka/etui bardzo elegancko wygląda i dodaje czytnikowi nutkę "ekskluzywności"
A jeśli chodzi o software to jest to na pewno produkt "europejski", pracuje nad jego rozwojem europejska firma, nie ma też w zestawie obsługiwanych (9 różnych) języków żadnego azjatyckiego
Słyszałem nazwę pierwotnego producenta - niestety nie mogę sobie teraz przypomnieć
Słuszna uwaga - dzisiaj też go oglądałem i pytałem i o to - DRM ma być wprowadzony w najbliższej aktualizacji oprogramowania, która ma się ukazać "lada dzień".
Przyniosłem dzisiaj ze sobą na Targi również kartę SD, którą używałem do "oglądania" czytników i zobaczyłem że ten
PER3162B ma całkiem sprawny i fajny tryb reflow w PDF-ach Słuchałem również wbudowanego odtwarzacza i mimo hałasu, usłyszałem że jest całkiem niezły dźwiękowo, poza tym że rzeczywiście obsługuje wiele formatów plików dźwiękowych łącznie z bezstratnym FLAC.
Menu i struktura opcji w czytniku jest tak skonstruowane graficznie, że bardzo łatwo się je obsługuje tym rządkiem dodatkowych klawiszy z prawej strony (nie trzeba "biegać" kursorem)
Firma Prestigio (
http://www.prestigio.com/) jest dość dużym dystrybutorem elektroniki użytkowej: domowej, komputerowej, samochodowej i inn. mającą zacięcie estetyczne i to widać w tym czytniku.
"Prestigio offers an exclusive combination of elegance, sophistication, high product quality, advanced technology and state-of-the-art design."
Mają swoją główną siedzibę na Cyprze i przedstawiciel twierdził, że rozprowadzają czytnik do 30 krajów (nie azjatyckich).
Edit: Chciałem jeszcze dodać, że Prestigio wystawia w szranki oprócz "chwalonego" przeze mnie i opisanego
PER3162B (na Vizplex-ie) całą serię "Prestigio Libretto" z e-inkiem i z LCD
Jest na Sipix-ie model PER5062B, są 2 modele z LCD - 5 cali i 7 cali...
Dobrze było by ich nie mylić bo to bardzo różne produkty