Re: Który czytnik wybrać? Onyx czy Pocketbook?
No to kupiłem PB Touch.
Zamówiłem Basic 2 oraz Touch, żeby mieć bezpośrednie porównanie w sklepie. A chwilę przed ich obejrzeniem, dla spokoju ducha poszedłem jeszcze przyjrzeć się temu Onyxowi Afterglow. Moje wrażenia i powody dla których kupiłem ten a nie inny:
- Onyx Afterglow ma jasny ekran, ale i najmniej ciemne czcionki z całej trójki. Może da się to regulować, jednak mnie interesował wygląd out of the box, bez dodatkowego grzebania na dzień dobry.
- podświetlenie miałem wrażenie jeszcze bardziej wybielało czcionkę, poza tym zimne światło diod powodowało u mnie dyskomfort - może dlatego że nie jestem przyzwyczajony do "świecących książek"
Od światła mam małą lampkę Belkina.
- Pocketbook Basic 2 ma jaśniejszy erkan niż Touch - jednak różnica jest na tyle mała, że nie ma sensu rezygnować z dotyku. Korzystałem kiedyś z Onyxa bez dotyku i nawigowało mi się w miarę dobrze i nie wyobrażałem sobie czytnika bez fizycznych guzików, jednak w wersji Basic mioałem wrażenie, że czegoś brakuje. Dotykowiec jest bardziej przyjazny w nawigowaniu, zwłaszcza w dobie smartfonów. Jednocześnie ma wygodne fizyczne guziki zmiany stron.
- Czcionki na PB są smoliście czarne i pomimo nawet ciemniejszego ekranu w Touch, komfort czytania jest większy niż na Onyxie.
- szybkość działania - Onyx zacinał się nawet na zmianie podświetlenia, przy szybszej zmianie zaczynał "myśleć" gdzieś w połowie, przeskakując następnie o 1/3 skali. Przeglądanie biblioteki, zmiany ustawień - wszystko to dawało efekt ciągłego odświeżania ekranu, co robiło kiepskie wrażenie braku płynności (wciskałem to szybkie odświeżanie i wyłączałem przy przeglądaniu książek). Nie jste to przypadłość tego modelu, bo podobne zachowanie pamiętam z poprzedniego C65 Classic, którego użytkowałem przez króki okres czasu. W pocketbooku wszystko pięknie, szybko działa.
- Jakość plastiku i ogólny wygląd również przemawiały na korzyść PB.
To wszystko, plus fakt, że Touch był wyprodukowany w tym roku (widać to po numerku i dacie wgrania firmware) sprawiło, że wybrałem jego ponad Onyxa, który dodatkowo oferował podświetlenie i etui
Basic był z roku 2015, Onyx wyprodukowany sporo wcześniej.
Dzięki za porady