Pocketbook Touch Lux 3 czy inkBOOK ONYX - który wybrać?
Witam,
potrzebuję Waszej porady w wyborze między tymi dwoma czytnikami, a może zaproponujecie mi coś lepszego w cenie około 500-550 pln
Oba są nowe, więc specjalnie dużo informacji o nich nie znalazłem. To co dla mnie jest ważne, to zdecydowanie podświetlenie ekranu, odczyt jak największej liczby formatów, możliwość integracji z chmurą (najlepiej z dropboxem), słowniki, a zwłaszcza rosyjski (może być rosyjsko-angielski, ale jednak lepiej rosyjsko-polski) oraz wygodne tworzenie adnotacji. Moim poprzednim czytnikiem był boox A62s, w którym bardzo ceniłem sobie rysik, no ale to rozwiązanie niestety przeszło już chyba do lamusa
Osobiście bardziej chyba skłaniam się do inkbooka, ale mam dwie poważne wątpliwości, obie związane z androidem. Jako użytkownik tego systemu na smartfonach, od pierwszego smartfonu z nim na polskim rynku (Era G1, z wysuwaną klawiaturą, ach, to był telefon
) wiem, że zawsze, nawet na najelpszych kilkurdzeniowych procesorach lubi "mulić" Stąd moja obawa o płynność czytnika. Drugi problem to bateria, czy android jej znacząco nie osłabi? Przy tym, mam złe doświadczenia z moim poprzednim onyxem, któremu bateria po roku zaczęła (jak na czytnik) szybko się wyczerpywać, nawet kiedy go nie używałem.
Z kolei co do pocketbooka mam wątpliwość, czy znajdę tam odpowiednie słowniki, bo rozumiem, że w przeciwieństwie do czytnika onyxu nie mogę sobie sam słowników wgrywać? i czy ktoś może mi powiedzieć jakie słowniki tam znajdę, bo akurat markę abbyy znam i sobie chwalę, jednak nie wiem, czy słownik rosyjsko-polski jest dostępny na tym urządzeniu?
Proszę Was o pomoc, będę bardzo wdzięczny za wszystkie rady, zwłaszcza od osób, które miały kontakt z wymienionymi sprzętami
Jestem też otwarty na inne modele jeśli będą spełniały moje wymagania.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!