Re: Dylemat świerzaka prestigio vs pocketbook
Hej, witaj na forum
Do tych dwóch możesz dorzucić jeszcze Onyx A62S Evolution (osobiście nie polecam, ale sporo ludzi jest zadowolonych) oraz Pocketbook 611 - wersja "Empik" (kosztuje teraz tyle co 613-tka, ma w zasadzie te same możliwości + Wi-Fi, choć Wi-Fi w czytniku to tylko raczej taki bajer jest).
Z PB nie mam problemów. Mimo, że plastik to wykonany dość solidnie i wygląda na wytrzymały a jest dość lekki dzięki temu. Mam model 622 ale 611-tki, które miałem w rękach wyglądały nie mniej solidnie.
Co do Prestigio to się nie wypowiem bo nawet w ręku nie miałem tego modelu. Kolega ma inny model Prestigio i sobie chwali aczkolwiek w Internecie ludzie narzekali na problemy techniczne.
Można napisać do serwisu na Ukrainie (chyba ich główny oddział) i dość przyjemnie sobie z nimi pogadać - po polsku. Jeśli będą probelmy z oprogramowaniem to chyba coś pomogą. Jeśłi chodzi o sprzęt to wsparcie jest udzielane w Polsce (np. we Wrocławiu są ze dwie firmy, które się tym zajmują).
Na jakich formatach najbardziej Ci zależy? Z tego co widzę, to PB 613 chyba przeczyta mobi (mój 622 czyta) a Prestigio chyba nie. To moim zdaniem główna różnica (najczęściej spotykane formaty w Polce to chyba epub i mobi). Ale nic straconego - zawsze można się posiłkować konwerterem formatów, np. słynnym Calibre. Tym niemniej, moim zdaniem, mieć więcej formatów jest lepiej
Pocketbook ma taką możliwość, ale za dużo aplikacji dostępnych nie ma. Prestigio - nie wiem. Generalnie, czytnik nie jest tabletem - ma służyć do czytania książek i nie nadaje się do uruchamiania różnego rodzaju aplikacji.
Etui na Kindle nie będą pasować ani do PB ani do Prestigio. Można jednak kupić etui uniwersalne. Ja na przykład kupiłem za jakieś 40 zł etui do którego czytnik się "wkleja" (spokojnie - można potem odkleić
).
Nie widziałem tego Prestigio więc po prostu nie wiem, ale w praktyce nie spodziewałbym się większych różnic.