Teraz jest 23 sty 2021 22:46:32




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Zapełnianie odstępów między akapitami 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Dołączył(a): 21 wrz 2009 20:23:55
Posty: 106
eCzytnik: Kobo Aura H2O
Post Zapełnianie odstępów między akapitami
Chciałbym jakoś zapełnić odstępy między akapitami w moich książkach. Oprogramowanie na moim BeBooku jest takie, że ignoruje spację między akapitami. Przez co, jeśli książka nie ma jakiegoś wyraźnego podziału między częściami, a tylko te spacje, utrudnia to mocno czytanie.

Ktoś mi tu kiedyś zasugerował użycie w takim wypadku funkcji znajdź i zamień w Wordzie, aby automatycznie wypełnić odstępy trzema gwiazdkami (albo czymkolwiek...). Próbowałem to zrobić, ale to chyba niewykonalne. Nie ma problemu z zamianą słów ani znaków w ogóle, ale zamiana enterów przerasta moją wiedzę.


12 gru 2010 22:46:21
Zobacz profil
Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2007 13:54:46
Posty: 656
Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
Post Re: Zapełnianie odstępów między akapitami
Witam,

"Puste" akapity mają w narzędziu "Znajdź i zamień" postać: "^p^p".
A zatem:
- w polu Znajdź wpisujesz: "^p^p"
- w polu Zamień wpisujesz: "^p* * *^p"

Czasem w "pustym" akapicie znajduje się spacja, albo tabulator. Wtedy układ jest taki: "^p ^p", albo "^p^t^p". Metodologia dalszego postępowania jest analogiczna do wskazanej powyżej.

Musisz zwrócić również uwagę, czy czasem ten odstęp akapitowy nie jest efektem zwiększonego odstępu przed lub po akapicie (zamiast dodanym "pustym" akapitem). Sprawdza się to po zaznaczeniu akapitu i uruchomieniu w rolecie Format opcji Akapit (albo w menu kontekstowym pod prawym klawiszem myszy.)

_________________
Pozdrawiam,
Chesuli

Cytuj:
Kobiety nie można zmienić.
Można zmienić kobietę, ale to nic... nie zmieni.


12 gru 2010 22:47:20
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 21 wrz 2009 20:23:55
Posty: 106
eCzytnik: Kobo Aura H2O
Post Re: Zapełnianie odstępów między akapitami
To naprawdę działa! Wielkie dzięki! Długo szukałem tego sposobu po wszystkich kniejach, a mogłem przyjść tu od razu :)


13 gru 2010 18:45:35
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 09 lip 2009 9:02:16
Posty: 36
eCzytnik: BeBook Plus
Post Re: Zapełnianie odstępów między akapitami
świetna rzecz :)

a jest jakiś symbol znaków odpowiedzialny za "wymuszony" enter (Ctrl+Shift+Spacja)?
Wstawiam takowy w miejscach, gdzie tekst powinien się od siebie oddzielać pustym wierszem, wówczas e epubie jest ładny odstęp. Gdybym mógł hurtowo wstawić go wszędzie przy pomocy znajdź i zamień, ułatwiłoby to o wiele robotę :)


18 sty 2011 15:39:48
Zobacz profil
Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2007 13:54:46
Posty: 656
Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
Post Re: Zapełnianie odstępów między akapitami
Witam,

Hmm, przecież google..., a niech tam :D

- Wymuszony podział wersu (zwany kiedyś "twardym" enterem :D) ma symbo "^l"

_________________
Pozdrawiam,
Chesuli

Cytuj:
Kobiety nie można zmienić.
Można zmienić kobietę, ale to nic... nie zmieni.


19 sty 2011 0:07:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do: