|
|
Teraz jest 22 gru 2024 13:36:48
|
Plugin - Count Pages obsługujący lubimyczytac.pl
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: KoboT,NST,NGP,K3G, KPW2,KPW3,TolV2
|
Plugin - Count Pages obsługujący lubimyczytac.pl
OpisPlugin ułatwia pobranie lub przybliżone obliczenie liczby stron w ebooku. Pobranie danych możliwe jest z serwisów Goodreads lub Lubimyczytac.pl. Działanie wtyczki opisał także Vroo na swoim blogu. Działanie w skrócie polega więc na użyciu wtyczki Lubimyczytac (aby wyciągnąć metadane), a następnie użycie wtyczki Count Pages (gdzie można ustawić domyślne korzystanie z Lubimyczytac.pl). Strona wwwPlugin ma własny wątek na anglojęzycznym forum mobileread. Autorzy i współautorzyAutorem pluginu jest Grant Drake, a różne osoby wprowadziły wiele poprawek i udoskonaleń. Autor określił, że nie ma czasu na rozwój pluginu, ale oczywiście poprawia krytyczne błędy. Ja nie jestem autorem, a jedynie dodałam możliwość wyboru dodatkowego źródła do pobrania liczby stron, czyli serwisu LC. Znane błędyStarałam się sprawdzić wszystko, ale ze względu na to, że nie ogarniam Pythona tak, jakbym chciała – mogłam coś sknocić, za co z góry przepraszam. Znane ograniczenia nie związane z pluginem* Jeśli w serwisie Goodreads lub Lubimyczytac nie ma wprowadzonej liczby stron książki to oczywiście plugin ich nie pobierze Do zrobienia* Testować, testować, testować. Poszukiwany jest pythonowiec, który chciałby poświęcić chwilę, aby sprawdzić, poprawić i zoptymalizować działanie pluginu. Moje poprawki wprowadziłam „na żywioł”, więc z pewnością jest sporo do optymalizacji zgodnie z kanonami sztuki. Oczywiście cenne będą także uwagi normalnych użytkowników wtyczki. Aktualna wersja robocza, która obsługuje LCwersja 1.6.13 [19 stycznia 2017 r.] NiusyStyczeń 2017Zmieniłam realny numer wersji, którą przygotowałam 1.6.13, aby zachować zgodność z numeracją wersji w głównej gałęzi. To w chwili obecnej jedyna wersja, która obsługuje pobieranie liczby stron z serwisu Lubimyczytac.pl. Wtyczkę zaczął rozwijać davidfor z forum mobileread i przygotował stabilną wersję 1.7.0, która ma wiele nowych możliwości. Po podesłaniu mu wersji, która obsługuje Lubimyczytac.pl poinformował, że obsługę innych serwisów doda w przyszłych wersjach, więc moje zajęcie się praktycznie kończy. Wtyczka ma nowego opiekuna, który ją rozwija, a po dodaniu obsługi LC w głównej gałęzi będzie ona widoczna bezpośrednio w aktualizacji calibre – wszyscy powinni być zadowoleni. Mogę przypuszczać, że każda wersja nowsza od 1.7.0 powinna już obsługiwać LC.
Ostatnio edytowano 22 sty 2017 20:57:17 przez Becky, łącznie edytowano 9 razy
|
26 gru 2015 1:17:44 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Prestigio 3464, Onyx Lynx, Lenovo S
|
Re: Plugin - Count Pages obsługujący lubimyczytac.pl
@Becky Stokrotne dzięki za tak miły prezent pod choinkę. pzdr. bravosx Zainstalowałem zmodyfikowaną wtyczkę i ustawiłem na LC, zostały przeliczone słowa natomiast nie została pobrana informacja o ilości stron mimo tego, że jest takowa zapisana w szczegółowych informacjach o książce na lubimyczytac.pl (czyli wtyczka ich nie pobrała), natomiast jak przełączyłem wtyczkę aby pobrała dane o stronach z Goodreads w raporcie otrzymałem ilość słów w książce i ilość stron Czy możesz sama spróbować jeszcze przetestować?, a może trzeba jakoś w inny sposób skonfigurować samą wtyczkę. Pod tym względem jestem zupełnym laikiem. PS. chyba znalazłem powód powyższego problemu w konfiguracji wtyczki. Po wyłączeniu analizy ilości słów wtyczka pobrała ilość stron.
|
26 gru 2015 21:24:56 |
|
|
Użytkownik
|
@bravosx Poprawiłam ten błąd i teraz już powinno być OK, łącznie z automatycznym zliczaniem liczby słów. Osobiście nie korzystam z tej funkcji i dlatego umknęła mi podczas testów. Proszę pobrać plugin jeszcze raz.
|
29 gru 2015 11:43:25 |
|
|
Użytkownik
|
@Becky Jeszcze raz Ci dziękuję. Wszystko działa jak "należy" Przy okazji życzę szczęśliwego Nowego Roku i szampańskiej zabawy sylwestrowej pzdr. bravosx
|
29 gru 2015 21:33:21 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Paperwhite 3
|
Czy mógłbym jeszcze ja wtrącić kilka groszy na temat generowania liczby stron? Nie jest to dokładnie z mojej strony informacja-zażalenie co do działania wtyczki generującej liczbę stron, lecz trochę z nią powiązaną. Nie chciałem jednak niepotrzebnie zakładać nowego tematu.
Wtyczka jest świetna i prawie idealna. Praktycznie korzystam z niej na co dzień. No właśnie "prawie idealna" lecz chyba nie do końca i nie w 100% integruje się z Calibre.
Martwi mnie i troszkę wkurza jeden szczegół. Otóż po pobraniu metadanych z LC w linijce Id: widnieje "isbn:.., amazon:.., lubimyczytac:..., mobi-asin:... Następnie wygenerowanie liczby stron pokazuje ich ilość i po przesłaniu takiej książki na Kindle wszystko jest OK. Czyli liczba stron się pojawia.
Natomiast taka książka (z wszystkimi metadanymi i ilością stron) zapisana z poziomu Calibre na dysku ("zapisz na dysku") ponownie wczytana do Calibre gubi istotne dane. Np. w oknie głównym nie ma już informacji o ilości stron. Natomiast w oknie metadane w linijce Id: ma już tylko "isbn:..., mobi-asin:..." . Brakuje natomiast Id z "lubimyczytac:...,". A to Id jest potrzebne do prawidłowego generowania liczby stron za pomocą wtyczki. Aby więc mieć znowu liczbę stron trzeba powtarzać całą procedurę od nowa, czyli ponownie pobrać metadane i jeszcze raz wygenerować liczbę stron za pomocą wtyczki.
Dużo książek po poprawieniu-przerobieniu zapisuje sobie na dysku, a za jakiś czas dopiero przesyłam do Kindla za pomocą Calibre (sobie lub komuś z rodziny). Dlatego jest to trochę denerwujące i bardzo czasochłonne za każdym razem od nowa powtarzać całą procedurę, bo brakuje liczby stron.
Czy jest jakakolwiek szansa zmusić Calibre, aby przy zapisywaniu na dysku i ponownym wczytaniu książki pamiętał wygenerowaną liczbę stron, albo przynajmniej Id z "lubimyczytac:...,"? Mam świadomość, że nie jest to pewno wina wtyczki do pobierania stron, lecz chyba Calibre.
Byłbym jednak wdzięczny za jakąś pomoc i wskazówkę jak zmusić Calibre, aby pamiętał (zapisywał) liczbę stron, albo przynajmniej Id z "lubimyczytac".
|
23 sty 2017 22:15:18 |
|
|
Użytkownik
|
Zrobiłam przed chwilą test. Dodałam do biblioteki dwa świeże ebooki, prosto z księgarni. Potem użyłam wtyczki „LubimyCzytac” i dostałam prawidłowe id. Z menu wybrałam „Zapisz na dysku” > „Zapisz w pojedynczym formacie na dysku” > EPUB. Sprawdzam w pliku content.opf i widzę: Przeszłam do innej biblioteki i dodałam taki nagrany na dysku plik. Identyfikator „lubimyczytac” jest (i wszystkie inne metadane, łącznie z wszystkimi moimi własnymi kolumnami). U mnie działa więc dokładnie tak, jak chcesz, żeby działało. Nie użyłam podczas testów wtyczki „Count Pages”, bo po pierwsze dorobiłam w nowych wersjach wtyczki LC dodawanie liczby stron na końcu komentarza, a po drugie od tygodnia stosuję inne szybsze rozwiązanie – zapisuję pobraną liczbę stron jako dodatkowy identyfikator, a później osobną wtyczką tylko przekopiowuję identyfikator do własnej kolumny „#pages”. Ponieważ liczba stron jest już pobrana zajmuje to ułamek sekundy, a przecież Count Pages pobiera liczbę stron jeszcze raz. ------------ A w Calibre zmienia się to tutaj: Ustawienia > Zapis książek na dysk > Uaktualnij metadane w zapisanych kopiach.
|
23 sty 2017 22:55:50 |
|
|
Użytkownik
|
@Becky... Miałem zainstalowaną zmodyfikowaną przez Ciebie Count Pages wtyczkę wersja 1.6.13 i pobierała z serwisu LC ilość stron oczywiście wtedy, kiedy opis książki je posiadał i zapisywała do kolumny #strony i obliczone według algorytmu ADE ilość słów do kolumny #słowa. Kiedy pokazała się aktualizacja "pokusiłem" się zmienić na nową wersję 1.7.0 z forum MR. Okazało się, że wtyczka ta nie ma możliwości pobierania danych z serwisu LC więc wróciłem do poprzedniej wersji czyli 1.6.13 i od tej pory wtyczka oblicza tylko ilość słów, a nie pobiera ilości strom mimo, że dane o książce je posiadają.
Czy możesz podpowiedzieć jak ewentualnie rozwiązać ten problem. Ja nie jestem informatykiem tylko użytkownikiem komputera.
pzdr. bravosx
|
24 sty 2017 12:36:16 |
|
|
Użytkownik
|
Dopiero przyszłe wersje będą oficjalnie obsługiwały LC, więc będzie dobrze. davidfor z forum MR zrobi to na pewno bardziej profesjonalnie niż ja Co do wersji 1.6.13 -- podrzuć mi na PM zrzut okienka z konfiguracją, bo rozumiem, że żaden błąd nie wyskakuje, tylko ogólnie „nie działa” (nie pobiera), tak?
|
24 sty 2017 20:06:03 |
|
|
Użytkownik
|
Dobrze rozumujesz, sama wtyczka działa tylko nie pobiera ilości stron. Niestety nie wiem jak dołączyć rzut konfiguracji wtyczki. bravosx @Becky... Daj znać czy na PM dotarł link z rzutem "log obliczen" bo mam dwie sprzeczne informacje: do wysłania (1) i w podglądzie, że wysłane.
|
24 sty 2017 22:38:30 |
|
|
Użytkownik
|
|
24 sty 2017 22:53:28 |
|
|
Użytkownik
|
Wielkie dzięki. Dałem odpowiedź. pzdr. bravosx
|
24 sty 2017 23:05:56 |
|
|
Użytkownik
|
Jest już wersja 1.7.1 beta, która obsługuje LC. Zapraszam do testowania.
|
28 sty 2017 14:21:00 |
|
|
Użytkownik
|
Ja już testuję i teraz (oczywiście jeśli możesz i chcesz) czekam na uzupełnienie tłumaczenia pzdr. bravosx Dziękuję za tak szybką reakcję z uzupełnieniem tłumaczenia
|
29 sty 2017 11:35:08 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Paperwhite 3
|
Dopiero teraz odpisuję ponieważ byłem dłuższy czas nieosiągalny. Jest to jednak dla mnie kwestia ważna więc pozwolę sobie ją kontynuować. 1) Dokładnie tak właśnie mam ustawione. | | | | Becky napisał(a): Zrobiłam przed chwilą test. Dodałam do biblioteki dwa świeże ebooki, prosto z księgarni. Potem użyłam wtyczki „LubimyCzytac” i dostałam prawidłowe id. Z menu wybrałam „Zapisz na dysku” > „Zapisz w pojedynczym formacie na dysku” > EPUB. Sprawdzam w pliku content.opf i widzę: Przeszłam do innej biblioteki i dodałam taki nagrany na dysku plik. Identyfikator „lubimyczytac” jest (i wszystkie inne metadane, łącznie z wszystkimi moimi własnymi kolumnami). U mnie działa więc dokładnie tak, jak chcesz, żeby działało. | | | | |
Niestety u mnie to nie działa. Z tym, że ja zapisuję książkę na dysku w formacie AZW3 i może tutaj tkwi problem? Wygląda jakby ten format "gubił" id z Lubimy Czytać. Sprawdziłem jeszcze dla EPUB i tutaj o dziwo wszystko działa dokładnie jak opisałaś. Z tym, że mnie zależy aby działało to dla AZW3, bo taki format używam na Kindlach. @Becky, bardzo zaciekawiło mnie ponadto Twoje rozwiązanie i byłbym zobowiązany za jakieś bliższe wskazówki. 2) Skąd można pobrać wersję wtyczki LC z dodawaniem liczby stron na końcu komentarza? 3) Ja zawsze dla swoich książek pobieram najnowsze metadane z Lubimy Czytać. Ale jak zgodnie z Twoim opisem pobrać liczbę stron to nie mam zielonego pojęcia? W: Ustawienia > Pobieranie metadanych > "dla" LubimyCzytac > Pobrane pola metadanych > nie mam żadnej pozycji ze stronami i w konfiguracji też nie mogę takiej pozycji sobie dopisać, mogę jedynie "odptaszkować" już istniejące. W "Calibre" mam oczywiście stworzoną dodatkową kolumnę „#Strony” , ale do niej zapisują mi się informacje pobrane za pomocą wtyczki „Count Pages”. Możesz zdradzić co to za: ... osobna wtyczką tylko do przekopiowywania identyfikatora do własnej kolumny „#pages” ...?
|
12 lut 2017 14:34:13 |
|
|
Użytkownik
|
Ad 1 (AZW3) Smutne to, ale na razie nie widzę prostego rozwiązania. Pomyślę jeszcze nad tym.
Ad 2 (pobieranie stron przez wtyczkę LC) Wystarczy pobrać wersję BETA z wątku z wtyczką, ale najprościej będzie poczekać dzisiaj do wieczora. Planuję wypuścić nową, poprawioną wersję, która będzie także współpracowała…
Ad 3 (dodatkowa wtyczka do przenoszenia danych z LC do własnych kolumn) …z wtyczką LCmover.
Dzisiejsze popołudnie mam zamiar poświęcić na intensywne testy obu wtyczek. Na razie działają bardzo sprawnie, ale chcę, żeby działały jeszcze lepiej.
|
12 lut 2017 15:49:27 |
|
|