Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3
|
Plugin - pobieranie metadanych z lubimyczytac.pl - zamknięty
t3d: W związku z tym, że aktualnie pluginem opiekuje się Becky, dyskusja została przeniesiona do nowego wątku: topic15548.html
Witam, Wszystkie istniejące (niepolskie) pluginy do Calibre do ściągania metadanych mają dla mnie tą wadę, że nie radzą sobe z polskimi ogonkami. Na przykład jeżeli szukasz książki "Zolw i zajac" to na pewno nie znajdziesz "Żółw i zając". A niestety tytuły i autorzy często są bez ogonków (szczególnie jeśli są pobierane z nazwy pliku). Polskie serwisy z książkami i księgarnie nie mają tego problemu - niezależnie czy szukasz z ogonkami czy bez - książka jest znajdowana. Dlatego, zmęczony poprawianiem ogonków przy ładowaniu książek napisałem plugin który pobiera metadane z serwisu lubimyczytac.pl. Podsyłam linka, może komuś również się przyda: http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=148278Jacek
|
02 wrz 2011 9:51:26 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Re: Plugin do Calibre - pobieranie metadanych z lubimyczytac
No, jak miło już nie być jedynym który pisze polskie pluginy 1. Nie ma potrzeby robić 'n' zamiast "ń" w polu "author". Tylko włącz sobie kodowanie UTF-8 w edytorze (a że tego nie zrobiłeś widać w __copyright__). Ja mam "ł" i jak widać działa dobrze 2. nie za bardzo rozumiem po co jest remove_polish_diaktrics() Takie rzeczy robi się za pomocą metod stringa .decode() i .encode() 3. Zgłoś ten plugin do kolesia który administruje listą pluginów na mobileread. Zamiast podawać linki do pobrania pliku, użytkownicy będą mogli pobrać plugin z poziomu okienka "Aktualizacja wtyczek". Poza tym też czytam Douglasa, aktualnie "The Restaurant at the End of the Universe"
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
02 wrz 2011 11:22:19 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 kwi 2011 19:15:50 Posty: 131 Lokalizacja: Kozienice
eCzytnik: kindle 3
|
jbienko1, wielkie dzięki, pięknie działa. Można powiedzieć "małe a cieszy"
|
02 wrz 2011 21:13:25 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
jbienko1, ja również bardzo dziękuję, wcale nie mała ta rzecz. Masz u mnie piwo
_________________ No rest for the wicked. But there is a little... very little... hope.
|
02 wrz 2011 21:47:19 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 22 sty 2011 0:38:12 Posty: 64 Lokalizacja: Ruda Śląska
eCzytnik: Kindle 3 Wi-Fi
|
Dołączam się do podziękowań - nie muszę już sam kopiować z LC, w końcu funkcja ściągania metadanych się do czegoś przyda:D
|
03 wrz 2011 12:01:34 |
|
|
Użytkownik
|
Witam, Przede wszystkim - cieszę się, że plugin przydał się komuś oprócz mnie. 'n' było z przyzwyczajenia To raczej 'ń' w copyright przez pomyłkę. Natomiast nie rozumiem o co chodzi z włączeniem kodowania - wydaje mi się, że mam włączone - czego dowodem właśnie np copyright. Po to żeby usunąć ogonki przy porównywaniu tytułów i autorów. Czy chodzi Ci o to, że to samo mógłbym osiągnąc decode-ując utf-8 do US-ANSII (gubiąc ogonki) i następnie encode'ując jeszcze raz do utf-8? O, nie wiedziałem, że to się w ten sposób załatwia. Zgłosić w jaki sposób?
|
03 wrz 2011 21:17:01 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
Dołączam się do podziękowań, bez problemu udało mi się ściągnąć dane i okładki paru książek.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
03 wrz 2011 22:16:17 |
|
|
Admin
|
Tak, zwracam honor. To mi się popieprzyło. Vim pod win 7 w mojej pracy jakoś inaczej działa niż w domu na gentoo. Chyba muszę poprawić ~/.vimrc Tu jeszcze muszę doczytać Tu jest ten wątek: http://www.mobileread.com/forums/showth ... p?t=118764Z tego co pamiętam, kiwidude pytał mnie przez PM, czy chcę, żeby mój plugin do nexto tam trafił. Z racji tego, że celowałem w branch Kovida odmówiłem Na Twoim miejscu wysłałbym do kiwidude PM.
|
03 wrz 2011 23:06:01 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 23 lip 2011 18:53:30 Posty: 12 Lokalizacja: Wrocław
|
Świetna sprawa! Jedyna rzecz, której tak naprawdę brakowało mi w Calibre to właśnie pobieranie metadanych z polskich serwisów <3 Wielkie dzięki i gratulacje za zrobienie czegoś, co dla mnie jest czarną magią
|
08 wrz 2011 21:43:53 |
|
|
Użytkownik
|
A ja jeszcze posunę jako potencjalne źródło danych esensja.pl - sam najczęściej stamtąd czerpię informacje na temat książek - ładne duże okładki jak i ładna tabelka z danymi od tytułu i oryginalnego tytułu, przez wydawcę i ISBN aż po datę wydania - i co ważne - ew. Cykl do którego książka należy.
|
01 paź 2011 14:00:54 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PRS-505, PRS- T1, Aura H2O, KA1
|
Witam, świetny plugin w końcu po kilku latach będę miał okładki w czytniku mam jednak mały problem, gdy ściągam metadane, okładki, komentarz itp - komentarz w calibre jest z polskimi znakami, jednak po wrzuceniu na czytnik są znaki zapytania. używam calibre (drugi dzień), plików epub z wbudowanymi czcionkami georgia - za pomocą pluginu do calibre kolegi z forum.
|
21 paź 2011 14:05:49 |
|
|
Użytkownik
|
Tu niestety chyba nie jestem w stanie pomóc Czy problem jest tylko z komentarzem? Z innymi treściami zaimportowanymi pluginem nie?
|
22 paź 2011 1:18:27 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PRS-505, PRS- T1, Aura H2O, KA1
|
to chyba jednak nie jest wina pluginu, wpisałem komentarz z ręki (wcześniej nie było potrzeby bym to robił, więc nie wpadłem na to by sprawdzić) i też są znaki zapytania, czyli kwestia calibre i mojego braku umiejetnosci obsługi - najwidoczniej. przepraszam za zamieszanie
|
22 paź 2011 9:11:25 |
|
|
Admin
|
Dzisiaj doczytałem o string.maketrans() i przypomniałem sobie o tym problemie, ale widzę, że już tę funkcję usunąłeś... Pytam się dlaczego to nie jest w repozytorium, żeby sobie móc zrobić diffa
|
10 lis 2011 9:59:36 |
|
|
Użytkownik
|
Ja nic nie usuwałem - tzn żadnej funkcji nie usuwałem (jeśli piszesz o funkcji usuwającej polskie znaki diaktryczne). W jakim repozytorium nie jest? I co?
|
13 lis 2011 1:54:31 |
|
|