Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Edycja metadanych, konwersja
Czy konwersja do tego samego formatu, tylko aby zmienić metadane, nie zmieni absolutnie niczego innego w książce?
Czy jest możliwa zmiana metadanych bez konwersji?
|
09 gru 2013 22:50:54 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Pocketbook 623
|
Re: Edycja metadanych, konwersja
Dodajesz książkę do Calibre. Zmieniasz metadane ręcznie (nie zapominasz o naciśnięciu strzałek przy różowych polach) Zamykasz Calibre Zaglądasz do katalogu wynikowego Calibre. Otwierasz znaleziony tam plik Cieszysz się z osiągniętego sukcesu.
|
10 gru 2013 13:56:39 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3
|
Istnieje prostszy sposób. Calibre ma taką opcję nazywa się polish books (po polsku zapewne ulepsz książki). O ile pamiętam, domyślnie główny toolbar calibre ani menu podręczne nie zawiera tej opcji, więc trzeba ją dodać poprzez Preferences -> Toolbar. Polish books pozwala na m.in. uaktualnienie metadanych i okładki bez potrzeby ponownej konwersji. Działa tylko z ebookami w formacie ePub i AZW3.
|
10 gru 2013 22:44:25 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Paperwhite 2
|
Dołączę się do tego wątku, żeby nie zakładać nowego. Co w przypadku kiedy nawet nie edytuję matadanych a chcę mieć widoczną okładkę w kindlu? Kupiłem ostatnio kilka książek. Każda z nich składa się tylko z jednego pliku. Po zaimportowaniu do biblioteki Calibre okładka jest w osobnym i metadane też. Po zgraniu do kindla okładka jest niewidoczna. Czy jest sposób na dodanie ebooka do biblioteki Calibre żeby nie rozwalał się na 3 pliki? Wolałbym je mieć w takim stanie w jakim je zakupiłem, bo zauważyłem, że konwersja pdf do pdf mocno zmienia oryginalny plik. Czy konwersja mobi do mobi pozostawia oryginalny układ tekstu?
|
04 sty 2014 12:45:47 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
To że calibre trzyma w bazie książkę w kilku plikach, nie oznacza, że okładka jest usuwana z oryginału. Wręcz przeciwnie, ebook nie jest w żadnen sposób zmieniany. Calibre sobie po prostu tworzy kolejne pliki żeby nie musieć ekstrahować tych rzeczy przy każdym uruchomieniu od nowa. Zagadnienie widoczności okładek na czytnikach kindle masz wyjaśnione tutaj: http://swiatczytnikow.pl/kindle-calibre ... -czytniku/
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
05 sty 2014 0:23:18 |
|
|
Użytkownik
|
To dobra wiadomość! Teraz już nie muszę się obawiać, że dodanie książki do bibloteki calibre coś w niej pozmienia. Znam ten artykuł jest bardzo przydatny w momencie kiedy chcę przekonwertować książkę i kilka rzeczy w niej pozmieniać, jednak nie do końca odpowiada na moje pytanie. Czy mam rozumieć, że problem z wyświetlaniem okładki książki z księgarni polega na braku wartości "EBOK" w polu nr 501 nagłówka? Jeśli tak, to w jaki sposób mogę edytować nagłówek?
|
05 sty 2014 18:27:33 |
|
|
Użytkownik
|
poradziłem sobie z tym problemem Należy zainstalować wtyczkę "quality check", zaznaczamy problematyczną książkę, rozwijamy menu wtyczki z paska narzędzi, dalej "fix" i klikamy "fix ASIN for kindle fire" Wysyłamy ponownie do czytnika i okładka się pojawia, a książkę możemy czytać od tego miejsca w którym skończyliśmy.
|
05 sty 2014 22:49:09 |
|
|
Użytkownik
|
A ja ponawiam pytanie, czy da się w Calibre bez konwersji zmienić Pole nr 501 ? Chciałbym uzyskać ten stan:
|
15 kwi 2014 21:18:47 |
|
|