Od jakiegoś czasu pracuję nad własnym, otwartym oprogramowaniem na czytnik Onyx Boox M92. Jako że część użytkowników MR prosiła mnie o udostępnianie wczesnych wersji testowych systemu, postanowiłem podzielić się z społecznością moimi dotychczasowymi osiągnięciami.
Strona projektu zostanie uruchomiona za jakiś czas, dlatego obecnie informacje na temat instalacji i dyskusje związane z oprogramowaniem znajdują się w odpowiednim wątku na MR.
Pamiętajcie, że oprogramowanie jest jeszcze w bardzo wczesnej fazie, dlatego jego instalacja i testowanie jest przeznaczone dla zaawansowanych użytkowników.
System jest oparty na Ubuntu w wersji 10.4
Poniższy film przedstawia działanie customowego bootloadera stworzonego na potrzeby uruchamiania dwu systemów z wewnętrznej pamięci czytnika, a także samego Obuntu.
Instalacja:
Pobierz najnowszy instalator kernela
Pobierz najnowszy obraz systemu
Skopiuj oba pliki na kartę SD
Wgraj kernel za pomocą instalatora
Uruchom bootloader za pomocą procedury aktualizacji (przytrzymaj przyciski "Back" i "Power")
Wybierz "Update Obuntu" z menu
Instalator zmieni układ partycji na czytniku i zainstaluje Obuntu.
Partycja z danymi użytkownika zostanie zmniejszona do 1GB, a następnie sformatowana.
Cały proces zajmie od 30 minut do godziny w zależności od klasy karty SD.
Po zakończonej instalacji (czytnik uruchomi się ponownie) można wysunąć kartę SD i uruchomić Obuntu.
Domyślny użytkownik : user Domyślne hasło : password
Uruchamianie trybu USB Host (wymagany aktywny hub) :
Nie stać ich było:) a tak btw to jakis rok temu może więcej artatech dawał ogłoszenia że szukają programisty znającego qt i linuxa. ciekawe kogo zwerbowali.
Po raz pierwszy w życiu mam ochotę ucałować kogoś przez internet. Już ta wstępna wersja Obuntu zapowiada się świetnie. A myśl, że będę mogła pisać doktorat w Texmakerze na komputerze z ekranem eink i fizyczną klawiaturą jest wspaniała. Gratuluję i trzymam kciuki za dalszy rozwój. Swoją drogą jakbyś zrobił jakąś zbiórkę pieniędzy na czytnik z rodziny *62 to z radością się dorzucę (fajnie byłoby zainstalować Obuntu na moim Angle Glow, ale jak się nie da to chyba rzeczywiście kupię M92...).
to jak juz się rozkręcamy to przy okazji może wziąść na cel równiez nowe onyksy z androidem, szybsze procki, więcej ramu tylko hulaj dusza z linuxem. Ale na poczatek i62 wystarczy:) Co na to autor dystrybucji?
Witam a jak odinstalować Obuntu? Próbowałem go wgrać teraz przy uruchamianiu jedna kreska i dalej się nie wczytuje system, ani aktualizacji nie mozna wgrać mimo że wyskakuje bootloader obuntu. Czy jest ktoś mi w stanie pomóc czy coś doradzić?