Użytkownik
eCzytnik: Nook
|
Ebooki z Bezkartek.pl na Nooku
Wczoraj wieczorem zakupiłem parę książek na Bezkartek.pl, i dzisiaj z samego rana miałem możliwość ściągnięcia ich na mój dysk. Zastanawiałem Sie jak sobie poradzić z problemem hasła. Gdzie je zapisać, tak, aby w przypadku otwierania książki nie szukać notatek, czy logować sie na Bezkartek.pl Postanowiłem, ze hasło wpisze w nazwę pliku, po tytule i autorze. Np: Reczna_robota - Ryszard Cwirlej - 5BD34846774A (hasło przykładowe)
Oczywiście po załadowaniu książek do calibre, musiałem zedytowac metadane; przepisać tytuł, autora, dodać etykiety. Następnie książki skopiowałem do Nooka. I tutaj niemiłe zaskoczenie W Nooku ksiażki wyswietlają się nie tak jak je opisałem w Calibre (wczesniej takie problemy nie pojawiały sie). Tytułem jest pełna nazwa pliku: np: Reczna_robota - Ryszard Cwirlej - 5BD34846774A a autor: Unknown Author
Jestem trochę zafiksowany na punkcie porządku w moich plikach. Powinni scie zobaczy c mój a bibliotekę Itunes, Tagi, sortowanie, wykonawcó gatunki, i okładki. Takiego porządku też staram się pilnować w Nooku.
Książka na Nooku wygląda poprawnie. Denerwujące jest że za każdym razem kiedy otwieram książkę, muszę wpisywać hasło. Podczas czytania, na górze strony pokazuje się Untitled… Czyli Nook mam także problem z rozpoznaniem tytułu. W sumie nie wiem na ile jest to wina Nooka, a na ile zabezpieczenia DRM. Nie był bym sobą gdybym nie próbował przekonwertować książki do pub. Oczywiście z wiadomych względów nie było to możliwe. Nie wiem jakie są stosowane zabezpieczenia w pozostałych księgarniach, ale w Bezkartek już nie kupię. Po co stosować zabezpieczanie dokumentu hasłem, skoro można hasło wpisać nazwę, i każdy bez problemów otworzy ten dokument. Może macie jakieś rekomendacje? Głównie interesuje mnie sensacja, S-F, kryminał, literatura podróżnicza. Języki polski i angielski Pozdrawiam Wojtas
|