|
Vortal •
Zarejestruj •
FAQ
• Zaloguj
|
|
|
Teraz jest 29 lis 2024 1:42:20
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
twarda spacja - jak się pozbyć
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: i62HD AG, 2x inkBook Onyx, PB 623
|
twarda spacja - jak się pozbyć
Mam takiego jednego epuba którego jak czytam w allreaderze lub fbreaderze to nie zawija mi łądnie tekstu jak zmieniam rozmiar czcionki. Zdania kończą mi się na początku nowego wiersza i tekst wygląda okropnie jakby co linijkę był akapit. Czy w wyżej wymienionych programach jest jakaś opcja w ustawieniach by sobie z tym poradzić? Jak odpowiednio zmniejszę czcionkę to wygląda to ok ale taki rozmiar jest zbyt mały do komfortowego czytania. W calibre to wygląda w większości ok ale i tak są momenty że jest jeden wyraz na wiersz i czsami mam kolumnę jednowyrazową na pół strony a później tekst leci normalnie już, by za chwilę znów "zwariować".
|
25 sie 2015 14:09:50 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: PB Mini, czasem InkBook
|
Re: twarda spacja - jak się pozbyć
Zwróć się do księgarni w której nabyłeś :p niech to poprawią albo zwrócą kasę.
hint pomocniczy, pewnie lepiej to będzie wyglądać jak położysz czytnik.
W wyżej wymienionych programach nie ma, ani w zasadzie innych też nie ma, na to lekarstwa. Trzeba by poprawić sam plik.
Z opisu wynika że to jednak nie jest twarda spacja tylko właśnie enter albo nowy paragraf. Jak masz ochotę z tym walczyć, to nawet tu na forum były jakieś porady, jak zwijać paragrafy w calibre, ale i tak efekt jest średni i wymaga sporo ręcznej roboty.
Słowem, skasuj plik i poszukaj w prawdziwej księgarni.
|
25 sie 2015 16:49:41 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: 613
|
Re: twarda spacja - jak się pozbyć
To nie twarda spacja, tylko znak końca wiersza (tzw. enter). Można przerobić na doc/rtf i się pobawić.
|
25 sie 2015 17:23:03 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|