Autor |
Wiadomość |
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Książki w redcoon - narazie tylko papierowe - komentarze
Zapraszamy do komentowania nowego wpisu na naszym blogu: Książki w redcoon - narazie tylko papierowe
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
28 gru 2010 11:08:43 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Onyx Boox 60S
|
Re: Książki w redcoon - narazie tylko papierowe - komentarze
Może warto poprawić "narazie" na "na razie".
|
28 gru 2010 11:20:35 |
|
|
Pocketbook Killer
|
Ups. Dzięki
|
28 gru 2010 12:25:46 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle
|
no cóż.... krótkie pytanie skąd nieduża firma weźmie 100 milionów na zakup merlina
a jak sobie odpowiemy na nie to zadam drugie kto stoi za redconem i kto naprawdę chce kupić merlina? i po co?
bo empik po co - to wiem żeby się pozbyć konkurencji domena merlina nie jest warta 100 mlionów, a know how empik ma niewiele gorszy jeśli nie lepszy, nie mówiąc o wsparciu sklepów w realu co ma znaczenie choćby w kwestii dostaw.
Krótko mówiąc - zawirowania i kntredans wokół merlina jest niejasny, jego cena wzięta z sufitu, cele zamieszanych stron - nieprzejrzyste... jeep
|
28 gru 2010 12:28:48 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 27 sie 2010 15:50:11 Posty: 523 Lokalizacja: Warszawa
eCzytnik: Kindle Paperwhite, iPhone 5
|
Prosze nie odbierajcie tego jako czepialstwa ale zadanie mejlem kilku pytań to nie jest wywiad. Dostaliście odpowiedzi na poziomie tekstu reklamowego i publikujecie im darmową reklamę bez żadnej próby komentarza i wyjaśnienia. Wygląda to jakby Pan prezes i Pani od PR-u sami zadawali pytania i na nie odpowiadali. Już któryś raz taką formę nazywacie wywiadem.
Czy ta firma rzeczywiście chce kupić Merlina czy tylko promuje się przy okazji transakcji w której nie bierze udziału? Czy ich dział obsługi klienta rzeczywiście potrafi doradzić w wyborze czytnika? Czy ich ceny rzeczywiście są konkurencyjne? Jakie mają konkretne plany rozwoju, poza tym, że rozważają wszystko co jest tylko możliwe włącznie z prześcignięciem Amazonu? Jaka jest ich rzeczywista pozycja na Polskim rynku? Skąd zamierzają wziąć kapitał na kupno Merlina?
To tylko kilka pytań, które nasunęło mi się od razu bez rozruszania mózgownicy
|
28 gru 2010 12:53:00 |
|
|
Użytkownik
|
mihu absolutnie tak samo to odebrałem
|
28 gru 2010 14:50:47 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Przecież o redcoon już było na naszych stronach. To jest polska filia niemieckiego sklepu (z oddziałami w bodajże 9 krajach), a więc nie żadna "nieduża firma". A ceny to sobie możecie sprawdzić sami w naszej porównywarce
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
28 gru 2010 14:59:15 |
|
|
Użytkownik
|
Ja tylko staram się pomóc. Czytelnik nie jest od tego, żeby sobie grzebać i sprawdzać. Po to poświęca czas na czytanie artykułu/wywiadu, żeby zaprezentowano mu spójny i prawdopodobny opis rzeczywistości. Wywiad przeprowadza się, żeby się czegoś dowiedzieć. Czegoś, czego nie znajdzie w materiałach pr i zakładce "o nas" na stronie firmowej.
Co? Kto? Gdzie? Kiedy? Dlaczego? - to święty pentagram każdego dziennikarza.
|
28 gru 2010 16:35:14 |
|
|
Użytkownik
|
100, 120 milionów złotych to 30 milionów euro dużo, nawet jeśli sklep sklep jest w wielu krajach i jest mocny a w Polsce nie jest j.
|
28 gru 2010 16:48:49 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
No i dlatego chce wykupić merlina: żeby zwiększyć udział w rynku i rozpoznawalność
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
28 gru 2010 16:54:27 |
|
|
Pocketbook Killer
|
Myślę, że każdy może sobie sam odpowiedzieć na takie pytanie... Tutaj chyba też z góry wiadomo jaka będzie odpowiedź. Jak napisał t3d. Oczywiście można zadać takie pytanie - ogólnie - ale wiadomo, że odpowiedzą iż są zainteresowani polskim rynkiem, że to duży potencjał, bla bla bla bla. Myślę, że bardziej istotne jest pytanie o ebooki na polskim rynku - i o to spytałem. Nikt w Polsce nie prowadzi rzetelnych danych na ten temat. Gdybym zadał takie pytanie otrzymałbym kolejną odpowiedź w stylu tych, które Ci się nie podobały. Naprawdę sądzisz, że odpowiedzieliby na takie pytanie? Spoko, takich pytań można ułożyć więcej tylko na każde z nich otrzymamy odpowiedź wymijającą, bez szczegółowych danych. Nikt w tym biznesie nie prezentuje liczb sprzedanych przedmiotów - a wszystkie decyzje podejmowane są z niezwykłą ostrożnością (konkurencja nie śpi). --- Ogólnie z tego tekstu można wynieść dwie rzeczy: raz, że redcoon wchodzi w książki (być może eksiążki potem też - ale znów - enigmatyczna wypowiedź). Druga jest taka, że w sklepach tego typu kupują ludzie, którzy już wiedzą co to jest eczytnik i do czego to sluży. To może sugerować, że jest to sprzęt jedynie dla ludzi obeznanych w temacie, a to prawd. ze względu na wciąż wysokie ceny eczytników.
|
28 gru 2010 16:55:21 |
|
|
Użytkownik
|
Dostajesz wymijające odpowiedzi bo zadajesz ogólne pytania i nie jesteś przygotowany do wywiadu. Skoro na każde pytanie uzyskujesz odpowiedz wymijajacą, to po co to w ogóle publikować?
|
28 gru 2010 17:08:22 |
|
|
Pocketbook Killer
|
Jakie pytania Ty byś zadał?
|
28 gru 2010 18:33:46 |
|
|
Użytkownik
|
Jesli Cie stac na to, zebym zrobil research i przeprowadzil wywiad to sluze pomoca. Przykladowe kierunki w ktorych moglaby pojsc rozmowa podalem kilka postow wyzej. Eksiazki sa bardzo fajnym serwisem i po prostu chcialbym zeby sie rozwijal i profesjonalizowal i tylko dlatego zabralem glos w tym watku. Jesli nie ma innej mozliwosci i wywiad przeprowadzany jest mailowo, to mozna na spokojnie przeczytac odpowiedzi i dopytac o wszystko co jest ciekawe. Proponuje tez wycinac typowo PRowska wate na uszy
|
28 gru 2010 20:39:04 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3; KindleDX; kiedys: Boox 60
|
Hmm i tu musze zgodzic sie z mihu calkowicie, wywiad jest typowa papka PR-owska, a info mozna bylo skrocic do tych dwoch zdan: "...raz, że redcoon wchodzi w książki (być może eksiążki potem też - ale znów - enigmatyczna wypowiedź). Druga jest taka, że w sklepach tego typu kupują ludzie, którzy już wiedzą co to jest eczytnik i do czego to sluży..." i podac jako zaczynek do artyklulu o np. rozwoju, lub braku takowegoz na rynku ebookow lub czytnikow, lub jakiegokolwiek innego tematu, zwiazanego z tym rynkiem. Czytajac to, mialam po prostu wrazenie, ze czytam reklame redcoona
_________________ Nigdy nie dyskutuj z idiotą... najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
|
28 gru 2010 21:55:05 |
|
|