Re: zmiana koloru doświetlenia
Jeśli za wzór stawiasz światło słoneczne, to masz problem bo właśnie takie niebieskawe ono jest, gdy masz całe otoczenie ożarówkowane. Wiec żale że za niebieskie, są nieuzasadnione
zamykamy temat, sprawa rozwiązana
Oczywiście nie sprzeczam się, że komuś ta niebieskawość wadzi, to osobnicza sprawa, każdy ma tu inaczej.
Tu warto dodać że opinia kogoś że jest za niebieskie jest mało warta, bo ktoś inny dla dokładnie tego samego będzie już zadowolony.
Może podstaw trochę.
I tak, światło o temperaturze barwowej 5600°K (typowe słoneczne w dzień z chmurkami) małej mocy przy świetle żarowym większej mocy (do testu musi dominować) będzie odczuwane jako niebieskawe, przy zmianie proporcji mocy to te 3000°K będzie odczuwane jako żółto-czerwonawe.
W czytnikach masz dokładnie to samo, ponieważ czytnik jest źródłem małej mocy a czytamy w otoczeniu oświetlenia większej mocy czy to żarówek "żarowych" czy świetlówek (3k°K) czy też LED (3k°K).
Swoją droga to warto zauważyć że przeważająca większość światełek do czytników jest lekko żółta. nawet te złe.
no to zdefiniuj te duże moce ;p
1GW? 1TW? czy już marne 10W wystarczy?
Miałem (i mam nadal) "żarówki" led (4 i 10W) w których było kilka struktur białych i jedna (2 dla 10) czerwona właśnie by mieć to mityczne 3000°K oraz wrażenie bycia przyjemnym, i powiem Ci że wiele osób chwaliło sobie to konkretne światełko (inne LED z tego okresu mimo bycia 3k°K było mniej przyjemne).
Czasy się zmieniły i producenci trochę pokombinowali z luminoforem i daje się to już jako jeden rodzaj led i ma to to dość wysokie cri.
Aha mam nadzieje że wiesz iż białe led-y mają strukturę (może być ich wiele) świecącą na jeden kolor, a nie jak podałeś 4 różne, resztę robi luminofor,
Nawet te z regulacją temperatury barwowej mają tylko 2 różne struktury, bo nie ma co się silić na więcej (kasa misiu kasa), gdy tylko potrzebujesz się dopasować do temperatury barwowej.
ps:Tak sobie jakoś myślę że się zgadzamy, tylko próbujemy to ubrać innymi terminami :p
aha jesteś pewien znaczenia tint