|
|
Teraz jest 24 lis 2024 1:30:28
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Wybór czytnika a plany dystrybucji
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Wybór czytnika a plany dystrybucji
Witam, W zasadzie jestem nowym użytkownikiem tego forum, jakkolwiek od jakiegoś już czasu dość uważnie śledzę wszelkie wiadomości na temat czytników. Nie chcę zadawać prozaicznych pytań w stylu "jaki czytnik jest najlepszy" lub "który czytnik kupić" bo różnych odpowiedzi będzie tyleż co osób odpowiadających na takie pytanie i generalnie zamiast rzeczowych argumentów raczej ze świętą wojną się trzeba będzie liczyć. Jakąś opinię sobie już wyrobiłem, ale przy okazji stwierdzenia: z wątku "Czytnik BOOX z serii X61S" chciałbym się zapytać czy dostępne są plany wydawnicze zawierające jakieś przybliżone choćby daty premier czytników (wraz z ich specyfikacją) dla rynku polskiego? Pytam ponieważ interesuje mnie kilka kwestii: 1. Ekran Pearl 2. Funkcjonalność Boxa A60 z piórkiem (dotyczy notatek, obsługiwanych formatów, prostoty obsługi), 3. szybki procesor (nie wiem na ile jest to miarodajne ale z różnych filmów pokazujących porównania dostępnych na YT że jednak Booxy dość mocno przegrywają z Kindle i z pocketbookami pro serii 603 na polu kontrastu i szybkości działania. Do ideału brakuje mi 2 funkcji Kindla - odczytywania również formatu amazona (ale to z tego co zrozumiałem z innych wypowiedzi w stosunkowo prosty sposób da się załatwić konwersją pliku) oraz łączności 3G (jako funkcja przyszłościowa - z racji częstych podróży wymarzoną opcją jest ściągnięcie sobie w pociągu aktualnego wydania interesujących mnie czasopism - tak wiem, w chwili obecnej nie ma praktycznie nic po polsku ) Aktualnie skłaniam się do kupna booxa A60, ale mam obawy czy z racji tego że A60 jest już dłuższy czas na rynku i ciągle pojawiają się wiadomości o ewentualnych nowościach, które mają się ukazać, lub które zostały już wprowadzone na rynek rosyjski... Z góry dziękuję za odpowiedzi.
|
17 paź 2011 20:32:14 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Re: Wybór czytnika a plany dystrybucji
W kwestii kontrastu X61S i Kindle 3/4 nie powinny się różnić zupełnie, bo w każdym z tych modeli masz ekran Pearl. Starsze modele, z Vizplexem, przegrywają, ale nie jakoś tak dramatycznie (i prawdą jest, że jak nie będziesz miał porównania, to wcale nie będziesz mieć problemów ze starszym Vizplexem).
17 paź 2011 20:39:03 |
|
|
Użytkownik
|
W zasadzie jest to prawda, ale: 1. X61S nie ma ekranu dotykowego (zależy mi na prostym i szybkim robieniu notatek, zaznaczaniu tekstu, prostocie obsługi itp). - notabene X61S prawie już kupiłem, ale doczytałem o kilku jego mankamentach (w mojej ocenie oczywiście) - gdyby jeszcze trochę bardziej stonowany wygląd! (tu A60 jest ideałem ) 2. Co do porównania to niby masz rację, ale jeśli się ma okazać że A6x w ciągu miesiąca wyjdzie na polskim rynku z ekranem pearl to po co kupować coś w starej technologii? - różnica w cenie nie ma tu dla mnie specjalnego znaczenia.
|
17 paź 2011 20:47:34 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
Pozwolę sobie to zakwestionować. Różnica przy porównaniu bezpośrednim jest widoczna na pierwszy rzut oka, choć nie rewolucyjna, ale w używaniu wygląda to inaczej. Na K2 (Vizplex) przeczytałem pół poprzedniej zimy i gdy autobus miał kiepskie światło, musiałem powiększać tekst (z 3 na 4), ale często trzeba było wyciągnąć lampkę. Od stycznia mam K3 i chyba tylko raz musiałem wyciągać lampkę, tak że przestałem ją ze sobą wozić. Gdy jest naprawdę słabe światło, wystarczy powiększyć tekst. To obrazuje (oczywiście subiektywnie) różnicę w kontraście między tymi ekranami.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
17 paź 2011 22:15:41 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Och nie, nie sugeruję, że lepiej kupić coś z Vizplexem zamiast Pearla. Mówię tylko, że ludzie czytali (i czytają) na Vizplexie i nie umierają Ja ze swoim eClicto (a to był w ogóle stary Vizplex, z 4 odcieniami szarości, kontrast 6:1 AFAIR) dawałem radę wieczorami. Warto też zauważyć, że akurat Booxy mają podrasowany Vizplex z kontrastem 8:1, więc nie wypada on aż tak źle w porównaniu do Pearla (choć oczywiście ten drugi jest lepszy -- i tego nie kwestionuję).
17 paź 2011 22:27:53 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Onyx Boox X60
|
Booxy czytają format mobi więc jedyne, co trzeba zrobić z książką z amazona to ściągnąć drm.
|
18 paź 2011 2:33:56 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|