Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: iPad
|
Synchronizacja między urządzeniami
Czekam wlasnie na swojego Kindla i nurtuje mnie jedna rzecz. Czy jak wrzuce sobie tam jakas ksiazke w formacie MOBI (przykladowo) to czy te sam plik pojawi sie automatycznie na Kindle for Web oraz Kindle dla iOS? Domyslam sie ze nie, bo to dziala tylko z zakupionymi ksiazkami? Jesli mam racje (brak automatycznej synchronizacji) to czy reczne dodanie pliku do wszystkich urzadzen wchodzi w gre i czy wtedy gdy czytam moj dograny plik na Kindlu to gdy siegne po iPhone, aby dokonczyc czytanie, czy synchronizowany bedzie moj postep w danej ksiazce? Tak to dziala w iBooks na iPhone i iPad (moge skakac pomiedzy urzadzeniami bez koniecznosci pamietania na ktorej stronie skonczylem). Ufff. Z gory dzieki za odpowiedz na moje przydlugie pytanie
|
15 sie 2011 14:48:56 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 22 sty 2011 0:38:12 Posty: 64 Lokalizacja: Ruda Śląska
eCzytnik: Kindle 3 Wi-Fi
|
Re: Synchronizacja tresci
Niestety - synchronizacja postępu działa tylko z książkami kupionymi w amazonie.
|
15 sie 2011 15:03:20 |
|
|
Użytkownik
|
Dzieki, tak tez myslalem. A sync samych plikow? Jak wgram do Kindla recznie to w iOS sie nie pojawi?
|
15 sie 2011 16:13:35 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
mobi zrobione w Calibre zawierają ASIN i jak sam je wgrasz na kindle i kindle for PC, to postęp się zsynchronizje. Ale z tą nową aplikacją przeglądarkową to raczej nie zadziała.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
15 sie 2011 17:28:17 |
|
|
Użytkownik
|
MOBI robie wlasnie w Calibri... w takim razie jest nadzieja
|
16 sie 2011 7:21:01 |
|
|
Użytkownik
|
Czyli jeśli dodam ISBN (według wiki ISBN=ASIN) przy konwersji, to jednak zadziała synchronizacja? A może tylko w przypadku gdy książka jest oferowana przez amazon,to znaczy, dodanie ISBN do powieści np Sapkowskiego nic nie da?
|
16 sie 2011 16:47:32 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Z changeloga wersji 0.7.44: Calibre sam to wypełnia, nic nie musisz sam wpisywać.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
16 sie 2011 17:32:29 |
|
|
Użytkownik
|
Hmmm, muszę głębiej pogrzebać w calibre, jak narazie opcje mam nieaktywną w wszystkich skonwertowanych książkach. EDIT Dzisiaj konwertowałem książki, dodałem ładnie ISBN w metadanych, wysłałem na free.kindle.com - i synchronizacja była nieaktywna. Tknięty przeczuciem, podpiąłem kindla kablem(chyba po raz pierwszy odkąd go mam) , wrzuciłem książki prosto z calibre i zadziałało. EDIT 2 Jeszcze jedno spostrzeżenie te same pliki wysłane do amazonu nie mają numerów stron, są tylko lokacje. Wrzucone kablem mają numery. Wniosek jest prosty - trzeba pokonać swoje lenistwo i wrzucać po kablu, mimo ze bezprzewodowo jest wygodniej, to jednak traci się na tym
|
23 sie 2011 16:00:53 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle Keyboard 3G
|
Mam Calibre 0.8.33, więc obsługuje on ASIN. Książkę w epub konwertuję na mobi i kablem wrzucam na Kindle oraz Androida - co ciekawe jeśli wykorzystam Calibre do przesłania pliku na Androida trafia on do katalogu, który tworzy Calibre i Android Kindle takiej książki nie widzi - trzeba ręcznie wrzucić do katalogu /Kindle
Wydaje mi się, że zaraz po wgraniu obu plików synchronizacja czytania między urządzeniami działała. Teraz nie działa - oba urządzenia "widzą" tyko swoją książkę.
Skąd urządzenie "wie" w którym miejscu skończyłem czytać książkę na drugim urządzeniu? Właśnie poprzez ten nr ASIN? Czy taka książka nie powinna być na serwerze Amazona (wysłana e-mailem) żeby synchronizacja była możliwa? Nie wrzucałem książki na Kindle przez e-mail, bo podczas tej operacji serwer Amazona zmienia format na azw oraz zmienia nazwę pliku - chyba będzie to przeszkadzało w poprawnej synchronizacji? (a może nie, bo obie mają ten sam ASIN)?
Jak wgrać te pliki żeby synchronizacja działała bez problemów?
|
02 lut 2012 22:53:15 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Samsung N150, iPhone3G, Kindle 3 3G
|
Synchronizacja tresci
Wrzucaj przez amazon na wszystkie urządzenia. Musisz mieć wszystkie aplikacje w najnowszej wersji na Kindle i android. Wtedy działa na 100% także z prywatnymi plikami.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
03 lut 2012 22:28:24 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
Nie, wystarczy że jest sam numer ASIN. Jak to działa w praktyce opisałem: http://swiatczytnikow.pl/synchronizacja ... ery-stron/bo są też efekty uboczne w postaci blokady dzielenia na facebooku/twitterze.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
03 lut 2012 22:56:38 |
|
|
Użytkownik
|
Niestety, gdy wyślę książkę przez Calibre pojawia się ona na Kindlu i koncie Amazona, ale przesłanie z Amazona na Kindle Android nie jest możliwe - w opcji "deliver to..." pojawia się Android ale jest nieaktywny (szary).
|
05 lut 2012 22:26:47 |
|
|
Użytkownik
|
Czytałem, ale u mnie to nie działa. Czy ASIN trzeba samemu dodać do książki, czy Calibre robi to za mnie?
|
05 lut 2012 22:36:08 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
Calibre to robi za Ciebie przy konwersji.
Na Androida nie wyślesz zdalnie, książkę trzeba przegrać po prostu na kartę SD.
Testowałem synchronizację Kindle - K4PC - Android - Ipad.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
06 lut 2012 0:41:02 |
|
|