Re: Kindle przed zakupem - podgląd na komputerze
Znalazłem coś fajnego. Być może to znacie, a być moze za duzo pisze a nie mam jeszcze Kindla
Znalazłem darmowe narzędzie o nazwie
PdfLrf (do ściągnięcia
tutaj bez rejestracji).
Program konwertuje PDF na LRF.
Zdaje sie, ze normalny Kindle rozumie LRF(?), aczkolwiek Kindle Previewer wyłącznie format MOBI, więc następnie przekonwertowałem owego LRF na MOBI już za pomocą Calibre.
Polecam ustawić opcję Profile na Portrait (nie wiem czemu ale mój przykładowy plik wziął automatycznie jako poziomy [landscape] i strony potem były odwrócone o 90').
U mnie w jednym PDF'ie ucina po lewej ~2mm tekstu - probowalem roznych opcji szerokosci/marginesow w pdflrf jak i Calibre - niestety nie udalo mi sie rozwiazac problemu. Jakby komus sie udalo(nie probowalem wszystkich opcji ustawiac w pdflrf) to niech da znać
WYNIKIW dwóch MOBI przy konwersji z PDF przez Calibre spis treści całkowicie zawalił - przekonwertowałem pierw na LRF przez PdfLrf i jest ok.
W innej, programistycznej książce nie dało się przeczytać w ogóle kodu źródłowego, o innych rzeczach nie wspominając. Akurat LRF również nie jest piękny, ale na pewno o wiele lepszy od wersji PDF->MOBI by Calibre. Tam gdzie pojawia się kod, czcionka jest Courier New, blok kodu ma wcięcia itp. Po końcu owego bloku czcionka powinna znów być normalna, ale jest nieco mniejsza i tworzą się jakieś dziwne marginesy. Aczkolwiek na następnej stronie wszystko wraca do normy. Może to kwestia danego PDF-a.
Tutaj wysyłam screena który da dobre porównanie:
(klik by powiększyć)Nie jest to jak widać idealne rozwiązanie, ale o wiele lepsze niż to co oferuje sam Calibre.
1) Ciekaw jestem czy Calibre umie ładnie konwertować PDF do LRF, a nastepnie LRF do MOBI? Jesli tak, to program pdflrf bylby zbedny, a i moze nawet jakos lepsza(jednak watpie bo ktos by to odkrył)
2) Moze Calibre chrzani sama konwersje LRF->MOBI i jesli fizyczny Kindle obsluguje LRF byloby wszystko ok?:D Ktos sie wypowie? Przetestuje?(podeślę LRF'a wtedy)
3) LRF to taki format gdzie mozna zaznaczac slowa i sprawdzac w slowniku na Kindlu?
Ciekawe, czy to co napisalem sie komus przyda
EDIT: @up: a o co chodzi z tymi OCRami itp?