Teraz jest 20 cze 2018 18:30:28




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Czcionki 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Dołączył(a): 28 sie 2012 17:52:53
Posty: 23
eCzytnik: pocketbook 622
Post Czcionki
Witam,
chcialbym sie dowiedziec jaka czcionke polecacie do uzywania? jest ich tyle ze w sumie ciezko wybrc samemu :)


24 sty 2013 0:29:07
Zobacz profil
Mod

Dołączył(a): 24 lis 2012 17:06:02
Posty: 768
eCzytnik: PB622
Post Re: Czcionki
Ja nie jestem wybredny - używam w zasadzie tego co "na pokładzie" było (doinstalowałem kilka czcionek specjalnie dla czytników były tworzone - same superlatywy o nich, ale mi jakoś nie pasowały) tyle, że bardziej mi odpowiadają czcionki szeryfowe.


24 sty 2013 10:33:56
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 30 gru 2012 0:04:27
Posty: 3
Post Re: Czcionki
Jestem początkujący z PB622. Z Epuba kupionego w Empiku czytało mi się doskonale. Problem powstał gdy postanowiłem przeczytać jakieś Txt ściągnięte z Chomikuj. Na PC były polskie litery a w czytniku zamieniły się na "krzaczki". Konwersja na Epub w Calibre pomogła ale nie calkowicie. "ś" i "ą" nadal nie ma ale są to już rażące w oczy "krzaczki". Czy robię jakiś podstawowy błąd ? :)


24 sty 2013 19:58:52
Zobacz profil
Mod

Dołączył(a): 24 lis 2012 17:06:02
Posty: 768
eCzytnik: PB622
Post Re: Czcionki
Prawdopodobnie plik tekstowy używa kodowania innego niż UTF-8. Jeśli masz edytor tekstowy, który pozwala wyświetlać pliki w różnych kodowaniach (np. Notepad++, SciTE - oba darmowe) to otwórz ten plik w takim edytorze, ustaw kodowanie na UTF-8 i sprawdź czy "krzaczki" są widoczne. Potem albo musisz użyć jakiegoś narzędzia do konwersji znaków, ale prościej chyba będzie po prostu skorzystać z funkcji "znajdź i zamień" w edytorze tekstowym.


25 sty 2013 8:03:58
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 30 gru 2012 0:04:27
Posty: 3
Post Re: Czcionki
Uprzejmie dziękuję Notepad++ załatwił problem już mam wszystkie polskie litery.

Teraz próbuję rozgryźć sprawę, połączenia przez USB PB622 z komputerem. Mimo, że w ustawieniach czytnika ustawiłem Tryb USB na "Połączenie z PC" . Najczęściej komputer nie widzi czytnika. Chyba wyjątkiem jest sytuacja gdy w komputerze jest świeżo przeresetowany system. Myślę, że to jest sprawa komputera (sys Vista). Nie wiem jak należy to wymusić na komputerze, bez uciekania się do resetowania :)


25 sty 2013 18:26:09
Zobacz profil
Mod

Dołączył(a): 24 lis 2012 17:06:02
Posty: 768
eCzytnik: PB622
Post Re: Czcionki
Mam również Vistę (64-bit) i rzeczywiście zdarzyło mi się, że mojego Touch-a nie było widać w systemie ale generalnie na tej maszynie występują problemy z USB (nie wiem czy to wina Visty czy sprzętu) - czasami port USB potrafi się "zawiesić" i wtedy nie działa żadne urządzenie - wtedy pozostaje tylko restart maszyny.

W przypadku Touch-a wydawało mi się, że efekt jest związany z dyskami na USB (lub czytnikami kart), które zajmowały kolejne litery dysków. Odpięcie tych urządzeń i podpięcie najpierw czytnika rozwiązało problem. Zaznaczam, że ten efekt wystąpił u mnie tak ze dwa razy więc ciężko stwierdzić coś definitywnego ...


25 sty 2013 20:03:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do: