Teraz jest 25 lip 2014 12:17:41




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Jak wstawić znak akapitu w MS Word 2007? 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2008 0:30:10
Posty: 31
Post Jak wstawić znak akapitu w MS Word 2007?
Witam,

kolejny problem edycyjny, tym razem w przypadku Worda. Chciałem zamienić sobie dialogi w książce w taki sposób, aby pierwsza spacja była zawsze stałej szerokości. Postanowiłem użyć do tego twardej spacji, która nadaje się do tego w sam raz, jednak pojawił się pewien mankament. Otóż nie chcę wstawić takiej spacji po każdym myślniku, ale tylko po takim, który zaczyna akapit. O ile znaleźć znak akapitu jest łatwo (^p), to jeśli się go wstawia, to wstawia znaczek o wyglądzie znaku akapitu w podglądzie wydruku, a nie sam znak akapitu, co jest o tyle kluczowe, że chcę zamienić każde "^p- " na tę samą kombinację, jednak z twardą spacją zamiast zwykłej (uzupełnianie ręczne odpada na tę skalę)/

Wie ktoś jak "skutecznie" użyć znaku akapitu lub jakie mam alternatywy przy zamianie takiego ciągu znaków?

_________________
Jestem przeciw piractwu. Tak więc proszę: nie napadajcie na żadne statki!


16 lip 2008 10:29:22
Zobacz profil
Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2007 12:54:46
Posty: 656
Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
Post 
Witam,

Według stałych zasad - tj. zamień:

Górne pole "^p""-"" "

dolne pole "^p""-""^s"

Zamień wszystko.

Tylko jest jeden problem. W innym wątku pytasz się o zasady OCR. Otóż jedną z tych zasad jest nieużywanie spacji nierozdzielającej :D

Jeżeli chcesz uzyskań ten sam efekt, to możesz zastosowań w dialogatorze po myślniku tabulator (nie więcej nie 0,75, przy wcięciu pierwszego wersu o 0,75. Odstępy będą wtedy wszędzie równe. Żeby nie było występuje również pogląd, by nie stosować takich tabulatorów.
Dlaczego spacje nierozdzielające, ręczny podział wiersza i tym podobne znaki specjalne są "wyklęte". Otóż jeżeli próbujesz przeformatować tekst na inny wymiar strony, to takie stałe, niewzruszalne elementy edycyjne doprowadzą do rozjechania się składu. Dodatkowo nie zapominajmy, taki np rtf jest czytany na różnych platformach. I nie wszystkie z nich dobrze sobie radzą z takimi rozwiązaniami. Co do tabulatora, to wprowadza on trochę mniej zamieszania - czyli jest mniejszym złem, jeżeli chcesz uzyskać efekt, o którym pisałeś.

_________________
Pozdrawiam,
Chesuli

Cytuj:
Kobiety nie można zmienić.
Można zmienić kobietę, ale to nic... nie zmieni.


16 lip 2008 22:08:59
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2008 0:30:10
Posty: 31
Post 
Moment, ale jeśli twarda spacja jest tylko po pierwszym myślniku (nowy akapit, dialogu), to kartka musiałaby mieć 1 cm szerokości, żeby taka twarda spacja miała na to wpływ. Dwa, jednak główne platformy (Windows, Linux, Unix, Mac) sobie z tym radzą, a tabulator wprowadza zamieszanie o tyle, że zmienia się globalnie (chyba, że o tym nie wiem). Trzy - ja książki trzymam w PDF-ach :) Więc OCR i tak nie sprawdzi rodzaju spacji.

O tych cudzysłowach nie pomyślałem, ale w sumie logiczne rozwiązanie. Dzięki w każdym razie. Jak będę coś wrzucał, to zamienię twarde spacje na zwykłe i wszyscy będą szczęśliwi :)

Pozdrawiam,
WhizzKid

------------------ Dodano: Dzisiaj o 22:58:53 ------------------
Dziwne. Z cudzysłowem nie działało, tj. wstawiało cudzysłowy wszędzie. Natomiast po raz pierwszy użyło ^p jako rozbicia akapitów, a nie jako graficznej reprezentacji tychże... Może to kwestia tego, że dodałem też inne znaki? W każdym razie dzięki, cel osiągnięty :)

_________________
Jestem przeciw piractwu. Tak więc proszę: nie napadajcie na żadne statki!


16 lip 2008 22:58:53
Zobacz profil
Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2007 12:54:46
Posty: 656
Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
Post 
Witam,
Już w innym poście wskazałem, że cudzysłowia trzeba pominąć :D.

Hmm, pisałeś, że chcesz zmienić PIERWSZĄ spację w dialogach. To po kolei:
Dialog zaczyna się od nowego akapitu, stąd wskazanie ^p (koniec poprzedniego akapitu), potem masz myślnik - oraz spację - a zatem w górnej linii zamień wszystko wskazujesz "^p- " (cudzysłowia pominąć) natomiast w dolej linii wpisujesz ^p (wskazanie końca poprzedniego akapitu), potem myślnik oraz ^s (twarda spacja).

To zamieni Ci wszystkie pierwsze spacje w akapitach zaczynających się od myślnika (dialogatory) na twarde spacje. Jeżeli jednak np. ten akapit będzie miał jako pierwszy znak coś innego (zdarzają się spacje, kropki, półpauzy), to ten automat tego nie wyłapie - dlatego to trzeba wcześniej wyczyścić.

To co napisałeś jako rozbicie akapitów to są zdwojone, ztrojone itp akapity. Usuwa się prosto: w opcji zamienień wszystko w linii górnej wstawiasz "^p^p", a w dolnej "^p" i naciskasz zamień wszystko (cudzysłowia pomiń).

_________________
Pozdrawiam,
Chesuli

Cytuj:
Kobiety nie można zmienić.
Można zmienić kobietę, ale to nic... nie zmieni.


17 lip 2008 13:05:13
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2008 0:30:10
Posty: 31
Post 
Już mi się udało, jednak jak pisałem - za pierwszym razem wstawiało znaczek "symulujący" znak akapitu, czyli dwie pionowe kreski, jedna z wybrzuszeniem. Cudzysłowy wypróbowałem myśląc, że zadziała to jak język skryptowy w MS Word. Najdziwniejsze, że działa, kiedy mam włączone wyświetlanie znaków drukarskich. Ale mam też podejrzenia, że to mogło być spowodowane czym innym, sprawdzę przy okazji.

Inne znaki i tak czyszczę, bo zaleca się stosowanie jednolitego systemu myślników/dialogatorów (fajna nazwa, nie znałem). A pisząc "rozbicie akapitów" miałem na myśli po prostu zrobienie z jednego akapitu dwóch, a nie oddzielenie ich przerwą. W każdym razie po pewnej dozie eksperymentów udało mi się uzyskać pożądany efekt - dzięki za wskazówki :)

PS. Właśnie takie rzeczy bym dał do działu "Tutorial" ;-) Nawet terminologia jest przeszkodą, więc warto by pomyśleć nad mini-słownikiem i zestawem takich przykładów :)

Pozdrawiam,
WhizzKid

_________________
Jestem przeciw piractwu. Tak więc proszę: nie napadajcie na żadne statki!


17 lip 2008 13:51:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do: