Teraz jest 21 wrz 2018 1:10:40




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Pocketbook i słowniki 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Dołączył(a): 26 lis 2009 15:32:20
Posty: 58
Lokalizacja: Wrocław
eCzytnik: Boox60, FujitsuT4310, PB603, PB622
Post Re: Pocketbook i słowniki
W mojej paczce nie było folderu pl. Jeśli był u Ciebie to może mógłbyś go udostępnić.


17 lut 2013 12:43:08
Zobacz profil
Mod

Dołączył(a): 24 lis 2012 18:06:02
Posty: 768
eCzytnik: PB622
Post Re: Pocketbook i słowniki
Ze strony PocketBook można ściągnąć konwerter który zawiera wiele konfiguracji językowych. Plik jest podpiety pod PB 612 Pro. A tu jest link bezpośredni: http://download.pocketbook-int.com/602- ... verter.zip


17 lut 2013 12:48:20
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 26 lis 2009 15:32:20
Posty: 58
Lokalizacja: Wrocław
eCzytnik: Boox60, FujitsuT4310, PB603, PB622
Post Re: Pocketbook i słowniki
Super. Dzięki.


17 lut 2013 12:50:36
Zobacz profil
Mod

Dołączył(a): 24 lis 2012 18:06:02
Posty: 768
eCzytnik: PB622
Post Re: Pocketbook i słowniki
OK, znalazłem u siebie na dysku pliki z których korzystałem. Są inne niż to co można ściagnąć od PocketBooka. Link tutaj (sama paczka językowa): http://mipr.webd.pl/images/pocketbook/pl.zip


17 lut 2013 12:53:45
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lut 2013 20:29:07
Posty: 27
eCzytnik: PocketBook 622
Post Re: Pocketbook i słowniki
Ok, będę wdzięczny ;)
Próbowałem utworzyć słownik pol-ang podając katalog eng ale nic z tego nie wyszło.
Mam też Słownik Języka Polskiego w formacie dict oraz Słownik Wyrazów Obcych - czy mam rozumieć że takich słowników nie da się przekonwertować? Tylko słowniki językowe typu ang-pol, ru-ang, itd?


17 lut 2013 14:31:04
Zobacz profil
Mod

Dołączył(a): 24 lis 2012 18:06:02
Posty: 768
eCzytnik: PB622
Post Re: Pocketbook i słowniki
Jeśli taki dict rozpozna to program Linguae (link w pierwszym poście) to dalej sprawa już prosta.

Tak swoją drogą w innym wątku Vroo niedawno podał link do ciekawego programu, który zawiera wiele słowników w formacie StarDict: post101487.html#p101487


17 lut 2013 16:20:30
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lut 2013 20:29:07
Posty: 27
eCzytnik: PocketBook 622
Post Re: Pocketbook i słowniki
Dzięki za wsparcie. Niestety mój sukces jest połowiczny - aplikacja Lingua ma problem z kodowaniem polskich znaków w słowniku który posiadam i niestety mam piękne krzaki w tekście. Sam słownik do aplikacji Lingua muszę importować poleceniem Import Preling bo w żaden inny sposób nie mogę tego zrobić. Przy tym poleceniu pojawią opcja wyboru kodowania ale pozostawienie domyślnego lub zmiana na utf-8 koczy się "krzakami"


17 lut 2013 21:47:02
Zobacz profil
Mod

Dołączył(a): 24 lis 2012 18:06:02
Posty: 768
eCzytnik: PB622
Post Re: Pocketbook i słowniki
W jakim kodowaniu jest Twój słownik? Jeśli to nie jest UTF-8 to chyba i tak musisz go na UTF-8 przekonwertować. Jeśli masz ten słownik gdzieś udostępniony to mogę rzucić okiem jeśli chcesz (wyślij mi PM).


18 lut 2013 11:52:07
Zobacz profil
Mod

Dołączył(a): 24 lis 2012 18:06:02
Posty: 768
eCzytnik: PB622
Post Re: Pocketbook i słowniki
Wysłałem e-mail do działu wsparcia PocketBook i okazało się, że niestety nie mają oni konwertera słowników dedykowanego dla PB 622 Touch i raczej nie mają zamiaru takiego narzędzia w najbliższym czasie opublikować. Pozostaje nam więc to co jest dostępne w sieci ...


19 lut 2013 12:50:26
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lut 2013 20:29:07
Posty: 27
eCzytnik: PocketBook 622
Post Re: Pocketbook i słowniki
Skorzystałem z tej strony
http://creative.sourceforge.net/

paczka co prawda 160mb ale jest tam pełno słowników, które bez problemu można potraktować zgodnie z instrukcją z pierwszego posta.


20 lut 2013 22:55:27
Zobacz profil
Mod

Dołączył(a): 24 lis 2012 18:06:02
Posty: 768
eCzytnik: PB622
Post Re: Pocketbook i słowniki
organic napisał(a):
Dzięki za wsparcie. Niestety mój sukces jest połowiczny - aplikacja Lingua ma problem z kodowaniem polskich znaków w słowniku który posiadam i niestety mam piękne krzaki w tekście. Sam słownik do aplikacji Lingua muszę importować poleceniem Import Preling bo w żaden inny sposób nie mogę tego zrobić. Przy tym poleceniu pojawią opcja wyboru kodowania ale pozostawienie domyślnego lub zmiana na utf-8 koczy się "krzakami"

Już chyba wiem o co chodzi - ten "dict", który posiadasz to chyba jakaś stara wersja formatu StarDict. W takim słowniku są dwa pliki: *.dict oraz *.idx. Charakterystyczne jest to, że ten *.dict jest tekstowy a nie binarny jak w nowych słownikach StarDict. Dodatkowo nowy format posługuje się jeszcze trzecim plikiem: *.ifo, który zawiera opis słownika i sposobu w jaki są w nim zapamiętane dane. Chyba dało by się przekonwertować to na nowy format jakoś ale po co się "kopać z koniem" skoro można tak jak poniżej ;)

organic napisał(a):
Skorzystałem z tej strony
http://creative.sourceforge.net/

paczka co prawda 160mb ale jest tam pełno słowników, które bez problemu można potraktować zgodnie z instrukcją z pierwszego posta.


I to jest właśnie prawidłowe podejście :)


21 lut 2013 10:43:36
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2012 9:22:40
Posty: 92
eCzytnik: InkBOOK
Post Re: Pocketbook i słowniki
Na na na, wrzuciłam kolejny słownik skonwertowany metodą z 1 posta :D

Trzeba chyba jeszcze PWN wrzucić, na wypadek gdybym nie ogarnęła angielskiej definicji, ale to później.

Paczka ze słownikami jest naprawdę spoko, a ktoś wie, jak usunąć zbędne mi słowniki? Angielsko-niemiecki albo angielsko-francuski raczej mi się nie przydadzą... A na liście miejsce zajmują


23 lut 2013 13:24:10
Zobacz profil
Mod

Dołączył(a): 24 lis 2012 18:06:02
Posty: 768
eCzytnik: PB622
Post Re: Pocketbook i słowniki
Wejdź w ustawienia, konserwacja, konfiguruj słowniki, odhacz to czego nie potrzebujesz. Swoje własne słowniki musisz po prostu usunąć z katalogu.


23 lut 2013 15:24:34
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2012 9:22:40
Posty: 92
eCzytnik: InkBOOK
Post Re: Pocketbook i słowniki
MiPr napisał(a):
Wejdź w ustawienia, konserwacja, konfiguruj słowniki, odhacz to czego nie potrzebujesz. Swoje własne słowniki musisz po prostu usunąć z katalogu.


Dzięki, od razu wygląda to lepiej ;)


23 lut 2013 20:39:27
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lut 2013 9:13:48
Posty: 7
Post Re: Pocketbook i słowniki
Jezeli by ktos mial informacje na temat dzialajacego na pocketbooku darmowego slownika "niemiecki -> polski" to prosze sie tym podzielic.
Grzebie i grzebie, ale tak na 100% nie jestem zadowolony.
Slownik ktory udalo mi sie zrobic ma ~ 10 tysiecy wyrazow.
Widnieje na liscie pocketbooka jako "dictionary without name" i nawet dziala.


26 lut 2013 20:52:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
cron