Teraz jest 26 mar 2019 17:11:19




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Dotyk w Lux 3 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Dołączył(a): 07 wrz 2016 15:26:21
Posty: 6
eCzytnik: Pockebook Touch Lux 3
Post Dotyk w Lux 3
Witam.
To mój pierwszy tutaj post, więc wszystkich serdecznie witam.
Mam takie pytanie: czy w Lux 3 można używać rysika do ekranów? Czy urządzenie Lux3 powinno reagować na dotyk rysika? Jeżeli byłby ktoś uprzejmy sprawdzić, byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam.


07 wrz 2016 15:36:25
Zobacz profil
Mod

Dołączył(a): 24 lis 2012 18:06:02
Posty: 766
eCzytnik: PB622
Post Re: Dotyk w Lux 3
Szybkie sprawdzenie takim kiepskawym "rysikiem", a raczej rysiko-długopisem jaki miałem akurat pod ręką (z taką gumką na końcu): reaguje, ale niezbyt dobrze, tj. w aplikacji "Odręczny notatnik" rysowanie kiepsko szło - znacznie lepiej poszło mi palcem :) Lepszego rysika nie mam więc nic więcej nie sprawdzę.


07 wrz 2016 16:23:48
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 07 wrz 2016 15:26:21
Posty: 6
eCzytnik: Pockebook Touch Lux 3
Post Re: Dotyk w Lux 3
Dziękuje za błyskawiczną odpowiedź. Jesteście niezawodni. Jeszcze raz dzięki.
Oto mój problem: zakupiłem TL3 w EuroRTVAgd. Wcześniej podotykałem sobie ten model na wystawie w sklepie. Spodobał mi się, wcześniej nie miałem nic innego. Zamówiłem z odbiorem w sklepie. Nie sprawdzałem na miejscu zbyt szczegółowo. W domu zauważyłem, że urządzenie pracuje bardzo powoli tzn. "długo myśli" :) .
Na domiar złego dotyk nie pracuje precyzyjnie. Tzn. trzeba dłużej przytrzymać palec większą powierzchnią. Skutek jest taki, że pisząc na klawiaturze wirtualnej wczytują się nie zawsze chciane litery. Menu kontekstowe nie uruchamia się za każdym razem, bo moim zdaniem położenie palce na ekranie nie jest od razu odczytywane. Ogólnie mało czuły dotyk. Pokazałem koledze urządzenie i on moje obawy potwierdził. Poszedłem do sklepu, zaprezentowałem mój problem. Obsługa sklepu potwierdziła moje uwagi:coś jest nie tak. Złożyłem reklamację i odpowiedz serwisu: urządzenie działa zgodnie ze specyfikacją producenta. Nie wiedziałem jak im pokazać, że dotyk nie reaguje prawidłowo. wpadłem na pomysł z rysikiem. Polatałem po sklepach i we wszystkich gdzie sprawdziłem, to TL3 działa na dotyk rysikiem. Znowu złożyłem reklamację, obsługa sklepu znowu potwierdziła moje uwagi. Napisali, że ekran nie działa na dotyk rysika, pomimo, że ten rysik (nawet kilka szt. miałem) z innymi urządzeniami działa prawidłowo. U mnie rysik nie działa zupełnie, jakbym patykiem dotykał. Odpowiedź serwisu: producent nie przewiduje wsparcia dla rysika, urządzenie działa zgodnie ze specyfikacją producenta. Ręce opadają, co mam zrobić?


07 wrz 2016 23:12:47
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2011 10:52:37
Posty: 2224
Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: Kindle PocketBook Kobo Tolino
Post Re: Dotyk w Lux 3
Jeśli masz w menu (ustawienia/konserwacja) opcję kalibracji ekranu, to ją przetestuj. Może to coś da? Jeśli nie, to może film przesłany do serwisu pokaże im problem?

_________________
Pozdrawiam,
Cyfranek
http://cyfranek.booklikes.com | https://www.facebook.com/cyfranekblog


07 wrz 2016 23:55:32
Zobacz profil WWW
Mod

Dołączył(a): 24 lis 2012 18:06:02
Posty: 766
eCzytnik: PB622
Post Re: Dotyk w Lux 3
Tak jak napisał Cyfranek - sprawdź czy kalibracja pomoże na Twój problem. Menu Ustawienia -> Konserwacja -> Kalibracja ekranu.


08 wrz 2016 9:27:16
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lip 2014 12:00:46
Posty: 98
eCzytnik: 613
Post Re: Dotyk w Lux 3
Trzeba było reklamować z tytułu rękojmi w sklepie. Teraz tak będziesz się przerzucać z pajacami z Pocketbooka. Swoją drogą usługi serwisowe w Polsce to skandal!


09 wrz 2016 7:58:15
Zobacz profil
Mod

Dołączył(a): 24 lis 2012 18:06:02
Posty: 766
eCzytnik: PB622
Post Re: Dotyk w Lux 3
athame napisał(a):
vhek napisał(a):
...usługi serwisowe w Polsce to skandal!

Nie tylko to - ogólnie masa patologii przeżera nasz kraj.

I w dodatku chyba będzie dzisiaj upał ...


09 wrz 2016 10:42:08
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lip 2014 12:00:46
Posty: 98
eCzytnik: 613
Post Re: Dotyk w Lux 3
dalco napisał(a):
Ręce opadają, co mam zrobić?

Skontaktuj się z miejskim/powiatowym rzecznikiem konsumentów. Powinien pomóc.


09 wrz 2016 12:33:03
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 09 sie 2016 18:56:27
Posty: 47
Post Re: Dotyk w Lux 3
Czy zamawiając pocketbooka z amazon.de mamy w pakiecie również ta słynną obsługę gwarancyjną w stylu "wysyłamy nowe"?


09 wrz 2016 16:46:35
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lis 2014 22:47:23
Posty: 600
eCzytnik: PocketBook 626 Touch Lux 3
Post Re: Dotyk w Lux 3
dopeman napisał(a):
Czy zamawiając pocketbooka z amazon.de mamy w pakiecie również ta słynną obsługę gwarancyjną w stylu "wysyłamy nowe"?


eee... taką gwarancje ma tylko Kindle.

Pocketbook to poprostu marka sprzedawana przez Amazon tak jak skarpetki NIKE czy buty ADIDAS :)

_________________
Czytniki:
1 - Onyx Book X61E - samoczynnie pękł ekran w trakcie całonocnego ładowania
2 - PocketBook Basic 2 (614W) - sprzedany w stanie idealnym po 20 miesiącach użytkowania.
3 - PocketBook Touch Lux 3 (626) - mój, PocketBook Touch Lux 4 (627) - żony, Kindle 7 - syna, Kindle 8 - córki.


09 wrz 2016 16:51:34
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 09 sie 2016 18:56:27
Posty: 47
Post Re: Dotyk w Lux 3
Gdzie zatem reklamować kupiony tam pocketbook? Myślę o zakupie na Amazon, cenowo podobnie, przy tej kwocie wysyłka gratis.


09 wrz 2016 19:00:46
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 07 wrz 2016 15:26:21
Posty: 6
eCzytnik: Pockebook Touch Lux 3
Post Re: Dotyk w Lux 3
MiPr napisał(a):
Tak jak napisał Cyfranek - sprawdź czy kalibracja pomoże na Twój problem. Menu Ustawienia -> Konserwacja -> Kalibracja ekranu.


Nie mam takiej pozycji w menu konserwacja. Wersja mojego oprogramowania: 5.14.615.


09 wrz 2016 23:53:55
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 07 wrz 2016 15:26:21
Posty: 6
eCzytnik: Pockebook Touch Lux 3
Post Re: Dotyk w Lux 3
Dzisiaj odebrałem sprzęt ze sklepu. Swój problem opisywałem wcześniej na podstawie rozmowy telefonicznej z gwarantem. Teraz to się potwierdziło i mam to już i na papierze, czyli odpowiedz, że producent nie wspiera pracy urządzenia rysikiem, a samo pracuje prawidłowo. W miedzy czasie zapytałem o ten rysik również producenta, czyli PB Polska. Odpowiedz: jak najbardziej, urządzenie pracuje z rysikiem, bo to ekran pojemnościowy. Serwis swoje, a producent swoje.
Coś jednak w sumie zrobili, bo teraz jest ok. Czyli jest znacznie czulszy dotyk i działa TL3 szybciej, czyli prawidłowo. Oczywiście odpowiedz na papierze otrzymałem, ze wszystko grało i nic nie robili. Jako bonus otrzymałem moje urządzenie z częściowo niedociśniętymi pleckami (czyli było rozbierane). Wystarczyło ścisnąć w dwóch palcach i zaczepy zaskoczyły. To tak na marginesie. Dobrej nocy, miłego weekendu. Wypoczywajcie, bo ja pracuję :) .


10 wrz 2016 0:20:55
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05 lip 2012 11:53:07
Posty: 469
eCzytnik: Nook ST, PB 613
Post Re: Dotyk w Lux 3
athame napisał(a):
dalco napisał(a):
Odpowiedz: jak najbardziej, urządzenie pracuje z rysikiem, bo to ekran pojemnościowy...

Wyjaśnienie bez sensu. Ekran pojemnościowy reaguje, w uproszczeniu, na ciepło skóry (palca, nosa) i wymaga specjalnych rysików - takie zwyczajne nie mają prawa zadziałać.

Nawet w uproszczeniu nie jest to prawda co do zasady działania ekranu pojemnościowego.
Gdyby tak było to w żadnych rękawiczkach by się nie dało działać nie mówiąc o rysiku, zimnym rysiku.
Ekran pojemnościowy reaguje na zmianę pola elektrostatycznego, a więc zmianę poprzez dotknięcie , muśniecie itd. czymkolwiek co ma własne ładunki elektrostatyczne lub może takie ładunki z ekranu odebrać.


10 wrz 2016 9:53:57
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 27 mar 2014 2:17:52
Posty: 541
eCzytnik: PB Mini, czasem InkBook
Post Re: Dotyk w Lux 3
Wystarczy zresztą sobie podłączyć kabelek usb* do ładowarki i urządzenia z taką pojemnościówką i
posmyrać kabelkiem po ekranie.

Po drugie tablety potrafi załapać podczas wymagających gierek i 40°C (mierzone pirotermometrem, a pewnie i więcej) i co wtedy? dotyk by nie działał? a działa.

Ciekawe czy tym razem athame się czegoś nauczy czy nadal będzie sprzedawał tą bzdurę.

* musi mieć podłączoną masę i mieć oplot tej masy, na „nonemach” tego nie uświadczysz.


16 wrz 2016 10:22:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: solshine i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do: