Teraz jest 16 sie 2018 22:20:15




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
możliwość DODANIA głosu IVONA 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Dołączył(a): 28 paź 2012 12:21:01
Posty: 4
Post możliwość DODANIA głosu IVONA
kiedyś czytałem taki wątek, ale jakoś na tym forum nie mogę się go doszukać.

wtedy ktoś wypominał artatech, że obiecują od roku możliwość dokupienia innego głosu IVONA, ale pozostaje to ciągle w sferze obiecanek.

chciałbym się dowiedzieć czy JUŻ ISTNIEJE taka możliwość, a jeśli tak, to co trzeba zrobić?

a jeśli nie ma takiej możliwości, to co stoi na przeszkodzie, by ja stworzyć?

każdy wie, że nie jest to TECHNICZNY PROBLEM dla artatech, by przygotować jakieś pakiety/aplikacje do wgrania (albo dla informatyków znających linux) - we wspomnianym wątku, ktoś w artatech proponował przesyłanie fizyczne czytnika do firmy celem wgrania głosu, co jest OCZYWISTYM ABSURDEM

przy okazji - przecież ten czytnik (onyx) jest reklamowany jako posiadający 'otwarty' system, mogący jakoby pomieścić dodatkowe aplikacje... których jakoś nie można sobie instalować, bo ja system otwarty pojmuję jako taki, w którym (obojętne czy to android czy windows na telefonach choćby) istnieją aplikacje, które łatwo uruchomić po ich załadowaniu na czytnik... a tu?

od razu wspomnę, że interesuje mnie język francuski IVONA

niestety wysyłając zapytanie przez formularz firmy zostałem całkowicie OLANY

swoja droga to niezbyt rozumiem, dlaczego na oficjalnej stronie jest jedynie cześć informacji i do tego przedstawiona w sposób mało sensowny/zrozumiały (w stosunku do innych, dodatkowych informacji przedstawianych tu oficjalnie przez artatech, oraz niestety także w stosunku do tego co można znaleźć na sprzedawanych przez firmę czytnikach, część tych uwag przekazałem firmie we wspomnianym zgłoszeniu)

PS.

czy tylko ja uważam, że to forum chromatycznie jest nieczytelne?

ciemnoszare literki na czarnym tle... litości - czy to projektował jakiś małolat?


28 paź 2012 12:46:08
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 26 lis 2011 11:19:22
Posty: 24
eCzytnik: OnyxBoox X60
Post Re: możliwość DODANIA głosu IVONA
mattfromabove napisał(a):
czy tylko ja uważam, że to forum chromatycznie jest nieczytelne?
ciemnoszare literki na czarnym tle... litości - czy to projektował jakiś małolat?


Tu: ucp.php?i=165 możesz to zmienić. Jest opcja 'styl forum', i wybór jakiś istnieje...

_________________
Dusiołek


28 paź 2012 12:55:36
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 28 paź 2012 12:21:01
Posty: 4
Post Re: możliwość DODANIA głosu IVONA
dzięki za podpowiedź :)))

nie zagłebiałem się w ustawienia, niemniej jak ktoś NIE jest zarejestrowany (a ja jestem dopiero od dziś, choc czytywałem niekrtóre wpisy dużo wczesniej), to sam zmienić nic tu nie może i ma 'czarno'...

dobrze że mam Opere i mogłem zmienic ustawienia stylu strony na czytelny czarno/biały


zmieniłem wiec na jakiś inny kolor - co prawda nazwy stylu w ustawieniach sa tak enigmatyczne, że niczego one nie 'podpowiadaja', ale na całe szczęscie pierwszy lepszy był 'normalny'

pozdrawiam - no i czekam na jakies odpowiedzi firmy artatech lub sugestie forumowiczów co do zakupu głosów Ivona, myslę ze nie tylko dla mnie wysyłanie do firmy czytnika wydaje sie kompletnym nieporozumieniem (takze ze wzgledu na koszty całej operacji)


28 paź 2012 16:21:20
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2012 15:16:41
Posty: 429
eCzytnik: Onyx Boox i62 Espresso, HP SLATE 2
Post Re: możliwość DODANIA głosu IVONA
Jak nie wiadomo o co chodzi chodzi o pieniądze. :D
Najprawdopodobniej chodzi o cenę licencji - podejżewam, że "dołożenie" głosu nie jest problemem, ale jego cena i kwestie licencyjne.
Biorąc pod uwagę, że jeden dodatkowy "głos" na ich stronie kosztuje 39 Ojro - mocno wątpię by było wielu chętnych. :D Zwłaszcza, że trzeba jeszcze doliczyć VAT.

Mogę się domyślać, że ArtaTech negocjuje jakąś rozsądną stawkę. A to musi trwać. Pracując ładnych parę lat temu w automatyce negocjowaliśmy swego czasu zakup Windows XP Embedded - i była to "masakra" - dodam że cena ostateczna była o wiele niższa. W 2002 roku płaciliśmy z tego co pamiętam 20% ceny "normalnego XP.

Z dodatkowymi głosami może być podobnie - zamiast płacić 39 Ojro - posiadaczr Boox'ów będą placić mniej.

Zresztą, jak bardzo Ci zależy Mattfromabove to możesz się dowiedzieć cy TTS'y na stronie IVONY "pasują" do Boox'a (a chyba tak) i je kupić, choć przyznam, że ceny sa tam dośc mrożące krew. :D

_________________
HP SLATE 2 - Viliv S10 Blade - GigaByte M912M - Boox i62 Espresso


28 paź 2012 17:23:29
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 28 paź 2012 12:21:01
Posty: 4
Post Re: możliwość DODANIA głosu IVONA
nie - ja w tym wpisie, którego nie mogę odnaleźć - czytałem wypowiedź artatech, ze głosy MOŻNA (co prawda nie wiem czy wszystkie) u nich nabyć i to za bodaj 30PLN (czyli cena całkiem interesująca), ale musi się przesłać czytnik do nich (co staje się logistycznie i CENOWO mało sensowne)

co do głosów ze strony IVONA - no nie jest to takie proste - przynajmniej dla ignoranta w sprawach linuxa jakim jestem ja

jak tam ostatnio zaglądałem, to głosy były TYLKO na windowsa i androida (te swoja droga są chyba nadal bezpłatne)

niemniej nawet gdyby były na linuxa, to co dalej? obawiam się ze artatech zapobiegliwie zablokował możliwość dodawania bez ich kontroli

tak więc nie jest to takie proste dla laika - i tu bardzo by się przydało nieco większe zainteresowanie ze strony artatech (i to nie tylko dotyczy głosów), bo ja prawdę powiedziawszy bardzo dziwie się temu modelowi marketingowemu i typowemu zapominaniu o jednym podstawowym fakcie - większość użytkowników nie jest informatykami


28 paź 2012 18:06:47
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2012 15:16:41
Posty: 429
eCzytnik: Onyx Boox i62 Espresso, HP SLATE 2
Post Re: możliwość DODANIA głosu IVONA
Co do przesyłki - no cóz, widocznie są jakieś kwestie techniczne - podejżewam, że chodzi tu o ten "nieszczęsny Embedded" - może dany "głos" jest na "sztywno" przypisany do konkretnego programu - wbrew pozorom dość często stosowane rozwiązanie - i zwykłe "dogranie" nie wystarczy - muszą dokonać "spaczowania" systemu.
Skoro na stronie udostepniają TTS'y - to jak by się dało to dali by "zdalną" możliwość instalacji dodatkowych TTS'ów.

_________________
HP SLATE 2 - Viliv S10 Blade - GigaByte M912M - Boox i62 Espresso


29 paź 2012 8:29:05
Zobacz profil
Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 cze 2008 13:47:02
Posty: 2765
Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
Post Re: możliwość DODANIA głosu IVONA
Z tego co pamiętam komunikacja z aplikacją "gadająca" idzie socketami, więc Twoje domysły Rhavirze są nietrafione.

_________________
Zgred - Rafał Ziemkiewicz napisał(a):
Dziś trzeba pisać o mieczach, czarach, toporach i wojowniczkach w blaszanych bikini, wszystko inne to już jest nisza w niszy. Albo o nastoletnich wampirach.
Porównywarka cen ebooków


29 paź 2012 9:09:57
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dołączył(a): 21 mar 2011 16:12:46
Posty: 517
Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: K3, K4, KT, KPW, M92B, Galaxy Note
Post Re: możliwość DODANIA głosu IVONA
Dokładnie, dodanie nowego głosu to kwestia dopisania jego nazwy w pliczku konfiguracyjnym ...

_________________


Ostatnio edytowano 29 paź 2012 10:03:51 przez Artur Stachecki, łącznie edytowano 1 raz



29 paź 2012 9:59:46
Zobacz profil WWW
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2012 15:16:41
Posty: 429
eCzytnik: Onyx Boox i62 Espresso, HP SLATE 2
Post Re: możliwość DODANIA głosu IVONA
A co mają "wtyczki" do TTS'ów? Nie interesuje mnie CO wywołuje program - ale SAM program który "używa" plików TTS. Nie wazne jak go nazywamy program czy wtyczka - ale to jakiś program dokonuje odczytu pliku z głosem i go czyta. Chodzi o to JAK aplikacja syntezatora "obsługuje" plik z "głosami" - np. w pliku z "głosem" może być zawarty jakiś identyfikator - a aplikacja syntezatora ma na "sztywno" wpisaną obsługę tylko tego konkretnego identyfikatora. Jak wrzucimy plik z innym ID to aplikacja nie będzie go czytać.
Wygląda, ze uzytkownik nie może dokonać zmian - podobnie jak w przypadku i62 i i62E - aby z i62 "zrobić" i62 Espresso muszą uzyć softu serwisowego, który dokonuje zmian w pamięci do jakiej użytkownik nie ma dostepu.

_________________
HP SLATE 2 - Viliv S10 Blade - GigaByte M912M - Boox i62 Espresso


29 paź 2012 10:01:58
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 21 mar 2011 16:12:46
Posty: 517
Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: K3, K4, KT, KPW, M92B, Galaxy Note
Post Re: możliwość DODANIA głosu IVONA
@Rhavir, na podstawie licencji, pliku konfiguracyjnego i id modelu głosu.

Wbrew pozorom użytkownik może sam sobie przygotować oprogramowanie od zera i zaktualizować co mu się podoba ... Każdą aktualizacje czy to ArtaTech czy innego dystrybutora da się rozpakować, poprawić, spakować i zainstalować.

edit :

Na dzień dzisiejszy dla Booxów z softem 1.7 można zainstalować głosy :

- Agnieszka - (vox_pl_agnieszka44v)
- Amy - (vox_en_gb_amy44v)
- Conchita - (vox_es_conchita44v)
- Celine - (vox_fr_celine44v)
- Giorgio - (vox_it_giorgio44v)
- Hans - (vox_de_hans44v)

_________________


29 paź 2012 10:35:00
Zobacz profil WWW
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2012 15:16:41
Posty: 429
eCzytnik: Onyx Boox i62 Espresso, HP SLATE 2
Post Re: możliwość DODANIA głosu IVONA
Jeśli tak jest faktycznie - to nierozumiem CZEMU serwis sobie utrudnia życie? I tak dostaną kasę za dodatkowy głos - a mogli by przesłać uzytkownikowi paczkę z plikiem .OAR - który by automagicznie "doinstalował" dodatkowe głosy. O piractwo chyba nie chodzi - bo jakoś nie wydaje mi się by był to "chodliwy" towar. :D Sprzedawać głosy jak EBooki - płacisz i ci wysyłają plik/link do instalatora.

A pro po - Artur Stachecki - czy coś się dzieje w kwestii OnyMail ? :D :D :D

_________________
HP SLATE 2 - Viliv S10 Blade - GigaByte M912M - Boox i62 Espresso


29 paź 2012 13:20:57
Zobacz profil
Post Re: możliwość DODANIA głosu IVONA
mattfromabove napisał(a):
od razu wspomnę, że interesuje mnie język francuski IVONA

niestety wysyłając zapytanie przez formularz firmy zostałem całkowicie OLANY

swoja droga to niezbyt rozumiem, dlaczego na oficjalnej stronie jest jedynie cześć informacji i do tego przedstawiona w sposób mało sensowny/zrozumiały (w stosunku do innych, dodatkowych informacji przedstawianych tu oficjalnie przez artatech, oraz niestety także w stosunku do tego co można znaleźć na sprzedawanych przez firmę czytnikach, część tych uwag przekazałem firmie we wspomnianym zgłoszeniu)
Język francuski jest dostępny - głos "Céline".
Do momentu udostępnienia możliwości zakupu głosów na naszej stronie booxsource.com (wkrótce), w sprawie dodatkowego głosu można kontaktować się bezpośrednio z nami.

Sprawa przesyłania czytnika do naszego serwisu dotyczy modelu i62 białego, również w celu zakupu nowego głosu.
Na ten temat jest osobny wątek na forum: http://forum.eksiazki.org/onyx-boox-f162/czy-i-jaka-roznica-onyx-boox-i62-a-onyx-boox-i62-espre-t11735.html

Brak odpowiedzi na zapytanie przez formularz mógł być niezawiniony (np. literówka w adresie e-mail), można w zapytaniu podać dodatkowe dane kontaktowe - odpowiedź na pewno przyjdzie.
Mogę prosić o przybliżony termin wysłania tego zapytania? Uwagę o tym fakcie przekażę.


29 paź 2012 14:45:36
Użytkownik

Dołączył(a): 28 paź 2012 12:21:01
Posty: 4
Post Re: możliwość DODANIA głosu IVONA
To czy mogę w takim razie prosić (z tego co zrozumiałem także z wpisów w tym wątku, na który powołuję się, a który czytałem dawno temu, "parę" osób byłoby także zainteresowane dokupieniem głosu) o jasne przedstawienie procedury zakupu? Bo mam nadzieję nie jest to jakaś wielka tajemnica?

1) Ile kosztuje głos - faktycznie 30PLN?
2) jakie głosy są do kupienia? (rozumiem ze jako zainteresowany francuskim byłbym w stanie to zrobić)
3) w jaki sposób kontaktować się z firma? listownie, mailem, formularzem (odradzam, bo nawet nie jest wysyłana kopia na mail delikwenta), telefonicznie?
4) jakie są formy płatności?
5) jak złożyć zamówienie?
6) czy otrzymany plik/kod/sposób aktywacji będzie w stanie obsłużyć bez problemu przeciętny użytkownik czytnika, czy tylko informatyk z doktoratem?
7) skąd pobrać głos w odpowiednim formacie (bo chyba nie przesyłacie mailem 120Mb)?

a takze:

- czy głosy MUSZĄ zmieścić się w pamięci głównej (A60 nie ma jej zbyt wiele), czy mogą zostać na SD? To także by wiedzieć czy ewentualnie można mieć parę głosów (czy czytnik je pomieści).

Pytam bo do końca nie rozumiem czy cały proces umieszczania folderu .tts ma na celu jego użytkowanie z karty (po 'instalacji'), czy tylko chodzi o jakieś automatyczne kopiowanie do pamięci... Na waszej stronie jest mowa o umieszczeniu pliku na sd, ale jakiś czas temu gdy chciałem 'zwolnić' pamięć wewnętrzną i umieściłem na karcie plik .tts, IVONA nie działała (zapewne dlatego że była jakaś kolizja 2 folderów i podwójnych plików). A problem w tym, że niespecjalnie można usunąć folder z pamięci głównej. Szkoda, że firma nie opisuje jednoznacznie i jasno procedury dla ignorantów linuxowych, takich jak ja.


To akurat przyszło mi do głowy, być może niejasności związanych z zakupem głosów będzie więcej, ale tyle na gorąco. I szkoda że firma nie interesuje się zarabianiem z poziomu 'sklepu' booxsource.com, co byłoby najlepszym rozwiązaniem dla kupujących. Bo ja ciągle twierdzę, że to forum (jak to fora), są raczej dla pasjonatów i nie powinny stanowić podstawy wiedzy dla konsumenta.

Osobiście muszę jeszcze wcześniej spróbować zainstalować wersje 1.7 - żeby sprawdzić czy te wszystkie funkcje, które powinny być na moim nowym a60, a których jednak nie ma, może zaczną prawidłowo działać. Przy okazji - zawsze myślałem, że logika numeracji 'upgrade' jest taka, ze pojawia się wersja beta, a potem ostateczna.... ale gdzie jest 1.6 skoro proponujecie na waszej stronie tylko 1.5, a do tego tylko dla 'białych' pudełek (przy czym ja mam 'czarne' a i tak mam od początku najnowsze 1.5...)

Słowem byłoby dobrze uporządkować sprawę zakupu głosu, tak byśmy nie mieli wątpliwości co robić (zarówno co do płatności/zamówienia jak i instalacji).

Z góry w swoim i innych imieniu dziękuję za pomoc.

PS
co do braku odpowiedzi... podejrzewam, ze jednak nie jest to aż taki przypadek, widać zadaję zbyt kłopotliwe pytania. Opieram moje podejrzenie także na tym, że kiedyś dawno, dawno temu, pytałem się o parę istotnych spraw, pewnie ponad rok temu, gdy zastanawiałem się czy kupić Onyxa (wtedy był dużo droższy), wtedy wysyłałem zapytanie parę razy i nigdy odpowiedzi nie uzyskałem... cóż


29 paź 2012 21:18:14
Zobacz profil
Post Re: możliwość DODANIA głosu IVONA
mattfromabove napisał(a):
1) Ile kosztuje głos - faktycznie 30PLN?
2) jakie głosy są do kupienia? (rozumiem ze jako zainteresowany francuskim byłbym w stanie to zrobić)
3) w jaki sposób kontaktować się z firma? listownie, mailem, formularzem (odradzam, bo nawet nie jest wysyłana kopia na mail delikwenta), telefonicznie?
4) jakie są formy płatności?
5) jak złożyć zamówienie?
6) czy otrzymany plik/kod/sposób aktywacji będzie w stanie obsłużyć bez problemu przeciętny użytkownik czytnika, czy tylko informatyk z doktoratem?
7) skąd pobrać głos w odpowiednim formacie (bo chyba nie przesyłacie mailem 120Mb)?
Tak jak pisałem - wszystkie odpowiedzi będą na booxsource.com w momencie udostępnienia sprzedaży głosów. Do tego czasu można się kontaktować bezpośrednio z firmą (telefonicznie najłatwiej).
Od razu dodam, że dodatkowe głosy będą dostępne tylko na czytniki z procesorem imx508 (i62, M92..). Starsze modele mają tylko polski głos Ewa.

mattfromabove napisał(a):
ale jakiś czas temu gdy chciałem 'zwolnić' pamięć wewnętrzną i umieściłem na karcie plik .tts, IVONA nie działała (zapewne dlatego że była jakaś kolizja 2 folderów i podwójnych plików). A problem w tym, że niespecjalnie można usunąć folder z pamięci głównej.
Dokładnie tak to działa - głosy mogą być albo w pamięci wewnętrznej albo na karcie SD (nie w obu lokalizacjach jednocześnie).
Do zarządzania katalogami w pamięci wewnętrznej nie ma konieczności posiadania Linuxa - po podłączeniu do komputera, pamięć wewnętrzna jest widoczna jako dodatkowy napęd/dysk i można na nim operować z dowolnego systemu (również usunąć katalog ".tts").

mattfromabove napisał(a):
co do braku odpowiedzi... podejrzewam, ze jednak nie jest to aż taki przypadek, widać zadaję zbyt kłopotliwe pytania. Opieram moje podejrzenie także na tym, że kiedyś dawno, dawno temu, pytałem się o parę istotnych spraw, pewnie ponad rok temu, gdy zastanawiałem się czy kupić Onyxa (wtedy był dużo droższy), wtedy wysyłałem zapytanie parę razy i nigdy odpowiedzi nie uzyskałem... cóż
Serwis może nie odpowiadać na pytania teoretyczne dotyczące oprogramowania, zwłaszcza przed zakupem - to nie ich zadanie. Powtarzam, że warto sprawdzić prawidłowość adresu e-mail i podać dodatkowe dane kontaktowe w opisie - odpowiedź na problemy serwisowe zawsze będzie.


31 paź 2012 16:36:43
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
cron