Teraz jest 19 sie 2018 12:27:26




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
i62HD problemy z WIFI 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Dołączył(a): 20 gru 2012 12:43:26
Posty: 8
eCzytnik: i62HD
Post i62HD problemy z WIFI
Witam,
Jestem nowym pośrednim użytkownikiem i62HD. Pośrednim gdyż czytnik kupiłem w prezencie żonie.
Co do podstawowej funkcjonalności to wszystko mi się bardzo podoba.

Niestety poległem na podłączaniu do internetu poprzez hotspot tworzony przez telefony Nokia (z symbianem) z programem Joikuspot.
Używam tego hotspota do łącznia się laptopa oraz z innej nokii i wszystko przebiega prawidłowo.
Mam wersję JoikuSpot Premium, która udostępnia wszystkie funkcje (protokoły itp).
Szukałem informacji o problemach z połączeniem z tym hotspotem i znalazłem takie coś:
http://myapple.pl/ipod-touch/77974-problem-z-polaczeniem-ipoda-z-joikuspot.html
Radzą tam zmianę zaawansowanych ustawień.

Niestety nie wiem jak ustawić parametry ręcznie w i62HD.
statyczne IP, http proxy itp.

Proszę o podpowiedź czy można, a jeżeli tak to w jaki w sposób można ustawić zaawansowane parametry sieci: IP Proxy dns etc.

Może jakimś skryptem jeżeli by nie było programu z interfacem użytkownika.

Pozdrawiam
Mirek


04 sty 2013 14:25:29
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2012 16:42:57
Posty: 72
eCzytnik: Kobo Aura HD
Post Re: i62HD problemy z WIFI
miso napisał(a):
Mam wersję JoikuSpot Premium, która udostępnia wszystkie funkcje (protokoły itp).
Skoro ma wszystkie funkcje, to włącz serwer DHCP, niech automatycznie przydziela IP, dns etc.

miso napisał(a):
Niestety nie wiem jak ustawić parametry ręcznie w i62HD.
statyczne IP, http proxy itp.
Interfejs użytkownika nie udostępnia takich możliwości i pewnie tylko skryptem można to osiągnąć. W Booxie podobnie jak np. w Debianie jest plik /etc/network/interfaces i podejrzewam, że w tym pliku można ustawić tego typu parametry.


05 sty 2013 19:51:42
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 20 gru 2012 12:43:26
Posty: 8
eCzytnik: i62HD
Post Re: i62HD problemy z WIFI
Jony napisał(a):
miso napisał(a):
Mam wersję JoikuSpot Premium, która udostępnia wszystkie funkcje (protokoły itp).
Skoro ma wszystkie funkcje, to włącz serwer DHCP, niech automatycznie przydziela IP, dns etc.

DHCP jest włączone domyślnie. I to właśnie nie działa.

Jony napisał(a):
miso napisał(a):
Niestety nie wiem jak ustawić parametry ręcznie w i62HD.
statyczne IP, http proxy itp.
Interfejs użytkownika nie udostępnia takich możliwości i pewnie tylko skryptem można to osiągnąć. W Booxie podobnie jak np. w Debianie jest plik /etc/network/interfaces i podejrzewam, że w tym pliku można ustawić tego typu parametry.

Popróbuję pooglądać co jest w wzmiankowanym pliku pewno wszystko na auto. Chociaż prawdopodobnie wlan0 jest startowane przez skrypty, które uruchamiają WIFI przy uruchamianiu aplikacji które potrzebują internetu czyli księgarnia, google itp.
Ja już kiedyś stwierdziłem problemy z JoikuSpotem bo chciałem koledze udostępnić hotspota z mojej nokii i też polegliśmy.
Dlatego szukałem problemów z połączeniem z Joiku i jedyne co znalazłem to porady dotyczące iPada.
Jak pisałem z laptopa łączę się bezproblemowo przez Joiku.
No cóż będę próbował może na coś wpadnę.

Dzięki za posta
Pozdrawiam
Mirek


07 sty 2013 0:34:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do: