Teraz jest 20 sie 2018 12:16:15




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
[rozwiązany]czytnik mowy nie działa - błąd danych TTS - X61E 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Dołączył(a): 19 sie 2012 17:52:13
Posty: 2
eCzytnik: Onyx Boox X61E
Post [rozwiązany]czytnik mowy nie działa - błąd danych TTS - X61E
witam,

szczęśliwie nabyłam Onyx Boox X61e, ale nie radzę sobie z uruchomieniem czytnika mowy.
Może mnie ktoś poinstruować gdzie popełniam błąd..?

mam wersję 1.7 20120514
tym samym nie instalowalam najnowszej aktualizacji, która jest własnie z tego dnia

ściagnęlam natomiast zipa TTS4, rozpakowałam i wgrałam do pamięci wewnętrznej (nie na kartę SD, bo nie posiadam).

folder jest widoczny po podłączeniu urządzenia do komputera, ale nie pojawia się na ekranie czytnika Onyx (natomiast książki wrzucone do pamięci wewn. są).

Przy uruchamianiu czytnika mowy wyskakuje błąd: błądne dane TTS.

Doczytałam, że aby mowa działała nalezy zainstalowac aktualizacje Onyxa + rozpakowany folder TTS.

- aktualizacji nie wgrywałam, bo nie ma świeższych, niż na moim urządzeniu
- TTS4 wgrałam do pamieci wewnetrznej (wczesniej probowałam z TTS3 chyba)
- zrestartowałam czytnik

i kiszka; problem wiecznie żywy :-)

I need help, bo zmarnowalam już z półtorej godziny i pora przyznac się do porażki.
Czyżby fakt, że nie zrzucilam folderu z plikami TTS4 na kartę SD (jak będzie trzeba to kupię) miał znaczenie..?
Dodam jeszcze, że próbowałam z ksiazkami kupionymi legalnie z rozszerzeniem epub i jednym PDF'em.

[Edit:]
przeszukałam forum i widzę, że nie ja jedna mam problem z TTSem, tylko nigdzie nie widzę odpowiedzi, ktorą mogłabym zaadaptować na swój uzytek..

jeszcze słowo o zaczątkach problemow. Po dłuuuugim czytaniu oczka mi się kleiły, więc przy usypianiu czytnika wklikałam sie z rozpędu w przełącz język i wybrało pierwszy z góry, znaczy sie chinski. Powrót do polskiego zajął mi trochę czasu (że o nerwach nie wspomnę), ale szczęśliwie powróciłam do macierzystego z krzaczorków chinolskich. Niestety w międzyczasie sformatowałam pamięć wewnętrzną. Może tam siedziało coś, co sprawia, że nie mogę uruchomić mowy,...?

- wgrałam niezbędnik ze wszystkimi plikami (zdaje się niektóre nadprogramowo, ale pewnie nie szkodzi)
- zaktualizowalam (jednak) wersję (moja z 14.05.2012; nowa rownież, ale wolałam mimo wszystko nadpisać na wszelki wypadek)
- wgrałam pliki TTS4

NIE DZIAŁA

chyba za dużo już przy tym mieszam...


Ostatnio edytowano 30 sie 2012 15:21:48 przez Anonymous, łącznie edytowano 3 razy

Zcalanie postów



19 sie 2012 18:11:40
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 gru 2011 19:15:43
Posty: 15
eCzytnik: ONYX BOOX X61S
Post Re: czytnik mowy nie działa - błąd danych TTS - Onyx Boox X6
Kolego po pierwsze wgrać trzeba tts3 i katalog po wypakowaniu musi mieć nazwę .tts dokładnie taką a w nim cztery pliki.


19 sie 2012 22:18:49
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 03 paź 2011 19:56:02
Posty: 55
eCzytnik: Onyx X60 Boox i62
Post Re: czytnik mowy nie działa - błąd danych TTS - Onyx Boox X6
TOLOO napisał(a):
Kolego po pierwsze wgrać trzeba tts3 i katalog po wypakowaniu musi mieć nazwę .tts dokładnie taką a w nim cztery pliki.


Tak na marginesie. Wklikałam...sformatowałam...itp. a na dodatek Żaneta - to może jednak nie kolega? :D


20 sie 2012 7:43:34
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 19 sie 2012 17:52:13
Posty: 2
eCzytnik: Onyx Boox X61E
Post Re: czytnik mowy nie działa - błąd danych TTS - Onyx Boox X6
tak, rodzaj żeński zdecydowanie bardziej na miejscu :-)

OK, zamienię .tts4 na trójkę, ale już próbowałam z nią - tyle tylko, że przed aktualizacją systemu.

Pytanie - gdzie go zapisać na czytniku..? Co to jest katalog główny..?

Zapisac do pamięci wewnętrznej tak po prostu jako osobny katalog, czy raczej do innego katalogu (tzw. głównego) - tylko co nim jest..? Mam coś takiego, co się nazywa "onyx".

[Edit1:]
zgodnie z sugestią serwisu sformatowałam pamięć wewnętrzną; wgrałam jeszcze raz TTSa trójkę i wrzuciłam jako niezależny folder z własciwą nazwą .tts efekt - nie działa w dalszym ciągu

Jakieś pomysły na rozwiązanie problemu?

[Edit2:]
może komuś przyda się ta informacja, więc piszę:

poradziłam sobie w następujący sposób:

- sformatowałam pamięć na komputerze (nie z poziomu czytnika)
- wgrałam jeszcze raz katalog .tts3 wrzucając do pamięci wewnętrznej jako niezależny folder

i poszło :-)

wczoraj formatowałam z poziomu czytnika i nie skutkowało. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale.. mniejsza z tym! Ważne, że mogę się teraz cieszyć i korzystać z uroków głosu Ewy.

[Edit3:]
poprawka: wgrałam TTS3, ale katalog nazwywa się .tts nie ma żadnej cyferki


Ostatnio edytowano 20 sie 2012 19:47:47 przez Anonymous, łącznie edytowano 3 razy

Zcalanie postów (można edytować swój post dopóki ktoś nie odpowie)



20 sie 2012 12:03:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do: